Breaking News

Peter Lerangis: A ​kolosszus feltámasztása {Értékelés + Nyereményjáték}

Peter Lerangis: A ​kolosszus feltámasztása

A blogturnéról




A világ hét csodája még sok-sok ezer év elteltével is csupa rejtély. A Blogturné Klub három tagja most ezeknek a rejtélyeknek a nyomába szegődik, A kolosszus feltámasztása történetén keresztül. Először egy ráhangoló extra állomáson merülhettek el a világban, utána pedig két értékelést is olvashattok a könyvről.
Játékra is invitálunk titeket: ha ügyesen találjátok meg az új csodákat, a könyv egy példányát is megnyerhetitek.

Eredeti cím: The Colossus Rises
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Fordító: Acsai Roland
ISBN: 9789633995136
Sorozat: A világ hét csodája 1.
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,82)
Megrendelési link
Egy ​​srác…
Jack McKinley hétköznapi srác nem hétköznapi problémával. Jack hat hónap múlva
meghal.

Egy küldetés…
Miután Jack összeesik a forgalmas utcán, egy különös helyen lévő különös kórházba kerül. Fegyveres őröket talál, fura srácokat, és fantasztikus élőlényeket. Szülők a közelben sincsenek, ahogy nincs telefon és menekülési lehetőség sem. A kórházat egy Bhegad nevű, különös professzor vezeti, aki elmondja Jacknek, hogy betegségét egy gén okozza, amit egy régen elveszett civilizáció hercegétől örökölt, és a gén azzal öli meg Jacket, hogy túl erőssé és gyorssá teszi. Pedig erősnek kell lennie, mert rá vár a világ megmentése.

Egy probléma…
A civilizáció akkor tűnt el, amikor a hét mágikus loculust ellopták és elrejtették a világ különböző tájain. Jacknek és a társainak kell megtalálnia őket, mielőtt rossz kezekbe kerülnének. Mert akkor Jackék meghalnának, az elveszett világ felbukkanna, az óceánok kiöntenének, és a most ismert világnak befellegezne.

Hét csoda…
Jacket senki sem kérdezte meg arról, hogy hős akar-e lenni. Neki egyszerűen hősnek kell lennie. Egy srác. Egy küldetés. Egy nagy probléma.

Az izgalmak A kolosszus feltámasztásával elkezdődnek, és nem is érnek véget, amíg a sikerszerző Peter Lerangis sorozata be nem fejeződik…

Az első mondat:


"Azon a reggelen, amikor meg kellett volna halnom, egy nagydarab, szakállas férfi caplatott el a házunk előtt mezítláb,"

Véleményem


Hát, nem pont erre számítottam, az biztos. 

Amikor először hallottam erről a könyvről, és elolvastam a fülszöveget, arra számítottam, hogy olyasmi lesz, mint a Percy Jackson. Valójában viszont nagyon nem olyan. Illetve nyilván a célközönség hasonló, de hiába tűnik a mitológiai alappal hasonlónak, a történet nagyon más. 

Ugyanis a mitológiai alap és a modern környezet keveredését eléggé máshogy oldotta meg a szerző. Felbukkan klasszikus mitológiai lény (például egy griff), de nem futkosnak kentaurok, istenek meg nimfák a világban - legalábbis az első részben biztosan nem. Ellenben kapunk olyan lényeket is, amelyekről még nem hallottunk sohasem. 

Ráadásul bár fontos a görög mitológiai világ, mégsem teljesen az van a középpontban, és nem pont úgy, ahogy általában. Sokkal fontosabb szerep jut a rejtélyes Atlantisznak, a letűnt civilizációnak, ami már évezredek óta foglalkoztatja az írók, történészek és összeesküvés-elmélet gyártók fantáziáját. Ebben a könyvben is minden Atlantiszból indul, méghozzá Atlantisz bukásával, és annak hátrahagyott örökségével. 

Ez elég izgalmas, és tulajdonképpen tetszik, hogy úgy sikerült megoldani a mítoszos ifjúságit, hogy egyáltalán nem érzem koppintásnak, sem a Percyről, sem más sorozatról. Ennek ellenére kissé kuszának éreztem a világ felépítését, és furcsállottam, hogy váratlanul tudunk meg újabb és újabb dolgokat, amik valahogy mintha nem állnának össze teljesen egy egésszé. Az alap persze megvan, de talán azért, mert nem tisztán egy jól ismert mitológiavilágra korlátozódunk, olyan, mintha nem látnám a határt, hogy mi az, ami megtörténhet és mi az, ami már nem. 

Mindenesetre az alap: az atlantisziak elbuktak, viszont az örökségük nem. Most éppen a főszereplők azok a kiválasztottak, akik hordozzák a különleges gént, ami egyben áldás és átok. Áldás, mert különleges képességekkel ruházza fel őket - mindenki egy bizonyos dologban tehetséges -, viszont átok, mert halálos. A 14. életévüket nem élik túl, hacsak nem mentik meg közben a világot. Ehhez össze kell gyűjteniük valamiféle tárgydarabkákat, a loculusokat. 

Viszont mire eljutunk idáig és elhisszük ezt, azért kell egy kis idő. Főszereplőnket, Jacket elrabolják, majd valamiféle tudományos központban ébred, ahol több sorstárssal is találkozik: Cass-szel, aki időnként visszafelé beszél, de bárhol eltájékozódik; Alyvel, a hackerrel és Marcóval, a fizikai erővel. Ez azért elég creepy. És rengeteg kérdés és kétely maradt is bennem ezzel kapcsolatban. Pontosan kik ezek? Miért rabolnak gyerekeket, miért ennyire szélsőséges eszközöket használnak, miközben ha valóban az igazat mondják, valószínűleg maguktól is jönnének? Honnan találtak ideiglenes gyógymódot és pontosan hogyan működik ez? Rengeteg kérdés, és bár értem a rejtélyességet a motivációt illetően, magával a konkrét tudományos kezeléssel kapcsolatban elég erősek a kételyeim, úgy éreztem, kicsit a levegőben lóg így, magyarázat nélkül. 

Maga a történet egyébként nem rossz. A gyerekek egyszerre küzdenek a tudományos központtal, hiszen nem tudnak megbízni bennük teljesen, és haza akarnak jutni, másrészt az ókorból előbukkanó rejtélyekkel és rejtvényekkel, no meg a veszélyes lényekkel és csapdákkal. Ez a része egyébként tetszett, különösen a rejtvények, jól szórakoztam rajtuk. Még ha kicsit úgy is éreztem, hogy túl gyorsan nyargalunk végig rajtuk. 

Egy plusz rejtély volt, hogy pontosan mi is Jack tehetsége, ez külön tetszett, ahogy az is, hogy mennyire nem veszi észre a fiú a nyilvánvalót. 

Összességében nem volt rossz könyv, de azért maradéktalanul szerelmes sem lettem, mert vannak hiányosságok, amikkel egyelőre nem tudok mit kezdeni. Talán a folytatás majd megválaszolja őket, mert lehetőségek kétségtelenül vannak az ötletben és a világban.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7204_kolosszus_feltamasztasa.pdf?ap_id=Deszy


Könyvelőzetes



Blogturné extra - Vicces videó és kiegészítő novella


Angolul tudóknak ajánlom: az író honlapján elérhető egy ingyenesen letölthető kiegészítő novella a sorozathoz. :) A borítóra kattintva bejön az oldal, ahonnan beszerezhetitek:




A másik extrám igazából önmagában is vicces, így azoknak is bátran ajánlom megnézésre, akik nem olvasták a könyvet.

Az író, Peter Lerangis fogta magát, beöltözött ókori görögnek, majd jelmezben indult el a Comic Conra felderíteni, vajon mennyire ismerik az emberek az ókori világ hét csodáját. Vicces!



Nyereményjáték


A kolosszus feltámasztása történetében fontos szerep jut az ókori világ hét csodájának. Mostani nyereményjátékukban egy kis csavarral építünk erre. Az ókori csodákat megismerheted a könyvekből, de tudtad, hogy létezik a világ hét új csodája is? És bizony ezekről még nem maradt le senki, egytől egyig látogathatók.
A turné minden állomásán egy nyomot találsz, ami valamelyik csodára utal. Nincs más feladatod, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, melyikre.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Aki most ott van az Olimpián, ezt a csodát már ki is pipálhatja. 

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.11 Sorok között
08.13 Dreamworld
08.15 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések