Breaking News

Leslye Walton: Ava ​Lavender különös és szépséges bánata {Értékelés + Nyereményjáték}

Leslye Walton: Ava ​Lavender különös és szépséges bánata

A blogturnéról




A Gabo kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban Leslyle Walton első regénye, a mágikus realisztikus elemekkel tűzdelt, már-már népmesei hangulatú Ava Lavender különös és szépséges bánata.

Tarts te is velünk a négy állomásos turnéra, ahol te is kicsit részese lehetsz a csodás történetnek, ami különlegessé teszi Ava Lavendert. S ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Eredeti cím: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 264
Fordító: Körmendi Ágnes
ISBN: 9789634063810
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: hááát... mondjuk nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,13)
Megrendelési link
„A szerelem bolonddá tesz.”

Úgy tűnik, a bolond szerelem a Roux család osztályrésze, és Ava Lavender, a
madárszárnyakkal született lány örökségének kulcsa is. Ava felderíti Franciaországból Seattle-be költözött, különös családja még különösebb, huszadik századon átívelő történetét, miközben egyre inkább vágyik arra, hogy helyet kapjon a közönséges emberek között. Végül felkészületlenül kimerészkedik a világba, amely még nem döntötte el, leánynak vagy angyalnak tekinti-e őt.
Ava és családja élete egy napon fordulópontra jut, amikor megnyílnak az ég csatornái, esőcseppek és tollak záporoznak alá, és Ava sorsa mindörökre megpecsételődik.

Elbűvölő, költői történet sóvárgásról, vágyról és a szerelem fájdalmáról.

Az első mondat:


"Sokak számára magam voltam a hús-vér mítosz, a legpompásabb legenda, a tündérmese megtestesülése."

Véleményem


Kezdjük az elején, vagyis azzal, hogy nekem a könyv borítója a meglátni és megszeretni tipikus esete volt annak idején. Még angolul találkoztam vele, aztán újra és újra, és tudtam, hogy nekem ezt a könyvet előbb-utóbb olvasnom kell. Aztán kiderült, hogy érkezik a könyv a magyarul is, és nem is lehettem volna boldogabb. 

De ez az értékelés maga is olyan különös lesz, mint ahogy a címben is elhangzik. 

Bloggerként nyilván az ember véleményez és mesél az élményeiről - ez a magam részéről általában a könyves élményekről való mesét jelenti. Soha nem szoktam kritikának nevezni, amit csinálok, és te jó ég, ennek még soha nem örültem annyira, mint most. 

Az ember viszonylag nehezen ismeri el, ha valamivel egyszerűen nem tud mit kezdeni, pedig ilyesmi előfordul az életben, ami azt illeti, meglehetősen természetes. De nehéz elismerni, hiszen ez esetleg mások szemében azt jelentheti, hogy nem vagy elég intelligens, hogy megragadd. 

De azt gondolom, sokszor kicsit olyan ez, mint a császár új ruhája - nem vagyok meggyőződve, hogy nem pontosan emiatt a félelem miatt nem hangzik el sokszor, hogy bakker, ez mi volt? 

Én pedig most ki merem jelenti, véleménynyilvánító bloggerként is, hogy nehezen találtam kapaszkodót az Ava Lavender sztoriban. Nem tudom eldönteni, tetszett-e vagy nem tetszett. Olyan... furcsa... és különös volt az egész, mint amit a cím is említ. 

A hangulata egészen egyedi, efelől senkinek nem lehetnek kétségei. Voltak pontok, ahol olvasás közben azon gondolkoztam, hogy ha ebből bárki valaha adaptációt készít, az csakis Tim Burton lehet, annyira... furcsa - és tudom, tudom, folyamatosan ezt ismételgetem - az egész.

Azt hiszem, az Ava Lavenderrel értettem meg, mi is tulajdonképpen a mágikus realizmus. Vannak benne totál varázslatos elemek, de mégsem meri az ember azt mondani, hogy ez fantasy. Pedig bakker... a történet egy pontján az egyik szereplő konkrétan madárrá változott. A főszereplőnek meg szárnya van - bár ami azt illeti, ezt még esetleg el lehet fogadni valami furcsa deformitásnak, bár azért annak is elég meredek. 

Szóval az egész könyv nagyon, sokszor már-már túlságosan is reális. Kicsit olyan, mint egy vonatszerencsétlenségről olvasni újra meg újra. Nem kell sok idő, tényleg elég néhány oldal, hogy az olvasó rájöjjön, itt aztán valószínűleg nincs rózsaszín szemüveg és happy end, az élet minden - már elnézését - szarságával szembe kell nézni. Közben meg itt-ott valakinek látomása van, szárnya nő vagy épp madárrá változik. 

Ráadásul tulajdonképpen ez nem is csak Ava története, kissé félrevezető a felütés. Persze, az ő története abban az értelemben, hogy a tetőpont és a lezárás az ő életében történik meg, és maga a mesélő is, már az elejétől kezdve, méghozzá E/1-ben. Ezzel együtt a könyv feléig Ava még csak meg sem születik, bár tudjuk, hogy meg fog - hiszen volt egy prológus és ugye ő a mesélő. De a könyv elején látható családfa nem véletlen. 

Ava története jóval az ő élete előtt kezdődik, és mint hogy próbál magyarázatot találni születésének furcsa körülményeire, felkutatta családtörténetét. És ez a könyv az - nem Ava meséje, hanem Ava egész famíliájának meséje, a dédnagyszüleitől kezdve. 

Elindulunk tehát a dédnagyival és a bevándorlástól kezdve, sok-sok halálon és tragikus szerelmi történeteken keresztül van itt minden. Több generációnyi fájdalom és csalódás, és megtört szívek egész kosárral. 

És ha az ember próbál is szorítani, hogy valami jól alakuljon, csak ott motoszkál a fejében, hogy nem fog. Ez nyilvánvaló a hangulatból, a hangvételből, a mesélés keserédességéből. 

Így hát haladtam előre, és még csak azt sem mondanám, hogy nem érdekelt a történet. Mert hát de. Kíváncsi voltam. Kíváncsi voltam, mi jöhet még? És mi lesz a vége? És kiderül-e valaha, miért lett szárnya Avának? És mi van a mellékágon emlegetett tesóval? Lesz-e bárkinek happy end a története vége? Találkoznak-e még a régi szerelmesek, és ha igen, van még esély? Mi lesz Jack-kel és Gabe-bel? 

Szívfájdalom nélkül ezen a könyvön végighaladni egyszerűen nem lehet. És valóban, érdekelni kezdett a szereplők sorsa. Ezzel együtt kissé el is borzasztottak a történések, néhol kifejezetten brutális jelenetek vannak. Mindez úgy, hogy egyébként nem időzünk sokat a fájdalom, a vér és a szenvedés leírásával. Egyszerű szavak, tőmondatok is bőven elégségesek, no meg a szereplők cselekedetei - vagy éppen sokszor pont az, amit nem tesznek meg. 

De így, a sztorit befejezve még mindig úgy vagyok vele, hogy egyszerűen az a kérdés maradt a fejemben: mi végre? Mi végre a sok furcsaság, mi végre ez a rengeteg történet? Mi végre dobja fel a kérdést a szárnyról, ha nem is feltétlenül akarja megmagyarázni? 

Az Ava Lavender számomra egy nem rossz kísérlet volt a mágikus realizmus világával. Érdekes könyv volt, de nagyon mély nyomot nem hagyott bennem. Valószínűleg azért - és erre most döbbentem rá -, mert ez a mágikus realizmus dolog, végre kimondhatom, nem igazán az én világom. Erről nem Ava tehet, egyszerűen csak... ez van. 


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által közzétett videó,


Nyereményjáték


Mivel a könyvben a madarak és a szárnyak fontos szerepet játszanak, játékunkban a turné állomásokon Magyarország védett madarai közül kell egyet-egyet felismernetek. Rövid leírás és fénykép segítségével. A helyes megfejtéseket, azaz a madarak nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Kurta csőre nagyon széles, így nagyobb rovarokat is könnyen elejt. Kiválóan tud rejtőzködni, mert tollainak színe hasonlít a fa kérgéhez. Hazánkban április második felétől szeptemberig tartózkodik. Kizárólag éjjel aktív és tartós párkapcsolatot kedveli. Rejtett életmódja miatt azonban még keveset tudunk róla.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


02.02 Deszy Könyvajánlója 
02.04 Olvasónapló 
02.06 Dreamworld 
02.08 KönyvParfé 

Nincsenek megjegyzések