Breaking News

Óriási csalódás a Líra Jane Austen levelei kötete {Értékelés}

Jane Austen levelei




Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 120
Fordító: Vallasek Júlia
ISBN: 9789634034209 
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Moly link
„Íme, elértem a levélírás legművészibb fokára, ami, amint mondani szokták, abból áll, hogy az ember pontosan azokat a szavakat veti papírra, amelyeket élőszóban mondana.”
Jane Austen, 1801. január 3.

„Az újabb és újabb témákat felvető, majd elejtő szövegekben minduntalan felbukkan egy-egy szellemes, kajánkodó megjegyzés, valamelyik családtagnak, ismerősnek irányzott fricska, vagy akár egy félmondatnyi terjedelmű, remekbe szabott jellemzés, amely mind a világát éles szemmel figyelő, és azt kihegyezett mondatokban ábrázoló író jelenlétéről árulkodik. Jane Austen, a leány, testvér, sógornő vagy szomszéd cselekszik, de Jane Austen, az író az, aki megfigyel és szavakba önt, aki megjegyzéseket fűz ahhoz, amit láttat.”
Vallasek Júlia

Az író 1796–1817 között, elsősorban családtagjaihoz írt leveleiből készült válogatás először jelenik meg kötetbe gyűjtve magyar nyelven.




 

Véleményem


Bizonyára Ti is találkoztatok már a Jane Austen levelei reklámjával, de ha esetleg mégsem: amennyiben a Lírában 7000 forint értékben vásárol az ember, 700 forintért csaphat le erre a kötetre.

Amúgy is rendeltem volna a Lírától, szóval nem kifejezetten a Jane Austen levelei miatt vettem ilyen értékben könyvet, de naná, hogy megrendeltem ezt is. Jane Austent alapból nagyon szeretem, a leveleit még nem olvastam, csak egy-egy részletet belőlük, ráadásul kívülről ez egy igencsak tetszetős kötet.

A leírás szerint ez egy könyv és egy napló egyben.

Bevallom, ezen nem törtem különösebben a fejem, gondoltam, valami élhető módon megoldották a kettő kombinációját - például egy-egy levél van a sarokban, a lap többi részére meg írhatsz. Esetleg egyik oldalon van egy levél, a másikon jegyzetelhetsz. Vagy ha nagyon könnyen akarták letudni a dolgot, elöl a levelek, hátul a jegyzetlapok vagy fordítva. 

De hogy én mekkorát koppantam, amikor ma átvettem a könyvet! 

Kívülről pont olyan gyönyörű, amilyennek a fotókon kinéz, vagy talán még gyönyörűbb. 

Egy kellemes méretű, valóban naplószerű kötetről van szó - nem túlságosan vastag, nem túlságosan nagy alakú, a sarkait pedig lekerekítették, így a gyakori hordást is jobban bírják, nem lyukasztanak ki dolgokat a táskában. 

Világos, szinte babakék az alapszíne, rajta a minta ezüstös, a betűk pedig lilák - ez a lila szín köszön vissza a belső borítón, illetve a könyvbe fűzött könyvjelzőn is. A naplószerűségét erősíti a gumicsík, amivel össze lehet fogni a könyvecskét, ez szintén ugyanaz a lila szín. 





A sokk a belelapozáskor érkezett. 

Valakinek ugyanis az a "zseniális" ötlete támadt, hogy úgy hoz össze a levelekből egy könyv-napló kombinációt, hogy gyakorlatilag a szöveg adja a vonalas füzet vonal részét. 

Tehát miniatűrek a betűk, és a levelek szövege semmilyen módon nincs tördelve. A sorokat sem választják el, csupán egy / jel jelzi, hogy itt amúgy volt egy törés, és a leveleket sem kezdik új oldalon, de még új sorban sem - egyszerűen a csupa nagybetűs címzés látja el ezt a funkciót. 




Így az eredmény: egy olvashatatlan betűtenger, mind a tördelés hiánya, mind a miniatűr betűk miatt -  tippre talán olyan 6-8 pt-s lehet a betű.

Jegyzetelésre meg azért nem alkalmas, mert a sorok közötti hely ugyan elég lenne, ha ez valóban vonalas oldal lenne, viszont annyira tereli az ember szemét a sok kicsi betű, hogy egyszerűen képtelenség jegyzetelésre használni.

Összehoztak egy olyan katyvaszt, aminek két funkciót kéne ellátnia, de valójában mindkettőre alkalmatlan. 

És már csak azért is bosszantó a dolog, mert ha ugyanezt legalább úgy tették volna, hogy egy oldalra teszik a miniatűr szöveget, normálisan tördelve - a másik oldalt meg üresen hagyják, szabad jegyzetelésre, ez egy tökéletes könyvecske-jegyzetfüzet kombó lehetne. Akkor is nagyítóval kellene olvasni, de legalább tényleg használható és olvasható lenne. És még inkább bosszantó ez azért, mert amúgy a kivitele ettől eltekintve gyönyörű. 

Így viszont egy szóban tudom összefoglalni a véleményemet a könyvről: katasztrófa. Kár érte.

CSAK MAZOCHISTÁKNAK

U.i.: Olcsó kötet, szóval ez már csak részletkérdés, de azért azt még hozzátenném, hogy az oldalszámokkal is vannak problémák, nekem a könyv nagy részében az oldalszám fele le van vágva:


(Senkit ne zavarjon össze, hogy ez a szöveg jól olvasható - a kötet elején van egy bevezető, az még teljesen rendben van, normálisan tördelt, normál betűmérettel.)

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Én is megrendeltem, és ugyanezt érzem. Azóta a polcon áll, "arccal" kifelé, mert dekoratív. De ennyi erővel egy képet is vehettem volna...

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy végül mégse vettem meg ezt a könyvet! Ez a megoldás tényleg szörnyű.

    VálaszTörlés