Breaking News

Új POKET automata közösségi finanszírozással

A minap felmerült az ötlet a POKET zsebkönyvek Facebook oldalán, hogy az újabb automatát, ami tisztán nem fér bele a keretükbe, esetleg megfinanszírozhatná maga a közösség, ami nagy erőkkel várja az újabb és újabb könyveket, és szeretné azokat minél több helyen elérni.

A projekt végül tegnap el is indult az Adjukössze.hu oldalon.




Ahogy írják:

A SztalkerCsoport jogdíjaiból életre hívott olvasásnépszerűsítő, közösségépítő projekt keretében új automatát szeretnénk telepíteni Budapesten. Az automata oldalát 2 évig az adományozók nevei fogják díszíteni.

Kicsit részletesebben arról mi is ez, és hogy áll össze a kalkuláció:

A POKET zsebkönyveket 2018. április 11-én alapította Vecsei H. Miklós és a Sztalker Csoport, Grecsó Krisztián irodalmi vezetésével, valamint Kiss-Benedek Kristóf művészeti vezetésével. A projekt során "cola-automatákat" alakítanak át zsebkönyvautomatákká, amelyekből előállítási költségen kínálnak, prémium minőségű kortárs és klasszikus irodalmat zsebkönyv formában. Céluk, hogy visszaszorítsák a tömegközlekedésben kialakult céltalan okostelefon-használatot és a POKET könyvek birtokosai egy színesebb, egymásra figyelőbb, egymásról tudó városi közösséget hozzanak létre. Mivel a projekt nonprofit, ezért az automatákat eleinte saját pénzből telepítették, de mostanra támogatásra van szükségük, ezért próbálják meg a következő automatájukhoz közösségi finanszírozáson keresztül összeszedni a pénzt. Az automata oldalát a támogatók neve fogja díszíteni. Egy automata költsége nettó 2.000.000 forint, ennek nagyjából felét tudja finanszírozni a Csoport, a másik felét szeretnék összegyűjteni az adományokból.  


A cél 1.270.000 forint összegyűjtése - amikor ezeket a sorokat írom, nagyjából 900.000-nél járunk, úgyhogy szinte borítékolható, hogy a hátralévő 10 nap alatt meglesz az összeg az újabb automatára.

Kicsit gondolkoztam, mit is érzek ezzel az egésszel kapcsolatban. Hiszen ne áltassuk magunkat, azon kívül, hogy ez a POKET tök jó buli és olvasásnépszerűsítés, tulajdonképpen mégis csak egy üzleti vállalkozás, így visszatetsző lehet, hogy az üzleti vállalkozás terjeszkedéséhez szükséges fejlesztést kvázi nem saját pénzből akarják finanszírozni.

De aztán arra jutottam: és? 



Sok támogatója van a kezdeményezésnek, maguk az olvasók szeretnének újabb és újabb automatákat, miért ne lehetnének itt most ők a befektetők? Persze, nem kapnak vissza osztalékot, mégis célt érnek: újabb helyen lesz automata, újabb helyen vehetik meg a cuki zsebkönyveket meglehetősen olcsón. (Még ha tudjuk is, hogy azért nem a legbrutálabb jogdíjakat magukkal hozó szerzőkkel dolgoznak, és a miniatűr betűk az ár, amit fizetünk a kis méretért.)

Szóval én úgy voltam vele: csapjunk bele, és magam is bedobtam egy minimális összeget a közösbe. Ennyi nekem belefér. 

Nektek?

Nincsenek megjegyzések