Breaking News

Mi lett idén az év szava? - Íme a Collins és az Oxford véleménye

Tudom, nem mindenki számára izgalmas, de én minden évben kíváncsian várom, mely szavakat választják az év szavainak - azért írom többes számban, mert kétféle forrásból is begyűjtöm az eredményeket. Az egyik természetesen az oxfordi választás, viszont minden évben kiválasztja az év szavát a Collins szótár is.

A 2020-as év ebben a tekintetben is rendhagyó - az életünket számtalan dolog befolyásolta alapvetően, de még ha a koronavírust ki is vesszük a képletből, úgy is rengeteg nagy hatású esemény történt idén.

De vajon ilyen körülmények között hogyan lehet kiválasztani az év szavát?




A Collins úgy gondolta, egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül a koronavírus, viszont mégsem ezt a szót vagy a pandémiát választotta az év szavának. Szerintük a lockdown, vagyis lezárás volt az a szó, ami a legjobban meghatározta 2020-at.

A Collins Corpus, ami az adott évben honlapokon, könyvekben, újságokban, valamint a rádiós, televíziós és magánbeszélgetésekben elhangzott szavakat foglalja össze, 6000%-os növekedést mutat a lezárás szó használatában.

Helen Newstead, a Collins nyelvi konzultánsa úgy fogalmazott, azért választották ezt az év szavának, mert egy olyan tapasztalatot foglal össze, amit emberek milliárdjai éltek meg közös élményként. A lezárás hatással volt a munkavégzésünkre, a tanulási módszereinkre, arra, hogyan vásárolunk és hogyan tartjuk a kapcsolatot a körülöttünk élőkkel.

Egyébként több más szó is versenyben volt, ami a járvánnyal kapcsolatos, a TOP10-be bekerült például a koronavírus, az önkéntes izoláció, a social distancing (még mindig utálom rá a magyar kifejezést, ezért hagyom így), de bekerült a TOP10-be két közösségi médiához kapcsolódó kifejezés, a mukbang és a TikToker is. És mintegy kakukktojásként becsúszott a TOP10-be a Megxit kifejezés is, amit ugye Meghan és Harry királyi családból való kilépésére alkottak a Brexit és Meghan nevének összevonásával.





Az Oxford választása már nem ilyen egyértelmű. Sőt! Ők idén konkrétan nem is választottak egyetlen szót - ha minden igaz, történetükben először.
Úgy fogalmaztak, 2020 olyan év volt, amit nem lehet egyetlen szóban összefoglalni.

Ehelyett kiadtak egy egész kis tanulmányt, egy 38 oldalas dokumentumot, amiben arról írnak, milyen szavak határozták meg az idei évet.

Kifejezetten érdekes az, ahogyan kezdődik az összefoglaló, ugyanis egy idővonal segítségével szemléltetik, hogyan változtak a gyakran használt szavak annak megfelelően, ahogyan haladtunk előre az évben.

A január két szava még a bozóttűz és az impeachment voltak - előbbi az ausztráliai tragédia, utóbbi pedig Donald Trump hivatali visszaéléssel kapcsolatos vizsgálata miatt. (Döbbenet, de bizony, ez idén volt.)

A február szava ehhez kapcsolódóan az acquittal, azaz a felmentés volt.

Márciusban természetesen betört a koronavírus, az áprilist pedig már a Covid-19, a lockdown, vagyis lezárás és a social distancing határozták meg.

Májusra eljutottuk a reopening, vagyis újranyitás szóig, csak hogy júniusban berobbanjon az életünkbe a Black Lives Matter kifejezés. Júliusra a Cancel Culture volt a középpontban, valamint a BIPOC kifejezés, ami a black, Indigenous and people of color rövidítése. 

Augusztusban már a mail-in és a fehérorosz kifejezések kerültek a középpontba, mindkettő politikai okokból, előbbi az amerikai választások levélszavazatai miatt, utóbbi pedig Lukashenko újraválasztása és az ehhez kapcsolódó események kapcsán. 

A szeptember szava a Moonshot lett, az októberé pedig a superspreader és a Net Zero.

Ennél mélyebben most nem mennék bele a témába, ha mélyebben érdekel titeket, akkor itt letölthetitek a jelentést, ami tele van információkkal és takaros grafikonokkal.


Forrás (Collins)

Nincsenek megjegyzések