Breaking News

Book Tag - Ez vagy az?

Elég régen volt már Book Tag az oldalon, így gondoltam, vágjunk bele. Egy Tumblr oldalon találtam, fogalmam sincs, mi az eredeti forrása.

Ez vagy az?





Hangoskönyv vagy papír?

Papír. Egyértelmű a választás. A tegnapi poszt ellenére el kell mondanom, hogy általában nem szeretem a hangoskönyveket. Jobban működik a fantáziám, ha a magam tempójában, a "fejemben a hangokkal" élem át a sztorit, nem valaki más interpretációjában. Egy kivétel van, amit szívesen hallgatok, a két magyar Harry Potter hangoskönyv - arra szoktam sütni.


Puha vagy kemény borító?

Nehéz kérdés. Szeretem a kemény kötésű könyveket és gyönyörűek, de alapjáraton puha kötésben szoktam megvenni a könyveim. Sokat olvasok, a pénztárcám megérzi a különbséget.


Fiction vagy non-fiction?

Inkább kitalált sztorikat szoktam olvasni, de nem zárkózom el a non-fictiontől sem. Töri faktos voltam és a töri szakot is elkezdtem, szóval bőven akadnak témák, amikről szívesen olvasok és nem kitaláltak. Ezzel együtt ha választani kell, akkor fiction.


Fantasy világ vagy valós életbeli problémák?

Megint csak egy olyan kérdés, amire fene se tudja a választ. Hol így, hol úgy. Nem tartozom azok közé, akik nem hajlandóak sci-fit vagy fantasyt olvasni - vannak ilyen ismerőseim bőven. De azok közé sem, akik feltétlenül előnyben részesítik őket. Váltogatni szoktam, általában érzem is, ha sokat olvasok egyikből vagy másikból, hogy váltani kell.


Harry Potter vagy Twilight?

Mocsok egy kérdés. Mindkettőt szeretem. És itt most nyilván valami mögöttes dolgot akarna lemérni a teszt, hogy mennyire vagyok intelligens, mert ha Twilight, akkor feltétlenül csak picsogó-sikongató tinilány lehetek. Szóval a lényeg, hogy a Twilightot is szeretem. De természetesen Harry Potter, nem kérdés.






Kindle, iPad vagy más?

Kindle és mobil. iPadem nincs, bár minden bizonnyal szeretném, ha lenne. Ezzel együtt olvasásnál Karcsi (a Kindle-öm) hűséges társ - sokáig bírja egy töltéssel, szemkímélő, tök hasznos funkciói vannak és egy csomó könyv elfér rajta.
De azért szoktam olvasni mobilon is, van, amikor egyszerűbb azt előkapni.


Kölcsön vagy vásárlás?

Vásárlás. Szeretem, ha megvannak a könyvek a polcomon, ha épp kedvem támad őket újraolvasni. Ezzel együtt szeretek könyvtárba járni is - maximum ha valami tetszik, később beszerzem.


Könyvesbolt vagy online?

Attól függ, mi a kérdés. 😃 A sajátjaim inkább online szoktam beszerezni, pusztán azért, mert úgy olcsóbb. De könyvesboltba járni mindig jó - lehet lapozgatni, tapizni, nézelődni.


Mondja el egyszerre vagy teljes trilógia?

Nyitott vagyok mindkettőre. Sajnos tényleg elég sokszor előfordul mostanában, hogy kényszerűen elnyújtják a sztorit, csak hogy három rész legyen, és sokszor még kiszámíthatóbb is ettől a dolog. Ezzel együtt vannak nagyon jó trilógiák, meg akár ennél hosszabb sorozatok is. Ha valami jó és nem csak nyújtani akarják a sok résszel, mint a rétestésztát, hanem van oka a részeknek, akkor hajrá! Tök jó példa a HP vagy a Vámpírakadémia - minden könyvet imádtam.
A kedvenceim nagyrészt sorozatok, de ez nem feltétlenül abból fakad, hogy nem szeretem a standalone könyveket.
Egyébként a kedvencem az a fajta sorozat, aminek a kötetei akár önállóan is olvashatóak, de azért plusz csemegével is szolgálnak azoknak, akik minden részt olvasnak - pl. az Anna és a francia csók, Forbidden Men, Dublin Street, Rule és még sorolhatnám, a new adultoknál elég gyakori. Jó banda szokott összejönni, minden részben külön öröm minden utalás és cameo, ezzel együtt nem érzem azt, hogy még egy rész jön, csak azért, hogy jöjjön...


Hosszú szörny vagy rövid cuki?

Megint csak nem vagyok érzékeny. Ha valami jó, nagyon hosszan is szívesen olvasom. Viszont a nagyon rövid sztoriknál sajnos gyakran marad hiányérzetem. Szóval ha muszáj választani, legyen a hosszú. De ha valami jól van megírva, igazából lehet hosszú vagy rövid, úgy működik, ahogy van.




Rózsaszín szemüveg vagy full akció?

Rózsaszín szemüveg. Hát, evvan. Ha választani kell a hardcore akció meg a cuki romantikus között, akkor én az esetek többségében az utóbbira szavazok.


Összegömbölyödni a szobába vagy kifeküdni a napra?

Határozottan a szobában gömbölyödés. Utálok napozni és a szemem se bírja sokáig, ha napon olvasok. Kényelmesebb bent.


Forró csoki vagy latte?

Latte. Ha választani kell bármilyen tejjel-cukorral dúsított kávé és a forró csoki között, minden esetben szó nélkül előbbi.


Értékelést olvasol vagy magad döntesz?

Magam döntök. Inkább csak a "buzzt" szoktam megnézni, rálesek, milyen csillagozásai vannak egy könyvnek, milyen címkéket kapott, esetleg ha nagyon bizonytalan vagyok, megkérdezek ismerősöket, olvasták-e. Ettől eltekintve inkább ösztönből döntök. Már csak azért sem szeretek értékeléseket olvasni, mert ha később én magam is értékelem, nem akarom, hogy befolyásoljon más véleménye. Ez van, hogy kikerülhetetlen, de a legjobb az, ha függetlenül ugorhatok bele. Egy alapvetően jó könyv olvasási élményét is el tudja rontani egy túlspannolt ismerős, ha neked nem akkora szerelem, mert akaratlanul is csalódás lesz a vége. És fordítva is igaz: könnyen lehet, hogy egy értékelés miatt negatív érzésekkel kezdesz bele egy könyvbe, ami neked meg szerelem lesz. 

És akkor még a spoilerekről nem is beszéltem.

Szóval nem szoktam értékeléseket olvasni. 

És azt is tudom, hogy ez bloggerként kicsit visszásnak tűnhet - de valójában teljesen indokolt. (És ezért nem tudok mit kezdeni azzal, hogy de hát ugyanazt írják minden blogturné állomáson. Hát istenem, ha épp pont ugyanazt gondoljuk, egymástól totál függetlenül, akkor talán van benne valami.)

4 megjegyzés:

  1. Szia! :)
    Bocsi, hogy nem a bejegyzéssel kapcsolatosan írok, egyébként nagyon tetszett, csak azt szeretném kérdezni, hogy az árnyvadászos oldaladat miért nem tudom elérni? Törölted vagy csak én vagyok nagyon ügyetlen? Nem találom sehol :(
    Előre is köszönöm a válaszod, Petra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyorsan bemásolom, amit korábban írtam, bocsi, hogy többes számban van. Mindenesetre ez a lényeg:

      A rövid válasz: Az oldal jelenleg is létezik, csak nem ezen a címen, hanem ezen: http://arnyvadaszvilag.blogspot.hu/
      A hosszú:
      A fenti http://arnyvadaszvilag.blogspot.hu/ cím az őskövület olvasóknak ismerős lehet, ezen a címen indítottam el a blogot, aztán később vásároltam hozzá saját domaint, ez volt a vegzetereklyei.net Nem tudom, ki mennyire tudja, mindenesetre a Blogger Google termék, így sok szempontból össze van kötve a Google-lel - többek között a Google domain eladási szolgáltatásával is össze volt kötve, így a leggyorsabb és legkönnyebben kivitelezhető - amatőrök számára is - megoldás a domainváltásra az volt anno, ha közvetlenül a Google-től vette az ember. Én is így tettem, ezért is lett .net a végződés, nem pedig .hu.
      Eleinte nem is volt semmi gond, de aztán a Google megszüntette a domainek eladását magánszemélyek számára. Szerencsére először még hagyták, hogy akik már vásároltak tőlük, meghosszabbítsák, még magánszemélyként is. Én meg szerencsére akkor beállítottam a hosszabbítást automatikusra, és mivel nem változott a bankkártyám száma, automatikusan vonta az x ezer forintot (ami mellesleg drágább is volt ekkorra, nem csak az indulóhoz, hanem más domainszolgáltatókhoz képest is), és automatikusan hosszabbította az oldalt minden év elején.
      Sajnos viszont ebben az évben már nem tette meg, és csak beavatkozással tudtam volna hosszabbítani a domaint. Amihez az kellett, hogy bejelentkezzek az üzleti profilommal. Amim meg persze nincs. Így bekerültem ebbe az ördögi körbe, amiből nem volt kiút. Akartam volna én fizetni, még ha drágább is, de mivel még mindig nem vagyok üzlet, nem lehet fiókom, így nem jelentkezhetek be oda, ahol tudnám hosszabbítani.
      Summa summárum, a vegzetereklyei.net címre a birtokosi viszonyom január 16-tal lejárt.
      Utánaolvastam a dolognak, elvileg ezután még 60 napig csücsül rajta a Google, hogy ha mégis meggondolnám magam, még plusz pénzért (a rendes díjon felül) hosszabbíthatom. De hát nem tudom meggondolni magam, mert hát nincs is mit meggondolnom, mert ha fejre állok se leszek üzlet.
      Szóval most abban reménykedem, hogy ha lejár a 60 nap, meg tudom venni újra a vegzetereklyei.net címet más szolgáltatótól, ahol nem zavar senkit, hogy magánszemély vagyok. (A www.deszy-konyv.hu címet már máshol is kellett vennem.)
      Nagyjából ennyi a mese. Eléggé frusztráló, és nem nagyon szoktam haragudni a Google-re, de ezért most haragszom. Ráadásul magam is látom, hogy sajnos nem csökkent a forgalom az oldalon, mert hát nyilván mindenki a vegzetereklyei.net-en próbálkozik, és hiába írtam ki Facebookon a változást, én is automatikusan erre a címre mennék. :( Szóval ha esetleg tudjátok terjeszteni a hírt, megköszönném. Aztán szurkoljatok, hogy 60-7 nap múlva tényleg vissza tudjam venni mástól.

      Törlés
    2. Értem :( remélem, hogy sikerül visszaszerezned, én nagyon szerettem. Ezt a kiírásodat sajnos valamiért nem olvastam Facebookon, de így legalább meg tudom majd mondani az okot a barátaimnak.
      Köszönöm

      Törlés
  2. Szia Deszy!

    Elvihetném a book tagodat? :) A blogomat mostantól nem egyedül csinálom, és a bloggertársamnak keresek valami indító-posztnak valót.

    Coffee
    www.amasikvilag.hu

    VálaszTörlés