Breaking News

Új Harry Potter kiegészítő történetek egyenesen Rowlingtól!

Úgy tűnik, ha valami beindul, nem le se lehet állni vele. Most már lassan a csapból is a Harry Potter folyik, ahogy talán a hetedik rész megjelenése óta nem volt. Lement és megjelent Az elveszett gyermek, érkezik az új film, mellé egy sor filmes-színezős kiegészítő kötettel, ráadásul már mindenki készül a sorozat jövő évi, 20. születésnapjára. 

Úgy tűnik, maga Rowling is. 

A Pottermore-on egy új ebook sorozat várható az írónőtől, Stories of Hogwarts, azaz Roxforti történetek címmel, és már az is biztos, hogy eddig soha nem olvasott/látott tartalom lesz majd bennük.



Egészen pontosan ötvözni fogják azokat a dolgokat, amik már felkerültek Pottermore-ra, és várhatóak teljesen új írások is, egyenesen Rowlingtól. 

A megjelenés szeptember 6-ra várható, és egyelőre úgy néz ki, mindhárom történetet 2,99 dollárra árazták be. Mindhárom sztori azt ígéri, hogy az eredeti Harry Potter történeteket mélyíti el, mivel Rowling beszámol az inspirációiról is, ráadásul újabb részletekkel és meglepetésekkel szolgál a szereplők életéről. 

És akkor nézzük, mik a könyvek!

Short Stories from Hogwarts of Power, Politcs and Pesky Poltergeists

Novellák a Roxfortból hatalomról, politikáról és bosszantó kopogó szellemekről




Ez az ebook "bepillantást nyújt a varázslóvilág sötétebb oldalára, beszámol Umbridge professzor könyörtelen gyökereiről, a Mágiaügyi Minisztérium mocskos ügyeiről és a varázslóbörtön, Azkaban történetéről. Elmerülhetsz Horatius Lumpsluck korai éveiben bájitalmesterként a Roxfortban - és olvashatsz a kapcsolatáról egy bizonyos Tom Rowle Denemmel."

Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies

Novellák a Roxfortból hősiességről, nehézségekről és veszélyes hobbikról



Ez a könyv két olyan történetről szól, amelyek bemutatják a Harry Potter történetek legbátrabb és legikonikusabb karakterei közül kettőnek hősiességét, nehézségeit és veszélyes kalandjait: Minerva McGalagony és Remus Lupin. J. K. Rowling bepillantást nyújt ezenkívül Sybill Trelawney életének függönyei mögé, és találkozhatunk a felelőtlen, mágikus lényekért rajongó Silvanus Ebshont professzorral is. 

Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide

Roxfort: Egy nem teljes és megbízhatatlan útmutató



A könyv a leírás szerint elkalauzol a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Talán ez a leírás a leghomályosabb. Állítólag végigjárhatjuk az iskolát, és új leckéket és titkokat fedezhetünk fel a kastélyról. 


A könyvek több érdekes kérdést is felvetnek. 

Egyrészt már ennyiből is látszik, hogy valóban sok olyan tartalom lesz bennük olvasható, amit legalább részben más ismerünk a Pottermore oldalról. Hiszen például McGalagonyról és Lupinról már elég sok dolgot tudtunk eddig is, részint a könyvekből, részint a Pottermore oldal cikkeiből. 

Másrészt leginkább az utolsó ebook vet fel kérdéseket. Nem teljes és megbízhatatlan? Ez persze lehet, hogy egyszerűen csak annyit jelent, hogy Rowling továbbra is publikálni fog érdekességeket a világról, így a most megjelent könyv semmiképp sem árul el mindent, amit a Roxfortról tudni lehet. Viszont felmerül a kérdés: mivel ebookról beszélünk, várhatóan esetleg frissítések? Hiszen az ebookok egyik nagy előnye, hogy bármikor lehet módosítani őket, újra feltölteni, és nem történt semmi vész. 

Szintén ehhez kapcsolódóan felmerül még egy kérdés: Rowling korábban beszélt arról, hogy esetleg érkezhet Harry Potter enciklopédia, mindenféle tudással a varázslóvilágról. Ez elmaradt, aztán jött a Pottermore, így mindenki le is tett róla. Ezek a könyvek most tényleg az enciklopédiát helyettesítik, arról már végleg lemondhatunk? Vagy pont ellenkezőleg - ezeket bővítik ki olyan szinten, hogy több kötetnyi tudás legyen? 

A megjelenés időpontja is felvet kérdéseket. Egyrészt nem sokkal a Cursed Child megjelenése után járunk. Ez nyilván a cinikusok és/vagy abszolút realista embereknél rögtön a "ja, persze, meg kell lovagolni a lázat" gondolattal párosul, és persze van is benne igazság. (Bár meggyőződésem, ilyet Rowling bármikor kiadhatna, lenne rá kereslet.)
Ennél viszont érdekesebb kérdés, hogy vajon ezekben a történetekben szerepel-e bármilyen Cursed Child információ canonként? Az Elveszett gyermek könyvben van néhány meglepetés a világ és Roxfort kapcsán is - amennyiben ezeket szerepelteti Rowling a könyvben, még inkább canonként ismeri el. 

És maga a konkrét időpont is érdekes lehet: szeptember eleje, a roxforti tanév kezdete. Van ennek bármi jelentősége? 

Sok az érdekes kérdés, többet pedig csak akkor fogunk megtudni, ha valóban megjelennek a könyvek. 

Mindenesetre részemről még egy utolsó: várható ez vajon magyarul? És úgy összességében, várható, hogy ennek bármikor legyen nyomtatott változata? Mert legyünk őszinték, a Pottermore információkkal sincs gond, de ha már könyvesítik őket, szerintem a legtöbben értékelnénk, ha azt nem csak ebookban, hanem papír alapon tennék, hogy a polcra is felkerülhessenek. 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ezek a borítók és a tartalmuk is ezeknek a könyveknek nagyon jól hangzik, de én itt lehúzást észlelek. Lehet, hogy ezt csak a Cursed Child utáni keserűség mondatja velem, de szerintem Rowlingnak egy kicsit távol kéne maradnia a HP-tól és valami mással kéne foglalkoznia.:/

    VálaszTörlés