Breaking News

1984 képregényben - Igen!

Az 1984 számomra anno nagyon meghatározó olvasmány volt, pedig alapvetően félve álltam neki. Akkor még nem nagyon olvastam disztópiákat - ez még a nagy YA disztópialáz előtt volt -, illetve a modern klasszikusokat is fenntartásokkal kezeltem.

Viszont szerelem volt a könyv olvasása, és azóta is jó szívvel gondolok rá, és a benne lévő bizonyos gondolatokra. (A filmet viszont utáltam, de ez már csak zárójeles megjegyzés.)

Most egy újabb feldolgozása kerül a polcokra, ami biztosan nem helyettesíti a regényt, viszont én nagyon kíváncsi vagyok rá. Jön a regény képregényes feldolgozása.
Ahogy a fülszövegben írják:

Első alkalommal elevenedik meg képregényformában, Fido Nesti rajzaival, George Orwell 1949-ben megjelent világhírű, a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiája: Óceánia rémállama, ahol a Párt – élén a személyi kultusszal övezett Nagy Testvérrel – mindenek felett áll, a polgárokat folyamatosan megfigyelik, a háborús paranoiát szító propagandasajtó napról napra újraírja a történelmet, a szabad gondolkodás pedig halálos bűnnek számít…

Az 1984 jóslata ugyan nem teljesedett és nem is teljesedhet be, mert a jövőt – szerencsére – az ember sohasem láthatja pontosan (még egy olyan zseniális író sem, mint Orwell); de napjaink diktatórikus és autokratikus rendszereiben mégiscsak sok minden emlékeztet e remekmű lidércnyomásos világára. A könyv figyelmeztetése ezért ma is aktuális – s talán mindig az lesz…

 Én nagyon kíváncsi vagyok rá, úgyhogy ha nem is most rögtön, de mindenképp be fogom szerezni.

Nincsenek megjegyzések