Breaking News

Connie Glynn: Beépített ​hercegnő {Értékelés + Nyereményjáték}

Connie Glynn: Beépített ​hercegnő

A blogturnéról




Lottie Pumpkin egy átlagos lány, akinek minden álma, hogy hercegnő legyen. Nem is sejti, hogy ha ez valóra válik, mennyi bonyodalommal jár mindez...

A vicces YA kötetet a híres Youtube-sztár, Nooderella jegyzi, a Blogturné Klub pedig három állomáson meséli el a könyvélményeit. A turné végén a kötet egy példányát is megnyerheted.


Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 384
Fordító: Ruff Orsolya
ISBN: 9789634035732
Sorozat: Rosewoodi Krónikák 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,87)
Megrendelési link
Lottie Pumpkin egy átlagos lány, akinek minden vágya, hogy hercegnő lehessen –
jelenleg ösztöndíjjal tanul a Rosewood Hall nevű előkelő bentlakásos iskolában. Ellie Wolf egy hercegnő, aki másra sem vágyik, minthogy átlagos lehessen – ő azért jár Rosewood Hallba, hogy elodázhassa királyi kötelességeit, melyek Maradova trónörököseként várnak rá. Amikor a sors szeszélye folytán szobatársak lesznek, szinte kínálja magát a lehetőség és személyiséget cserélnek – ám valaki tudja a titkukat, és Rosewoodban többé semmi sem az, aminek látszik…
A Nooderellaként is ismert Connie Glynn Youtube-sztár ezúttal regényíróként debütál – a Beépített hercegnő a Rosewood-krónikák című sorozatának első darabja. Merülj alá Lottie, Ellie, valamint a rejtélyes és mágikus Rosewood Hall világában!

Az első mondat:


"Vannak helyek ezen a világon, ahol könnyebben történnek bámulatos és hóbortos dolgok, mint máshol."

Véleményem


Első körben ennek a könyvnek az ígéretébe és a borítójába szerettem bele.

A borító kapcsán nem hiszem, hogy túl sokat kell mondanom: egyszerűen gyönyörű. Alapból nagyon szeretem az olyan borítókat, amik azzal játszanak, hogy két teljesen különböző képet ilyen módon összemosnak - jellemzően sziluettekkel. Szerintem ez ennél a borítónál is remekül működik, szerelem első látásra.

Másrészt az ígéret fogott meg: egy könnyed, cuki, hercegnős sztorira számítottam, ennek minden bájával.

Hááát, nem mondhatnám, hogy igazi szerelem lett a vége. Nem rossz ez a könyv, de igazából többet vártam tőle.

Az első és nagyon fontos dolog: ugyan mindenhol YA-ként lehet találkozni a történettel, és én is nagy eséllyel ezt a címkét tenném rá, fontos megjegyezni, hogy ez a könyv a YA alsóbb kategóriája. Azaz a szereplők nagyon tinik - a még hisztis, félig kislány-félig nagylány határon mozgó tinik. Tudjátok, mint a régi tinisztorikban.

Ez pedig sajnos eléggé rányomta a bélyegét az olvasmányélményemre - azt hiszem, ezekhez én már túl felnőtt vagyok. Sokszor a fejemet fogtam a szereplők cselekedeteinél, mert annyira... nos, tinik voltak. Ami persze teljesen rendben van, és valószínűleg 15 évvel ezelőtt imádtam volna ezt és sokkal könnyebben tudtam volna azonosulni vele, de így most már nehezebb. Persze, kérdezhetitek, hogy miért olvasok akkor YA-t, de igazából a felnőttebb YA könyvekkel nem szokott ilyen gondom lenni. Úgyhogy mindenki így készüljön! :) Jó hír viszont, hogy akinek esetleg lánya, húga még fiatalabb és YA könyvet keres, de a legtöbb még túl sötét, azoknak ez a könyv szuper lehet.

A történet egyébként kicsit Koldus és királyfis, kicsit hamupipőkés. Adott egy átlagos, árva lány, akinek minden vágya, hogy Rosewood Hillbe járhasson - az iskolába, ami igazi elit suli és majd minden álmát valóra váltja. A másik oldalon pedig adott egy hercegnő, aki ráadásul trónörökös, így elég nagy felelősség nyomja a vállát. Szeretne még egy kicsit kiszakadni ebből, még egy kicsit szabad lenni, a Rosewood Hill pedig tökéletes választás lehet: uralkodó szülei nem köthetnek bele, hiszen elitiskola, viszont mégsem az a hely, ahová hagyományosan mennie kellene, hogy megtanulja az uralkodás csínyját-bínyját.



Nekem a történet kicsit lassan indult be - kevésbé azért, mert a sztori már ismerős lehet, és sokkal inkább azért, mert nem éreztem rá a karakterekre. Természetesen ők ketten összebarátkoznak, ez borítékolható, ahogy sok minden, ami ezután következik. De nekem ez a bizonyos összekattanás kicsit túl gyors volt, nem igazán éreztem rá, értettem meg, hogy ők ketten, akik egyébként minden szempontból annyira mások, hogyan passzolnak össze hirtelen kérdés nélkül.

Ha ezt félretesszük, és átrágjuk magunkat a sztori elején, utána azért jobban beindul. De bejön az is, amit a cím és a borító alapján sejteni lehet: ez egy mese. Sok szempontból nagyon is mesés és álomszerű a sztori, jó nagy adag rózsaszín cukormázzal. Ezzel nincs gond, de mindenképpen hangulat kell hozzá, így álljatok neki ti is.

Ezzel együtt egyébként elég nagy a kontraszt a sztori eleje és vége között - eleinte nagyon mesés, aztán a tétek egyre komolyabbak.

Ó, Harry Potter rajongóként meg kell említenem az iskola házas rendszerét. Sajnos a HP után ezt már nagyon eredetinek nem tudnám titulálni, viszont kellemesen ismerős volt - még ha sajnálom is, hogy nem voltak túlságosan kidolgozva a házak. Sokkal több volt ebben szerintem - remélem, a folytatásnál esetleg nagyobb hangsúlyt kapnak valamiképpen.

Összességében nem volt rossz könyv, de azért messze volt a tökéletestől. Még egyszer: a fiatalabb YA olvasóknak ajánlom, és mindenképp olyan hangulatban, amikor valami mesés-álmodozós sztorira vágytok. De még így is több lett volna benne, mert amúgy az alapsztorikat, amik ihlették, sokan szeretjük ezerszer is új köntösben látni, és ötlet szintjén voltak benne jó dolgok - csak kicsit súlytalanok voltak, mert jobban ki lehetett volna dolgozni őket.

EGYNEK ELMEGY/AJÁNLOM


Nyereményjáték


Lottie imádja a meséket, hiszen az édesanyjára emlékezteti őket. Így a mostani játékunk kicsit talán egyszerűbb lesz: ismerd fel az adott blogon látható hercegnőt, és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy ki is ő.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)





A turné menetrendje


01.15. - Hagyjatok! Olvasok!
01.17. - Sorok Között
01.19. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések