Breaking News

KÜLFÖLDI BORÍTÓK - Velünk véget ér

Egy ideje már nem volt olyan bejegyzés, amiben sorra vesszük egy könyv különböző borítóit, amikkel megjelent, szerte a világon.

A rovat most visszatér, méghozzá Colleen Hoover egyik könyvével, a Velünk véget ér-rel. (És nem, a rovat nem fog ezzel véget érni.)
Kezdjük a magyar borítóval, ami igazából az eredeti borító:Ezt a borítóváltozatot vették át a legtöbben, habár vannak olyan országok, ahol módosítottak rajta.

Nézzük ezeket a módosított borítókat!

Az alábbi perzsa borító gyakorlatilag szintén az eredeti borító átvett változata, viszont az adottságaik miatt így is elég sokat kellett rajta változtatniuk, a virágot például beljebb húzták középre és lejjebb tolták egy kicsivel. Erre azért volt szükség, mert itt ugye a szöveg jobbra, nem pedig balra zárt.A németek megtartották az eredeti motívumot, viszont ők fehér alapra tették, illetve elég sokat változtattak a tipográfián is:

A román borító rendkívül hasonló, mégsem ugyanaz. A koncepciót megtartották, vagyis lemásolták, de a részletek mások: más a virág, bár orchidea és a töredezett mivolta is megmarad. Faerezetes a háttér, viszont nem barnás, hanem fehér. Csak hogy a két legnagyobb különbséget írjam.Hasonló koncepcióban gondolkoztak a horvátok is, ám ők nem másolták olyan feltűnően, mint a románok. A virág maradt, a töredezettség, ám itt már nem halvány rózsaszín orchideát láthatunk, hanem egy sötétebb rózsát.A szlovák borító szintén egy szétzúzott virággal játszik, ez is rózsa - de ez sárga, a háttér pedig már nem fa, és színben is más, mint az eredeti.Szintén virágos vonalon haladtak az lettek, a macedónok és az ukránok, ezek viszont már kevésbé hajaznak az eredeti változathoz. A lettek ugyan megtartották a rózsaszín orchidea motívumot, de a virág teljesen más, és nem az törött, hanem a pohár, amibe a virágot állították. A loccsanó víztől ráadásul elég eseménydús ez a borító, benne van a pillanatban - míg az eredeti borító már egy beállt állapot. Ennek megfelelően már a háttér is más, hiszen nem egy felülnézeti fotóról beszélünk - ennél a borítónál a kék a hangsúlyos.
A másik két országban már nem ragaszkodtak az orchideához, a macedón borítón egy rózsát láthatunk, az ukrán borítón pedig talán bazsarózsát - bár bevallom, nem vagyok nagy virágszakértő.
A virág valamilyen sérülése mindkét borítón megvan, háttérnek viszont sokkal sötétebb színeket választottak, mint az eddig említett bármelyik kiadás.
A perzsa változaton szintén virág van, viszont ez sem orchidea - sajnos azt nem tudom megmondani, milyen fajta, mindenesetre kék. A kék virágtól eltekintve a borító nem túl izgalmas, egy szimpla fotós borítóról van szó, a fotó pedig egy fehér háttéren van, fekete kerettel. Számomra eléggé avítt.
Színvilágában az eredeti borítóhoz hasonlít az indonéz borító, viszont itt a motívumokban már egyáltalán nem követték az eredetit. Ezen a borítón egy nőalakot láthatunk, illetve neki is leginkább a fejét és a haját - illetve egy jó nagy adag szívecskét.Ehhez a koncepcióhoz hasonló kicsit a farsi változat - ez viszont már színben is eltér az eredetitől, így az angol borítóval itt már semmilyen párhuzamot nem tudunk vonni. Itt is egy nőalakot láthatunk, de itt sokkal egyszerűbb a kivitelezés, valójában egy egyszerű sziluettről van szó - amiből leválnak darabkék, ezek közül egy gyanúsan szív alakú.
Innentől jönnek az igazán más borítók.

A bolgárok egy virágcsokrot fogó fiatal nőt raktak a borítóra, elég jól kivehető háttérrel, elfektetett felirattal.A héber változaton is emberi alakot láthatunk, ráadásul ezen rögtön kettőt. Szintén páros fotó került az orosz borítóra, ez viszont kevésbé romantikus, mint inkább erotikus. Ráadásul nagyon közelről vethetünk egy pillantást a csókolózni készülő - és feltehetően pucér - párosunkra.A szerb borító maradt a végére. Ezen szintén láthatunk egy női alakot, de csak hátulról, válltól indulva, onnantól lefelé elhalványították. A női alak alatt egy városképet láthatunk, ami a borító másik főszereplője. (Engem kicsit a Csontváros-féle koncepcióra emlékeztet.)Nincsenek megjegyzések