Breaking News

Winston Graham: Ross ​Poldark {Értékelés + Nyereményjáték}

Winston Graham: Ross ​Poldark

A blogturnéról




A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megjelent a lassan klasszikussá vált Poldark család első része a Ross Poldark. Hallhattatok már róla, sőt lehet láttátok valamelyik filmet vagy sorozatot, de mint legtöbben tudjuk a könyv élménye kárpótolhatatlan...
Gyertek és kövessétek a blogturné állomásait és ismerjétek jobban meg a könyvet! Sőt, ha játszotok tiétek lehet a könyv egyik példánya!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 482
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789634574354
Sorozat: A Poldark család 1.
Kezelhető-e standalone-ként? so-so
Nézőpont: E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,11)
Megrendelési link
A Ross Poldark a tizennyolcadik században játszódó regényfolyam első kötete. Winston
Graham először 1945-től kezdve megjelentetett, nagyívű családtörténete mindmáig lebilincseli az olvasókat Az amerikai függetlenségi háború vérzivatarából szülőföldjére, Cornwallba hazatérő főhőse alig várja, hogy viszontláthassa szeretteit. Öröme nem sokáig tart: édesapja meghalt, a családi birtok ebek harmincadjára jutott, kedvese eljegyezte magát Ross unokatestvérével. A környék keservesen tengődő bányászai és gazdálkodói iránti együttérzése azonban arra indítja Poldarkot, hogy magához vegyen egy vásártéri csetepatéból megmentett, kiéhezett teremtést – ezzel a cselekedetével pedig végérvényesen megváltoztatja saját életét…

Az első mondat:


"Joshua Poldark 1783 márciusában halálozott el."

Véleményem


Nem tartozom azok közé, akik nézik a Poldark sorozatot - még. Viszont már jó ideje volt, hogy először írtam róla. Kosztümös adaptáció, amiben ráadásul Aidan Turner a főszereplő? Naná, hogy a radaromon volt.

Viszont valahogy... mindig reménykedtem, hogy megérkezik majd hozzánk a könyv, mert az a típus vagyok, aki jobb szereti, ha előbb olvashatja a könyvet, aztán meg jöhet az adaptáció is.

És most végre megérkezett!

Így igazából egy-egy benyomáson kívül nagyjából nulla előtudással vágtam bele a sztoriba, és egyáltalán nem bánom, hogy így alakult.

A történet az 1700-as évek végén játszódik, amikor is főszereplőnk édesapja meghalt, ő pedig hosszú idő után hazatér a háborúból. Egyáltalán nem könnyű élet fogadja: a lány, akibe szerelmes volt, és akinek a hűségében biztos volt, eljegyezte magát Ross unokatestvérével. Az apja öröksége pedig több munkát hoz magával, mint amennyi haszonra első körben számítani lehet. Ez a könyv azt meséli el, hogyan találja meg a helyét ebben az új életben Ross Poldark.

Az volt talán a legérdekesebb számomra a regényben, hogy pont olyan, mint egy tévésorozat. Mintha a Váratlan utazást néztem volna - nincs egy, könyvön végigvonuló cselekményszál, amit végig lehet követni. Már persze eltekintve attól, hogy Ross életét követhetjük végig - bár jegyzem meg, még ez sem teljesen igaz, mert sok szereplőt mozgat a történet, és bár mindig visszatérünk Rosshoz, sokszor a mindentudó narrátornak köszönhetően a többiek életét is majdnem olyan részletesen megismerhetjük. Szóval nincs egy nagy szál, ami végigvonul a sztori elejétől a végéig - helyette a mindennapokat ismerhetjük meg, az apró-cseprő dolgoktól a nagyobb változásokig és konfliktusokig.

Ez jobbára nem jelent óriási akciójeleneteket, nincsenek hatalmas és váratlan fordulatok - pontosan olyan ez a regény, amilyennek az életet elképzelem akkoriban.

Ami viszont kifejezetten izgalmas, hogy a hétköznapokba bombaként robbant be Ross - ő ugyanis sokkal modernebb, mint a hely, ahová hazatér. Pontosan tudja, a családi neve és öröksége milyen kötelezettségekkel jár, de úrként is próbál emberséges maradni - nem néz le másokat, próbál segíteni, és ez teszi mássá, a szó pozitív értelmében.



Egyébként annak ellenére, hogy a hétköznapok követése nagyon is unalmasnak tűnhet, valahogy tele vannak élettel a sorok, és így simán tudtam olvasni, nem untam, ami történik, még ha nem is történtek hatalmas dolgok. Még akkor is, ha bizony sokszor előfordult, hogy az eseményeket nem végigéltük, hanem a narrátor mesélte el nekünk őket.

Kapunk egy romantikus szálat is, azt hiszem, ezzel nem lepek meg senkit, aki akár csak az előzetesét látta a sorozatnak. Bevallom, ezen a részen nagyon éreztem, hogy férfi írta a regényt. Szerettem a szereplőket együtt, és izgalmasnak találtam a kapcsolatukat, viszont nem tehetek róla, néha kevésnek éreztem. Olyan kulcsjeleneteket ugrott át a szerző teljes természetességgel, hogy fogtam a fejemet. Nem tudom, miért. Talán ezzel akarta csökkenti a románc jelentőségét, szemben a hétköznapokéval? Fogalmam sincs. És igazából nagyon-nagyon hibáztatni sem tudom, mert tetszett a regény így is, de tény, ami tény - ebben szerintem nem volt erős, és a sorozat előzetese alapján úgy érzem, ez biztosan olyan pont, amiben a sorozat erősebb, mint a könyv. Meglátjuk.

Amiről még fontos írnom: a nyelvezet. Ebben a regényben elég fontosak a társadalmi különbségek, úgy is, mint úr és szolga különbsége, és úgy is mint ezzel együtt tanultság és tanulatlanság különbsége. Így nagyon sokszor máshogy beszélnek az alacsonyabb sorú szereplők. Ez valószínűleg az eredeti angolban sokkal természetesebben jön, viszont bevallom, magyarul kissé nehézkesnek éreztem. Kellett a regénybe, örülök, hogy nem maradt ki, és nem hiszem, hogy jobb megoldást tudtam volna erre, mindenesetre ami természetesen az angolban, az a magyarban annyira nem - még ha azért a természetesebb dolgokat is sikerült megtalálni, pl. a szóvégek elnyelését.

Összességében kellemes olvasmány volt ez a könyv, még ha hatalmas mélységekről és magasságokról nem is tudok írni. Mindenképpen folytatni fogom és ezer százalék, hogy most már a tévésorozatba is belefogok.


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7869_poldark-20181128_101834.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A Poldark család története hosszú évtizedeket váratott magára mire itthon is olvashattuk. Mostani játékunkban ismert regényeket és íróikat kell kitalálnotok, amik jellegükben vagy helyszínileg kapcsolódnak a Poldark család történetéhez és kivétel nélkül leglább egyszer megfilmesítették őket. Az állomásokon a filmekből láthattok képeket, persze nem mindig a jelenlegi legismertebből, de ha már megvan a cím nektek nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába az író nevét és a mű címét, esetleg a sorozat címét.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket minden esetben e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A turné menetrendje


01.21 Insane Life
01.23 Betonka szerint a világ...
01.25 Nem félünk a könyvektől
01.27 Zakkant olvas
01.29 Nem félünk a könyvektől - extra
01.31 Kristina blogja
02.02 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések