Breaking News

Tina Fey: A nagymeNŐ {Értékelés + Nyereményjáték}

Tina Fey: A nagymeNŐ

A blogturnéról



A nők nem humorosak? Tina Fey a komédia világában csinált karriert. A nagymeNŐ című humoros életrajzi kötetében pedig igyekszik rácáfolni a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákra. Sikerül neki? Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, és derítsünk rá fényt együtt! A turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát! 

Eredeti cím: Bossypants
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 256
Fordító: Goitein Veronika
ISBN: 9789633994870
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: -
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,94)
Megrendelési link
Mielőtt ​​a világ megismerhette volna Liz Lemont, a Weekend Update című műsort vagy
Sarah Palint, Tina Fey csak egy lány volt, akinek volt egy álma: a helyi repülőtéren üldözi őt a felsős tesitanára. Meg volt egy másik álma is, az, hogy egy szép napon humorista lesz a tévében.

Mindkét álma valóra vált.

Most végre megjelenik Tina Fey története. Benne lesznek azok a napok, amikor fiatal volt, bohó, és rendkívül undok, és azok a napok, amikor a Saturday Night Live-val turnézott. Benne lesz, mennyi mindent megtett és nem tett meg azért, hogy tökéletes legyen a megjelenése, és hogy mennyi mindent megevett és nem evett meg a padlóról, amikor kicsi gyerekkel volt otthon. Benne lesz a főiskolai viszonzatlan szerelem, meg a nászút, ami majdnem fatálisnak bizonyult. Benne lesz minden, ennek a fejezetnek a kezdetétől a könyv végéig.

Tina Fey mindent elmesél, és megerősíti, amit mindig is gyanítottunk: csak akkor vagy valaki, ha azt mondják rólad, kekec megalomániás vagy. Főnök.

(A könyv tartalmazza a következő összetevőket: Különleges kéretlen tanácsok a Szoptatásról; Vélemény hercegnőkről; a Photoshopról; a választásokról; és az olasz rumos tortáról!)

Az első mondat:


"Drága Barátom!"

Véleményem


Tina Fey nevével sok-sok évvel ezelőtt találkoztam először, még a legnagyobb Twilight-lázam közepén. Most joggal kérdezhetitek, mégis mi a fene köze van Tina Feynek a Twilighthoz? Nos... Egy Robert Pattinson interjút néztem éppen, amikor is feltették neki a kérdést, hogy ki számára az álomnő. És azt mondta: Tina Fey. Nem voltam olyan mániákus Pattinson (vagy ahogy volt szobatársam mondaná, Patiszon) rajongó, hogy bármilyen különösebb törést okozzon nálam, hogy a hollywoodi színésznek valaki más tetszik (haha), de azért kíváncsi voltam, mégis ki ez a nő. Hamar rájöttem, hogy nem valami modell vagy egy szexi színésznő, bár kétségtelenül ha nagyon akarnánk, ráhúzhatnánk mindkét címkét azután, ami mögötte van. Ki volt hát Tina Fey? Valamilyen amerikai humorista. Tudja fene.

Aztán persze a Twilighttól és az egészen jól alakuló angoltudásomtól egyenes út vezetett az amerikai showműsorok és rengeteg interjús videó nézéséhez, így persze végül Tina Fey újra meg újra meg újra szembejött velem. Mivel mániákus díjátadó-néző vagyok, a végső fordulat a Golden Globe-bal jött el, emlékszem, rettentő jól szórakoztam a poénjaikon.



Közben persze rájöttem, hogy Tina Fey könyvet írt. Nem sokat tudtam róla, viszont hallottam olyasmiket, hogy igazi feminista könyv, és bizony olvasni kell. Én meg feministának vallom magam - halljátok, hogy a háttérből szüfrazsettként kiáltom: Egyenlő jogokat a nőknek! -, úgyhogy kíváncsi lettem. A következő találkozásom akkor volt a Bossypants-cel, amikor is a kiadónál dönteni kellett a címről. Egyértelműen lefordíthatatlan a cím. Szerintem A nagymeNŐ elég jó választás volt, én elégedett vagyok. (Bár már meg nem mondom nektek, annak idején erre szavaztam-e.)

Mindenesetre a feminista énem volt kíváncsi rá, vajon mit tud mondani nekem Tina Fey, a sikeres nő, aki egy jó nagy adag intelligenciával és humorral van megáldva, arról, milyen is ma nőnek lenni. Bevallom őszintén, nem különösebben érdekelt Tina Fey élete, önmagában érte nem olvasnék könyvet. Viszont ez a feminista kérdés ott motoszkált bennem.

Épp a minap beszélgettem az egyik kolléganőmmel, aki babát vár, és most ezt nagy vonalakban elmesélem, hogy érezzétek, miért tartom még mindig nagyon is aktuálisnak a kérdést. Amikor a feminizmus előkerül témaként, sokszor alapvetően negatív a hozzáállás, sokszor még az intelligens férfiak és nők esetében is. Nem értik, minek kell? Hiszen egyenlő jogaink vannak, ne legyünk nevetségesek! Aztán persze sorra kerülnek elő a hétköznapokban forgó témák, amik nagyon is rávilágítanak, talán mégsem: a nők rosszabb esélyekkel indulnak a karrierépítésben, ugyanazért a munkáért kevesebbet keresnek és hadd ne soroljam tovább. Ugyanennek az inverzét is vizsgálni kell egyébként, mert amúgy a feminizmus az egyenlőségről szól. Így ugyanígy fájó, milyen begyöpösödött a társadalom például azzal kapcsolatban, ha mondjuk egy férfi marad otthon a gyerekkel.
No de vissza a példára, amit el akarok mesélni, mert ezek azok a dolgok, amiket talán fel se mérünk, ha előkerül a téma, annyira mélyen belénk égett a társadalmi norma. A kolléganőm babát vár, és az apuka neve nehezen kiejthető és leírható, ráadásul érzelmi okokból sem ragaszkodik hozzá, hogy a babájuk is az ő vezetéknevét kapja. Idáig minden rendben is van - a baba örökli majd az anyuka nevét, semmi gond, nem igaz? Csakhogy ezután jönnek a kérdések. Ha ő megtartja a vezetéknevét, a gyerekük pedig a nő nevét viseli majd, azt fogják hinni, nem közös a gyerek, hanem csak a nőé, az apa meg nem ismerte el. Viszont felvenni a nő nevét... na, az bizony milyen furcsa már, hogy megválik a vezetéknevétől, el se tudja képzelni, pedig amúgy nem is kötődik hozzá különösebben érzelmileg. A visszakérdésre, hogy akkor mi van a nőkkel, akik állandóan felveszik a férj nevét, már nem tud senki mit mondani. Az egyszerűen... természetes. Az meg, hogy ha esetleg mégis így alakul mindez - a baba és az apuka is megkapja az anyuka nevét -, a nőről azt feltételezik, hogy egy igazi domina, aki elnyomja a párját, már csak hab a tortán. (Pedig erről egyébként szó sincs.)



Na de a hosszú felvezetés után vissza a könyvhöz, kilőttek az okokat, mik indítottak arra, hogy elolvassam a könyvet.

És gyerekek, ez egy jó döntés volt. Abszolút nem számítottam rá, hogy ennyire szeretni fogom. Amit leginkább kiemelnék: a humor. Erre persze számítani lehetett, hiszen Tina Fey eredendően ezzel foglalkozik, valahogy mégsem számítottam rá, hogy ennyire jól szórakozom majd a könyvön. Feminista olvasmány? Egy híresség, akinek tulajdonképpen nem is vagyok rajongója. Meg az írónő, akinek híresen jó a humora, viszont én tudom magamról, hogy érzékeny vagyok arra nézve, mi vicces és mi nem. És van, amit sokan viccesnek találnak, én meg a falra mászom tőle - például az Üvegtigris vagy Seth MacFarlane. Félő volt, hogy ugyanez lesz itt is. De a jó hír: nem lett. Hangosakat kacarásztam rajta, egy résznél konkrétan megkérdezte a szomszéd irodában a kollégám, hogy én most tényleg magamban nevetgélek-e - és igen. Nem mondom, hogy nem voltak benne olyan poénokat, amik már átléptek egy határt, és nekem már nem csúsztak, de ez a legjobbakkal is előfordul, főleg ha azért más kultúrából jöttünk. Szóval igen, ez könyv bizony vicces. Szinte végig. Ez az egyik dolog, amit visz előre. Tina Fey nagyon természetesen mesél, és a humor is természetesen jön belőle.

És ha már természetesség, az egyik oka annak, hogy ezt feminista olvasmányként emlegetik, pont ez a természetesség. Ugyanaz ez azt is jelenti, hogy tényleg nagyon őszintén beszél női problémákról: első menstruációról, szőrtelenítésről, nőgyógyászról, szépségideálokról, mindenről. És ez az őszinteség rettentő üdítő, és legyünk őszinték, baromi megnyugtató is. Á, szóval nem csak nekem volt furcsa! Á, szóval nem csak én érzem kényelmetlenül magam abban a helyzetben, miközben mindenki olyan normálisnak tűnik, mintha csak nekem lenne gondom vele. Biztosan tudjátok, mire gondolok.
Na, ebben a könyvben sok-sok ilyet kilövünk, és mindezt viccesen, így tényleg nincs tőle az embernek kényelmetlen érzése, nem törnek elő a rossz emlékek, vagy ha mégis, jót nevettem rajtuk. Á, igen, ez velem is megtörtént, basszus, mennyire ciki. De tudod mit? Tina Feyjel is, és biztos másokkal is, ez van.

A másik ok - mármint amiért feminista olvasmányként kezelhetjük a könyvet -, hogy ez rendkívül sikeres nő történetét meséli el. A nehézségekkel együtt. Nagyon sok tabut lerombol azzal kapcsolatban, vezethet-e egy nő. Megmutatja, még ma is milyen furcsa, hogy Hollywoodban nők is vannak, és még inkább, ha nem akarnak üresfejű csinibabákat és feleségeket játszani, és még inkább, ha még humor is van a képben. De lehet. Miért ne lehetne?

A harmadik oka, hogy a humort eszközként használja, hogy görbetükröt állítson a társadalom elé. És szinte hallani, ahogy azt kérdezi: Emberek, komolyan normálisnak tartjátok ezt?

Hogy valami negatívumot mondjak, bár ez nyilván nézőpont kérdése. Sok-sok utalás van amerikai hírességekre, sorozatokra, mindenfélére. Ezek egy részét nyilván mi is értjük, viszont néha azért problémám volt, hiszen nem mindent ismertem a márkák, a hírességek, a TV-showk közül, akikre, amikre hivatkozik. Nem mondom, hogy nagyon értelemzavaró volt, de néha azért jó lett volna tudni, ki kicsoda, mi micsoda.

Viszont összességében ezzel együtt is szórakoztató olvasmány, rettentő őszinte és nagyon vicces. 

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7141_a_nagymeno.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Beszélgetés a könyvről 


A Talks at Google sem ment el a könyv mellett és egy egész hosszú beszélgetést lehet megnézni, ráadásul angol felirattal: 



Nyereményjáték


A könyvhöz tartozó nyereményjátékunkban most arra vagyunk kíváncsiak, mely színészek voltak Tina Fey partnerei egy-egy vígjátékban. Minden állomáson rövid ismertetőt találtok olyan  színészekről, aki Fey partnereként tűntek fel. A feladototok, hogy kitaláljátok, mely színészről szól a részlet, és nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsoláson csak azok vehetnek részt, aki minden állomáson helyesen válaszoltak. A válaszokon nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A Párterápia című filmben láthattuk Tina Fey partnereként. Az 53 éves amerikai színészt olyan vígjátékokban láthattuk, mint a Minden6ó, A negyvenéves szűz, vagy épp az Őrült, dilis szerelem.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.15. - Szembetűnő
08.18. - Deszy könyvajánlója
08.21. - Sorok között
08.24. - Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések