Breaking News

Libba Bray: Rettentő ​gyönyörűség {Értékelés + Nyereményjáték}

Libba Bray: Rettentő ​gyönyörűség

A blogturnéról




A Blogturné Klub és a Könyvmolyképző Kiadó nyári retro turnéjában a 19. század végének Angliájába kalauzolunk Titeket. Tartsatok velünk Libba Bray: Gemma Doyle-történetek első láncszemének, a Rettentő gyönyörűség háromállomásos turnéján, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

Eredeti cím: A Great and Terrible Beauty
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 372
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
ISBN: 9789632450056
Sorozat: Gemma-Doyle történetek 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,78)
Megrendelési link
„Élvezetes, ​​elegáns rémregény” – Publishers Weekly, Starred

„Borzongató szenvedély és félelem” – Kirkus Review

Gemma Doyle más, mint a többi lány. A lányok, akiknek kifogástalan a modoruk; csak akkor szólalnak meg, ha szólnak hozzájuk; tudják a helyüket; és hanyatt dobják magukat, és Angliára gondolnak, amikor ezt kívánják tőlük.
A tizenhat éves Gemma önálló egyéniség.
A londoni Spence Akadémiára akkor íratják be, amikor Indiában tragédia sújt le a családjára. Gemma magányos, bűntudattal küszködik és hajlamos a jövőt illető látomásokra, amelyek kínos pontossággal valóra is válnak. Az Akadémián hűvös fogadtatásban részesül. Ám nem teljesen magányos: egy rejtélyes fiatalember követi, aki óva inti, nehogy megnyissa a lelkét a látomások előtt.
Gemma képessége ugyanis, amivel magához vonja a természetfelettit, itt, a Spence-ben teljesedik ki. Itt kerül kapcsolatba az iskola legbefolyásosabb leányklikkjével, és itt fedezi fel, hogy az anyja kapcsolatban állt egy Rendnek nevezett titokzatos csoporttal.
És itt vár rá a sorsa… amennyiben hisz benne.

A Rettentő gyönyörűség igazi hátborzongató olvasmány a suhogó szoknyák, táncoló árnyak és az éjszaka rémeinek széles palettájáról. A viktoriánus kor élénk színekkel megfestett világát tárja elénk, ahol a lányokat arra nevelik, hogy gazdag férfiakhoz menjenek feleségül, de ahol van egy lány, aki más utat keres magának.

Az első mondat:


"- Nyugtass meg, hogy a születésnapi vacsorámon nem ezt tálalod fel!"

Véleményem


Régi restanciám ez a könyv. Nem is tudom, mikor találkoztam vele először, annyira régen volt. Ráadásul akkoriban épp a legnagyobb Jane Austen korszakomat éltem, megspékelve a Vörös pöttyös lázzal, egyértelműnek tűnt, hogy egy kosztümös YA-t olvasnom kell. Mégis valahogy elmaradt. Pedig egyszer belekezdtem, viszont valahogy nem csúszott. 

Azt kell mondanom, valószínűleg ez annak volt köszönhető, hogy akkor épp nem voltam ilyen hangulatban mégsem. Mindenesetre nem bántam meg, hogy végül ennyi évvel később újra elővettem, igaz, ironikus módon azóta már olvastam mást Libba Braytől, A látókat. 

És ha már A látók szóba került, el kell mondanom, talán a hangulatteremtés és a kor szokásainak lefestése a a legnagyobb erőssége Libba Braynek. Talán a 20-as évek New Yorkja jobban beszippantott, valószínűleg azért is, mert újszerűbb volt számomra, hiszen míg viktoriánus könyvet sokat olvastam, flappert nem igazán. Ettől függetlenül biztos, hogy Libba Bray mindig példásan elvégzi a kutatómunkáját, és amikor egy múltban játszódó történetet ír meg, nem csak úgy nagyjából, tessék-lássék módon ír a korban, hanem valóban megteremti a korabeli hátteret. 

Ebben nagy szerepe van annak is, hogy gyönyörű leírásokkal szolgál. A Rettentő gyönyörűségben leginkább az indiai részeknél és a birodalmakban éreztem ezt. Szinte magamba szippantottam az illatokat, éreztem a fényt...

És még valamit tudok mondani, most már két Libba Bray könyvvel a hátam mögött: nem csak a korhátteret teremti meg szépen az írónő, hanem abban is nagyon ügyes, hogy a természetfeletti szálat természetes módon eredeztesse magából a korból. Olyan, mintha maga a természetfeletti is ennek a kor- és hangulatteremtésnek a része lenne. A Rettentő gyönyörűség esetében kicsit gótikus regény érzésem volt, a borzongással, a ködös Angliában kúszó sötét árnyakkal, az erdőkben megbújó cigányokkal. Egy szó mint száz, tökéletes harmóniában van a kor és a természetfeletti világ gyökere. 

Ettől függetlenül nem mondom, hogy igazán elvarázsolt és beszippantott a könyv. Úgy... elvoltam vele, nem volt rossz, szívesen olvastam, de nem aratott nálam átütő sikert. 

Ezt talán leginkább a szereplők miatt éreztem így. Kétségtelenül el tudom képzelni a szigorú viktoriánus rendszer keretei között szófogadó feleségnek nevelt lányok lázongását és kétségbeesett kalandvágyát a nevelőintézetben, ettől függetlenül nem tudtam szemet hunyni a szereplők - és főként a főszereplő - gondatlansága és felesleges vakmerősége felett. Sokszor annyira egyértelműen hülyeséget csinálnak, hogy legszívesebben jól megráztam volna őket, hogy használják már kicsit az eszüket. 

Ráadásul erre rájött még egy nagy adag rejtély. Nagyon sokáig homályban vagyunk tartva, minden titokzatos és hátborzongató, és van egy nagy titok, amit lassan, fokról fokra bontunk ki. Ezzel nem is volt probléma, sőt... Viszont a karaktereknek nem tett jót, mert nem csak hogy megkedvelni nem tudtam őket igazán, de még megbízni se nagyon. Különösen Felicity ment az agyamra. Bár kétségtelen, annyit a javukra írhatunk, hogy mindegyiknek megvan a maga érdekes háttértörténete, ami ráadásul szépen beleillik a korabeli nők sorsába. Egy intézetbe lepasszolt lány, egy feleség-árucikk, aki majd elrendezi a család anyagi problémáit, mindegy, ha a férj még az apánál is idősebb, meg egy lány, aki alacsony származása és tündöklést nélkülöző külseje miatt mindig csak a többiek mögött néhány lépéssel kulloghat. Érdekes sztorik, de szerettem volna jobban kötődni hozzájuk annál érzelmileg, hogy sajnálom őket, amiért egy ilyen kor elnyomásába születtek. (Bizony, a viktoriánus kort könnyű varázslatosan romantikusnak látni, de...)

Üdítő színfoltja volt a sztorinak Kartik. Érdekes, róla tudtuk meg talán a legkevesebbet, mégis a legtöbb érzelem hozzá párosult, még így is, hogy tele volt bizonytalansággal. Sajnos viszont keveset szerepelt, remélem, a folytatásban kapunk belőle többet is. 

Összességében nem volt rossz regény, érdekes volt, és a korszakot tekintve kifejezetten üdítő változatosság a YA-k között, a leírásokat pedig tanítani lehetne, mégis összességében maradt bennem hiányérzet. 

AJÁNLOM

U.i.: A borítót imádom!

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.chr.hu/wg3/files/download/10/rettento_gyonyoruseg.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Képzelgések, látomások, álmok. A kötethez tartozó nyereményjátékunkon most az álmok jelentésének kell a nyomába erednetek! Illetve fordítva: egy-egy álom jelentésének leírását megadjuk az állomásokon, nektek a szimbólumot kell megtalálnotok hozzá! Elő az álmoskönyvekkel! Kellemes kalandozást!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Általában: tekintélytisztelet; a nyomtatott betű, szöveg iránti bizalom. Álombeli felbukkanása hited és tapasztalatod közötti ütközés.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08/09. - Szembetűnő
08/11. - Always Love a Wild Book
08/13. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések