Breaking News

Moly Book Tag

Napi könyv hívott ki erre a kihívásra, ami eredetileg Goodreads Book Tag volt, de Moly Book Tag lett belőle.

A kihívást ezúton is köszönöm, alant a válaszaim. 




1. Melyik könyvet jelölted be utoljára olvasottként?


Rettentő gyönyörűség. Régi tartozásom volt már, hogy végre elolvassam, és most a retró turné végre rávett. 




2. Mi az aktuális olvasmányként bejelölt könyved?


Ööö... hivatalosan vagy nem hivatalosan? Mármint... rossz vagyok, nem szoktam törölni a félretett könyveimet, úgyhogy a Moly szerint kb. 30 könyvet olvasok.
Ami a tényleges olvasást illeti, jelenleg egy kéziratot olvasok, azt meg hivatalosan be se tudom jelölni. 
Mindenesetre ma lesz még egy gyors Hollófiúk 2. újraolvasásom, amit meg nem jelölök, mert ugye az újraolvasásaim nem jelölöm.
Én meg a bonyolult olvasási életem...
Szóval legyen A kolosszus feltámasztása, abban épp benne vagyok és most olvasom először.



3. Milyen könyvet adtál hozzá utoljára a várólistádra?


Abigail Barnette Első ​alkalom című könyvét, aminél elsőre a borítóra (amiről írtam is ITT), másodikra meg az érdekes férfi-nő megoldás ragadott meg. Kíváncsi vagyok, milyen lesz. 


4. Milyen könyvet tervezel legközelebb elolvasni?


Ahogy írtam, most a Hollófiúk 2. lesz az áldozat, utána pedig be kell fejeznem A kolosszus feltámasztását, mielőtt új könyvbe kezdenék.
Az pedig A nagymeNŐ lesz Tina Feytől. 


5. Használod a csillagozós értékelési rendszert?


Jaj, de jó ez a kérdés, felszínre kerülhet az egyik sötét oldalam bloggerként, meg az egyik nagy restanciám. Azok, akik követnek Molyon is, és a blogomat is, észrevehették, hogy Molyon lényegesen kevesebb értékelésem van, mint amennyit a blogra írok.
Ennek pedig pont a csillagozós rendszer az oka. Egyszerűen képtelen vagyok számosítani az érzéseimet, ezért nem teszem a blogon sem. Azt hiszem, egy-egy értékelő szóba sokkal több jelentés belefér, mint egy számba. Mert ha azt írom valahová, hogy Ajánlom, abba még belefér, hogy összességében ajánlom, de azért van de. Sokkal szélesebbnek érzem a határt, mintha mellé rendelnék egy számot - nesze. Nem érzem reálisnak ilyenkor a skálát, komoly feltöréseket okoz, mikor miért mennyit vonjak le. Mert nálam egy hármas könyv még bőven belefér, közben azt meg már sokan temetik. Viszont másrészről mennyire reális, ha egy jól megírt erotikusra adok négy csillagot, míg egy kevésbé tetsző komolyabb műre hármat - nyilván nem mérhető egymáshoz a kettő, mindkettőt a saját helyén kezelve kell értékelni, viszont összességében mégis az látszódna, hogy az egyikre három, a másikra négy csillagot adtam. 
Szóval nem. Nem szeretek csillagozni. Magától a Molyos értékelgetéstől is leginkább ez tart vissza. Úgyhogy jobbára a két végletet szoktam csillagozni - amikor nagyon biztos vagyok benne, hogy valami nálam kiemelkedően jó vagy kiemelkedően rossz. 

6. Részt veszel-e valamilyen kihíváson?


Volt egy időszakom, amikor teljesen rápörögtem, és egy csomó kihívásra jelentkeztem fel, hogy majd ezt is, meg ezt is, meg ezt is, meg ezt is megcsinálom. Alapvetően jó dolognak is tartom. Nagyon kreatív kihívások vannak, új könyveket ismerhet meg az ember a kihíváspolcokról, meg azért is, hogy alapból teljesítsen valami feltételt, meg ha valaki esetleg tényleg versenybe kezd, akkor motiváló is lehet az olvasásra. 
Viszont rájöttem, hogy nálam ez annyira nem működik. Ha valamit el akarok olvasni, úgyis el fogom, csak a plecsniért nem. De ha meg úgy is elolvasom a könyvet, amit akarok, akkor meg minek foglalkozzak, kapok-e érte plecsnit? Biztosan van egy csomó kihívás, amit simán teljesítettem már, de nem vadászok rájuk. Elég sűrű az időbeosztásom így is, azt az időt, amit a kihívások vadászatával meg a teljesítés bizonyításával töltenék, inkább olvasásra vagy posztírásra fordítom.



7. Használod a kívánságlistát?


Olyat szoktam, hogy ha meglátok egy könyvet, ami új nekem, és érdekel, felteszem kívánságlistára, de igazából nem használom tudatosan. Ha valami érdekel, megjegyzem. (Goodreadsen jobban használom a to-read listát, mert ott nagy előszeretettel jelölgetek angol nyelvű könyveket, azokat meg nem tudom mindet fejben tartani. 

8. Milyen könyvet fogsz venni legközelebb?


Jó kérdés. Ennyire nem tervezem meg előre. Talán a két új Julia Quinnt, mert olyan sűrű volt a program, hogy még nem jutottam el odáig, hogy megvegyem őket.


9. Van kedvenc idézeted? Melyik idézetet kedvencelted utoljára?


Nem igazán szoktam idézeteket kedvencelni. (Na, egyre jobban látszik, hogy leginkább archívumként és információforrásként használom a Molyt...)
Kedvenc idézetem meg... Ez talán még lehetetlenebb kérdés, mint az, hogy mi a kedvenc könyvem. Rengeteg kedvenc idézetem van, némelyiket a jelentése miatt szeretem, mint önálló idézetet, némelyiket egy romantikus/vicces jelenet miatt. Képtelenség kedvencet választani. 

Általában jobb híján egy A burok idézetet szoktam mondani kedvencként, mert nagyon szeretem a mögötte húzódó gondolatot, rengeteg formában olvastam hasonló idézetet, mindet imádom. A lényege, hogy az élet ellentétek sorozata, és ez így jó. 

"Ez a világ kétségkívül minden világok legjobbja és legrosszabbja - itt vannak a legszebb érzékletek, a legkifinomultabb érzelmek... a legaljasabb vágyak, a legsötétebb tettek. Ennek talán így kell lennie. Talán a mélypontok nélkül a csúcsok sem tudnak olyan magasra nőni."

10. Kik a kedvenc szerzőid?


Jaj, most soroljam? 
Rowling, Cassandra Clare, Sarah J. Maas, John Green, Jane Austen, Oscar Wilde, Shakespeare, a régebbiek közül Meg Cabot, Julia Quinn, Richelle Mead, Linda Kage... Na jó, abbahagyom. 

11. Csatlakoztál valamilyen zónához?


Na, végre valami, amit tényleg aktívan használok! :D 
Sok zónába beléptem. Nyilván a Blogturné Klub zónába, azt eredetileg én is hoztam létre. Aztán a Könyvadaptációk zónában vagyok elég aktív és a Harry Potter zónában, illetve rendszeresen figyelem a Megjelenésre várva zónát is.
De egyébként sok zónába beléptem, általam kedvelt témák, sorozatok, könyvek zónáiba. 

12. Min változtatnál a moly.hu oldalán?


Azon, hogy az értesítések nem visszakereshetőek. Egyszer megnyitom, aztán pápá. 
Illetve tök jó lenne, ha lehetne úgy vezetni az újraolvasásokat, hogy nem számolja újra. Én rengetegszer újraolvasok könyveket, de ezeket soha nem jelölöm, mert akkor újra felkerül a polcomra, meg egyszer számolja a rendszer, azt meg nem akarom, jobb szeretem azt számon tartani, hogy hány könyvet olvastam, és nem bezavarni a statisztikába az újraolvasásokkal. Ezzel együtt érdekes lenne látni, mit hányszor olvastam újra.



13. Te milyen kérdést tennél hozzá a taghez?


Vásároltál már könyvet Molytól?

IGEN! Áldásom mindenkire, aki Molyon próbálja eladni a könyveit, volt egy-két jó fogásom, legutóbb a Skócia történelme, ami konkrétan beszerezhetetlen.


3 megjegyzés:

  1. Szia! Klassz lett ez a bejegyzés. Csak arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy a frissek visszakereshetőek. Van egy Korábbi frissek gomb a jobb oldali kék sávban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úristen! Szeretlek! Ez de jó, én erről eddig miért nem tudtam??? KÖSZÖNÖM!

      Akkor viszont írnék új hibát :D
      - Sok a rejtett funkció :D
      - Tök jó lenne, ha lehetne kedvencelés szerint rendezni az idézeteket akkor is, ha szereplő szerint keresi az ember. (Ha még erre is tudsz nekem megoldást, amiről nem tudok, akkor duplán szeretlek :D)

      Törlés
  2. Nekem is az az egyik legnagyobb a mollyal, hogy rengeteg lehetőséget rejt, a nagy részéről azonban nem tudunk. Kéne valami "videó tanfolyam", bemutató, hogy hogyan használd az oldalt :) Lehetne három szintes: kezdő, haladó és profi :D

    VálaszTörlés