Breaking News

Maggie Stiefvater: The Dream Thieves – Álomrablók {Értékelés + Nyereményjáték}

Maggie Stiefvater: The Dream Thieves – Álomrablók

A blogturnéról




A Hollófiúk visszatérnek! A négy kötetes sorozat második részében tovább bonyolódik a nyomozás a Ley-vonalak környékén. Augusztus 8. és 14. között a Blogturné Klub három állomásos retró turnéra indul az Álomrablókkal, hogy immáron teljes kollekcióval készülhessünk az utolsó kötet megjelenésére.

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: The Dream Thieves
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 488
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789633734377
Sorozat: Hollófiúk 2.
Kezelhető-e standalone-ként? nem
Nézőpont: E/3
Függővég: Igen
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (4,28)
Megrendelési link
A varázslat és a romantika különös keveréke. Minden rajongó erre várt!

Most, hogy Cabeswater körül életre keltek a Ley-vonalak, Ronan, Gansey, Blue és Adam
élete gyökeres fordulatot vesz. Ronan, például, egyre mélyebbre merül az álmaiban, és az álmok is egyre erőszakosabban tolakodnak be az ébrenlét óráiba. Mindeközben néhány velejéig gonosz ember ugyanazt a mozaikdarabkát keresi, amit Gansey is…

Az első mondat:


"A titok különös dolog."

Véleményem


Érdekes helyzetben vagyok, mert én ezzel a könyvvel most úgy retró turnézok, hogy valójában már nem először olvasom. És tulajdonképpen kezdhetném az értékelésemet a könyv első sorával is: 

"A titok különös dolog." - Olyannyira, hogy első olvasásra elérte nálam, hogy az agyamra menjen és szeressem egyszerre, második olvasásra meg már külön értékelni tudtam azt, ami elsőre idegesített. Furcsa, nem igaz? 

Megmondom, mire emlékszem az első olvasás utáni benyomásaimból. Egyrészt az első rész rengeteg rejtélye után nagyon vártam, hogy végre válaszokat kapjak, és haladjon előre a történet a nagy egész tekintetében. Erre nem hogy kevesebb lett a rejtély, még több lett belőle. Ez önmagában nem feltétlenül lenne probléma, de volt egy pont, ahol akkora homályt éreztem, hogy azt se tudtam, hova kapjak. És különösen frusztrált ez amiatt, hogy ugyanez volt az első kötetben is, és nem éreztem előrelépést. 
A másik dolog, ami zavart, bár talán ez kissé erős kifejezés, hogy vártam volna, hogy legyen valami Blue-Gansey fronton végre, és hát... nem igazán elégítette ki a romantikus lelkem, amit kaptunk. 
A harmadik problémám az volt, hogy a bűnügyi részt kicsit az első rész ismétlésének éreztem. Nem mondom, hogy nem akadtak benne meglepetések, és azt sem, hogy ez az egyben ugyanaz volt a kettő, mert ez nem lenne igaz. De magát a sémát ismételte a könyv. 



De ami különösen érdekes, hogy valójában hosszú távon nem ez maradt meg bennem. És utólag olvasva, amikor már ismerem a válaszokat, és ez a nagy homály már nem zavart, kifejezetten élveztem ezt a könyvet. Ugyanis valószínűleg a legérdekesebb szereplő mind közül Ronan. Már az első részben is nagyon szerettem, a másodikban viszont még inkább - és az Álomrablókról bátran kijelenthetjük, hogy ez Ronan könyve.

Rengeteget megtudunk a múltjáról, eközben pedig ez nagyon sok új kérdőjelet is teremt - leginkább emiatt nő annyira a homály. Viszont a sorozat szempontjából nagyon fontosak ezek a rejtélyek hosszú távon is, úgyhogy így utólag bátran merem mondani: a nagy homály se zavarjon túlságosan senkit. 

Csavarok tekintetében talán ez volt eddig a kedvenc könyvem a sorozatból - az első három részt figyelembe véve -, mert te jó ég, milyen meglepetéseket tartogatott Ronan. Na, az nem semmi! Természetesen nem spoilerezek, de lesznek kemény meglepetések. 

Adam kicsit az agyamra akart menni, a részek alatt ez már szokásává vált. 



Ó, és még egy érdekesség. A negyedik rész kapcsán beleszaladtam egy spoilerbe. Akkor teljesen megdöbbentett, viszont ez az újraolvasás lehetőséget adott rá, hogy az új információ tudatában megvizsgáljam, tényleg annyira váratlan volt-e a dolog, mint ahogy ért, vagy valójában elő volt készítve a dolog, csak annyira homályosan - ez lesz Maggie Stiefvater középső neve -, hogy észre se vettem őket. És tudjátok mit? Elő volt készítve. Jókat mosolyogtam a bújtatott kétértelmű megjegyzéseken, amik most nyertek igazán értelmet. 

Szóval összességében azt tudom mondani: másodszorra bizony már nagyon szerettem, leginkább Ronan és a foreshadowing elemek miatt, amiket utólag végre tudtam értékelni. Viszont azt se tagadom, hogy elsőre elképesztően frusztrált a rengeteg rejtély és a bizonytalanság érzése, és kicsit csalódott voltam - bár tovább olvastam a sorozatot, szóval azért ez is sokat mond. 

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/dream_thieves.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Lejátszási lista


Maggie Stiefvater összeállított a könyvhöz egy lejátszási listát, amit a honlapján osztott meg. Íme:

"Exile" - Enya
"North Col" - Shearwater
"Breaking the Yearlings" - Shearwater
"Through Your Bones" - Lost Lander
"I Follow Fires" - Matthew and the Atlas
"Dear Fellow Traveler" - Sea Wolf
"Slacker" - Secret Cities
"Safe and Sound" - Electric President
"The End's Not Near" - Band of Horses
"Fitzpleasure" - Alt-J
"Sun" - Two Door Cinema Club
"Nothing Else is Real" - Mackintosh Braun
"Again (Original Mix)" - Elizabeth Rose feat. Sinden
"Radioactive" - Imagine Dragons
"Fingers Never Bleed" - Yeasayer
"Come With Me (Lucky Paul Remix)" - The Hundred in the Hands
"Better Off Dead" - ZZ Ward
"Nothin' Better To Do" - LeAnn Rimes
"Iko-Iko" - Zap Mama
"Yamaha" - Delta Spirit


Nyereményjáték


Mostani játékunkban olyan tudósok és szerzők nevét keressük, akik a Hollófiúkhoz hasonlóan maguk is foglalkoztak a Ley-vonalak utáni kutatással.
Minden állomáson megtaláljátok egy kutató képét és születési dátumát, ezek alapján kell nyomoznotok, végül pedig beírni a tudós nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Születési év: 1933

A turné menetrendje


08.08 CBooks
08.11 Sorok között
08.14 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések