Breaking News

W. Bruce Cameron: Egy ​kutya négy élete {Értékelés + Nyereményjáték}

W. Bruce Cameron: Egy ​kutya négy élete

A blogturnéról




Minden kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön. De mi lenne a kutyák küldetése? Többek között erről szól W. Bruce Cameron lenyűgöző regénye, amiből film is készült - most elcsíphetitek a mozikban is.


A regényről a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét, és nyereményjáték is van, aminek a fődíja egy példány a regényből.


Eredeti cím: A Dog's Purpose
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:
Fordító: Varga Csaba
ISBN: 9789633999721
Sorozat: Egy kutya négy élete 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,35)
Megrendelési link
Minden ​kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön.


Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya.

Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére.

Béni története szívet melengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. Megismerhetjük, hogy milyen erős kötelék fűz minket legjobb barátunkhoz.

A megragadó és magával ragadó, gyönyörű történetből kiderül, hogy a szeretet halhatatlan, hogy hűséges barátaink örökre itt maradnak velünk, és hogy a földkerekségen minden teremtmény azért született, mert megvan a maga oka, mert értelme van az élhetésének.

Az első mondat:


"Egy szép napon rájöttem, hogy a körülöttem izgő-mozgó, meleg, vinnyogó, büdös kis jószágok bizony nem mások, mint a testvéreim."

Véleményem


Nem szoktam kutyás könyveket olvasni. És nem azért, mert bármi gondom lenne a kutyákkal úgy általánosságban, sőt... Alapvetően az állatos könyveket is elkerültem egész életemben. Talán azért, mert a tragikus gyerekmeséknek és filmeknek köszönhetően kialakult bennem valamiféle feltételes reflex - az állatos sztorik garantált bőgést jelentenek és szívfájdalmat. 

Így aztán elkerültem az ilyen jellegű könyveket. Aztán kijött az Egy kutya négy élete film előzetese, és instant beleszerettem. Rögtön éreztem, hogy ez nem "csak" egy kutyás könyv, hanem maga a sztori is érdekes, önmagában. Így aztán eldöntöttem, kivételt teszek, és állatos-kutyás könyv ide vagy oda, belevetem magam. 

Aztán leültem megírni ezt az értékelést, és azon filóztam, mégis mi újat mondhatnék még? Mi újat mondhatnék azon kívül, ami úgyis nyilvánvaló? A sztori rettentő érdekes, önmagában a reinkarnáció is az - hát még mindez egy ilyen furcsa helyzetben. Az, hogy valaki újra meg újra visszatér, és a sors útjai valahogy meglepő módon értelmet nyernek. Persze, hogy érdekes! De bővebben nem megyek bele, mert hát... ennél a könyvnél tényleg érdemes elkerülni a spoilereket. 

Írhatnék arról is, hogy tulajdonképpen az a bizonyos feltételes reflexem ezúttal sem okozott csalódást, mert hát... bizony, lehet bőgni ezen a könyvön. Nem is keveset. Így hát, lett légyen bármilyen jó a könyv, azért a korábbi feltevésemet nem hazudtolta meg. 

De végül arra jutottam, hogy olyasmire térek ki, amire talán az értékelésekben kevesebben. Mert hát persze, nyilvánvaló, hogy milyen üzenetei vannak a könyvnek, például arról, mennyire kifürkészhetetlenek a sors útja, milyen fontos és mindent legyőzni képes dolog a barátság és a hűség... 



Viszont van még valami, ami igazán különlegessé tette számomra ezt a könyvet. Ez pedig a szemszög. 

Az mindig érdekes, ha olyan szemszögből vizsgálható meg egy történet, ami... más. Írós gyakorlatoknál is előfordulnak ilyesmik - írj egy kávéskanna szemszögéből arról, hogy... Emlékszem, még talán az iskolában is kaptunk egyszer olyan fogalmazás feladatot, hogy írjunk a hátizsákunk szemszögéből valamit. Akkoriban nem teljesen értettem meg, miért olyan fontos ez, most már viszont annál inkább.

Mert hát gondoljatok bele, mennyire más lenne egy-egy közismert történet, ha nem a főszereplő szemszögéből ismernénk meg! Mennyire más lenne egy tündérmese, ha a gonosz szemszögét kapnánk. El tudnánk vajon fogadni a motivációit? Értelmet nyerne, hogy miért teszi, amit tesz? Vagy ne menjünk messzebbre! Mennyire lenne más a Harry Potter sztori, ha Ron vagy Hermione szemszögéből követnénk? Vagy menjünk messzebbre! Pitonéból! Vagy akár Dobbyéból. Nem véletlenül olyan népszerű téma ez fanfiction körökben.

Egy jól megválasztott és jól megírt "más" szemszög igazán különlegessé tehet még egy átlagos történetet is. Más perspektívát nyújt és elgondolkoztat a világ dolgairól. Vajon tényleg mindig neked lehet igazad? Vajon mi van, ha megpróbálsz a másik fejével gondolkozni? 

Ez a könyv pedig pontosan ezt teszi. Nem csak egy történetet mutat be meglepő szemszögből, de az egész világot teljesen más szemüvegen keresztül mutatja be - egy kutyáén. Rettentő érdekes volt E/1-ben olvasni egy kutya szemszögéből, és elgondolkozni rajta, vajon a kutyák hogyan élnek meg bizonyos dolgokat. Nagyon jókat mosolyogtam is közben, mert persze hogy ez sokszor vicces! De nem az a legfontosabb benne, hogy lehet rajta nevetni, hanem pont az, amit írtam - elgondolkoztat és nevel, belekúszik a tudatalattidba. 

Summa summárum, érdekes olvasmány, kutyásoknak és nem kutyásoknak is mindenképp ajánlom!

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7627_egykutya_negy_elete-20170202_104827.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Végy egy kisgyereket és egy kutyát, és máris kész a kasszasiker - tartja a gonoszkás mondás. Mi nem bánjuk, szeretjük a kutyás filmeket. Az Egy kutya négy élete adaptáció kapcsán a játékunk során a feladat a következő: ismerjétek fel, hogy az adott képen szereplő kutya melyik filmben volt látható, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turné menetrendje


Január 29 - Sorok Között
Január 30 - Szembetűnő
Február 1 - Kelly & Lupi olvas
Február 4 - Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések