Breaking News

Mit jelent be Stephenie Meyer? - Összeszedtem, minek örülnék, minek nem...

Vajon mi lesz Stephenie Meyer nagy bejelentése? Napok óta ezt találgatja minden YA olvasó-Twilight rajongó - holnap pedig válaszokat kapunk végre.

De addig is, gondoltam, számba veszem a lehetőségeket, és megírom, melyiknek miért/mennyire örülnék.


Midnight Sun




Vallomás: én a Midnight Sun esetében olvastam az eredeti angol változatot és egy régi rajongói fordítást is. És azt kell mondanom, a Midnight Sun első tizenként fejezetét még az eredeti változatnál is jobban szerettem.
Ha valaki esetleg nem tudja, a Midnight Sun Meyer befejezetlen regénye, a Twilight Saga első kötete Edward szemszögéből. Amikor az első 12 fejezetet kiszivárogtatta Meyer egy ismerőse, az írónő annyira csalódott, hogy nem volt kedve folytatni - így válaszul ő maga is feltöltötte a honlapjára ezt a részt, és azóta várakozó állásponton vagyunk. Soha nem zárta ki, hogy be fogja fejezni, sőt - elárulta, hogy az édesanyja követeli, hogy befejezze, de eddig még nem jutottunk előrébb. (Eltekintve attól, hogy számtalan rajongói, fanfiction befejezés íródott hozzá.

A Midnight Sun érdekessége az is, hogy azzal együtt, hogy nem jelent meg, mekkora hatással volt a könyvpiacra. Ez indította el ugyanis a lázat, hogy más szemszögekből is megírják a könyveket a szerzők, szóval a Midnight Sun nélkül E.L. James valószínűleg nem állt volna neki a Grey sorozatnak és a Luxen sorozathoz íródott Oblivion kötetek sem lennének. 

Na de visszatérve: én a Midnight Sunt sokkal jobban szerettem, mint az eredeti Twilightot. Edward fejébe belelátni amúgy is nagyon izgalmas volt, a történet hangneme is érettebb talán némileg. A legjobban viszont azt szerettem, hogy Edward végig tudja, hogy ő vámpír, így pedig egészen más szemszögből szemlélhetjük az egész történetet. Ráadásul tele vannak vicces visszautalásokkal, és olyan apróságoknak lett jelentőségük, amikre a Bella szemszög olvasásánál fel sem figyeltem.

A Midnight Sun esetében ráadásul különösen nagy csalódás, hogy az igazán izgi rész előtt ér véget a dolog, így a mezőjelenetet már nem olvashatjuk Edward szemszögéből. 

Ezért én évek óta reménykedek, hogy befejezi Meyer a Midnight Sunt, és többek között ezért is okozott nekem csalódást a jubileumi kötet gender-swapped változata - én sokkal jobban vágytam volna a nemváltás helyett a nézőpontváltásra.

A Midnight Sun befejezése egyébként is jó esélyekkel indul, hiszen itt valójában csak egy fél regényről beszélünk, az is könnyített terep, tekintve, hogy egy már létező sztorit kell bemutatnia, sokkal kevesebb tervezést és munkát igényel, mintha egy teljesen új dologgal rukkolna elő Meyer.

Mennyire örülnék?

5/5


Edward-Bella folytatás




Felmerült lehetőségként a Twilight kapcsán, hogy esetleg egy folytatásról lehet szó, Bella és Edward történetének folytatásáról.
Bevallom, ha új kötettel számolunk, én ennek örülnék a legkevésbé.

Számomra Bella és Edward története lezárt, így kerek. Szerintemkár lenne megbolygatni. 

Persze hagyott egy elvarratlan szálat Meyer azzal, hogy a Volturi visszatér-e még, de én valahogy mindig úgy képzeltem, ezt a szálat nem ezzel a párossal vinné tovább az írónő, hanem Renesmee történetének részét képezné. 

Így pedig el is érkezünk a következő ponthoz... 

Mennyire örülnék az Edward/Bella folytatásnak?

2/5


Jacob-Renesmee folytatás




Jacob és Renesmee története elég megosztó, még a rajongók körében is. De én mindig úgy éreztem, pont ettől lenne igazán izgalmas. Ha jól megírják, igazán érdekesek lehetnek Jake és Nessie kapcsolatának fokozatai - mindkét oldalról. Nessie oldaláról azért, mert Jacob nem csak idősebb nála, hanem mert születése óta végigkísérte. Jake oldaláról pedig azért, mert egy bébit pátyolgató "nagybácsiból" lesz néhány év leforgása alatt a párja (valószínűleg) - és csak nehezíti a helyzetét, hogy Nessie milyen gyorsan öregszik.

Ehhez pedig hozzájön még egy sor másik érdekes téma: Renesmee fejlődése-változása, Jake kapcsolata Bellával és Edwarddal, meg persze a Cullen család többi tagjával és a farkasokkal, ahogy előbb már írtam, a Volturi hozzáállása Cullenékhez. Annyi, annyi elmondható történet... Azzal együtt, hogy biztosan sokan vannak, akik túlságosan furcsának találják ezt a felállást.

Én mindenesetre kíváncsi lennék rá, nagyon is. Persze kettejük története könnyen el is rontható.

Mennyire örülnék?

4/5


Spin-off régi mellékszereplővel




A Twilight könyvek nagy erőssége sokszor nem is a két vagy három főszereplőben rejlett, hanem a nagyon érdekes mellékszereplőkben. Ha megkérdez az ember egy-egy Twilight rajongót, vagy épp olyasvalakit, aki látta a filmeket/olvasta a könyveket, de nem szerette őket, hogy ki volt a kedvence, jó nagy részük valamelyik mellékszereplőt mondja majd.

Ott van Rosalie tragikus története, Alice bohókássága, Jasper furcsa távolságtartása... De akár sorolhatnánk olyan mellékszereplőket is, akik csak később jöttek képbe, amikor a negyedik kötetben Cullenék összegyűjtötték a barátokat. Ott van például Garrett vagy Benjamin. Mindegyikük története érdekes lehetne.

Továbbmegyek... A Volturi persze főgonosz az eredeti sorozatban, ezzel együtt itt is érdekes karakterek vannak, és látunk arra példát, hogy egy előzménysztori keretein belül főszereplő legyen a főgonosz - hiszen hamarosan érkezik az új Hunger Games sztori a fiatal Snow elnökkel a főszerepben.

Szóval a lehetőségek tárháza elég nagy, én pedig sok ilyen sztorit olvasnék szívesen.

Mennyire örülnék?

5/5


Spin-off új szereplőkkel


De igazából Meyernek még vissza se kell nyúlnia a régi mellékszereplőkig, ha nem akar.

A Twilight világa elég tág, ahogyan a Bree Tanner sztori is bizonyította, simán elmesélheti bármelyik vámpír, esetleg vérfarkas történetét, bármelyik korban, a Föld bármely pontján. Sőt! Ha nagyon-nagyon akarja, még akár tágíthatja is a világot - hiszen megtudtuk, hogy Jacobék valójában nem vérfarkasok, hanem alakváltók és egyékbént valódi vérfarkasok is léteznek vagy léteztek. Ez pedig azt jelenti, könnyen lehet, hogy másmilyen lények is futkosnak még a Twilight világában, csak nem tudunk róluk. (Mondjuk én ezért az ötletért annyira nem lelkesedem, de még ez is belefér.)

Mennyire örülnék?

4/5


A burok folytatás




A burok eredetileg trilógiának indult, és amikor Meyer a film környékén gyakrabban nyilatkozott, erről is elég gyakran beszélt. Sőt! A színészek maguk is azt mondták, Meyer megosztott velük olyan infókat is, amik majd csak a folytatásban történnek a karaktereikkel. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy Meyer fejében van valamilyen kép a folytatásról - és itt tényleg ígért is folytatást.

Ráadásul A burok kötet lezárása is olyan, ami kvázi függő - én el tudom fogadni lezárásnak is, de azért mégis ott van a "folytatásért kiált" érzés.

Én az első részt nagyon-nagyon szerettem, szerintem sokkal érettebb és összetettebb történet, mint a Twilight volt - még ha a film kissé degradálta is ezt. (Bár úgy, hogy tudtam, mennyi minden van még mögötte, én összességében azért a filmet is szerettem.)

Mennyire örülnék?

5/5


A vegyész folytatás




Őszinte leszek: nekem A vegyész minden szinten kimaradt, így sajnos nem tudok hozzászólni ehhez a témához. Fogalmam sincs, mennyire van benne a sztoriban a folytatás lehetősége.

Épp ezért a várakozási száma részemről

Mennyire örülnék?

0/5


Új történet


Mindezekkel együtt Meyer mondhatja azt, hogy valami teljesen új történettel rukkol elő, annak ellenére, hogy vannak még "tartozásai".

Őszintén, én ezzel is ellennék, de azért jobban örülnék, ha inkább az eredeti vonalán mozogna, és nem kalandozna akkorát a zsánerek között, mint A vegyész esetében.

Mennyire örülnék?

3/5


Valami teljesen más...


És mindezekkel együtt is benne van a pakliban, hogy valami totál új dolgot dob be holnap Meyer, olyasmit, amire igazából senki sem számít. Ez az ilyen váratlan bejelentések szépsége...

Mennyire örülnék?

?/5

Nincsenek megjegyzések