Breaking News

Mary Jo Putney: Az ​amazon és a katona {Értékelés + Nyereményjáték}

Mary Jo Putney: Az ​amazon és a katona

A blogturnéról




Megjelent hazánkban a General Press kiadó jóvoltából Mary Jo Putney legújabb könyve Az amazon és a katona, ami régi és új olvasóknak egyaránt izgalmas jeleneteket tartogat.
Athena egy igazi bátor hölgy, nem rest megvédeni szeretteit és mikor már elhatározta, hogy örökre vénlány lesz, megjelenik Will és felforgatja életét.
Gyertek és kalandozzatok velünk az öt állomásos turnén!

Eredeti cím: Once a Soldier
Kiadó: General Press
Oldalszám: 304
Fordító: Hajnal Gabriella
ISBN: 9789636439774
Sorozat:
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,69)
Megrendelési link
Will ​Masterson egy bárói cím és jókora vagyon örököseként kényelmes életet élhetne
angliai otthonában, ő mégis katonának áll. Sok-sok évnyi borzalmas, Napóleon elleni háborúskodást követően úgy határoz, mielőtt hazatérne, még elvállal egy utolsó küldetést. Csakhogy amint eléri úti célját, a hegyek között megbúvó, aprócska királyságot, San Gabrielt, újra kell gondolnia a jövőre vonatkozó terveit. Nem mást sodor ugyanis a karjába a sors, mint álmai asszonyát…
Athena Markham egy igazi amazon: magas, bátor, és fittyet hány a társadalmi konvenciókra. Mindig is többre értékelte a függetlenségét, mint egy férfi szerelmét. Amikor azonban Will felbukkan, úgy érzi, vele tenne egy próbát.
Bimbózó románcukat azonban kisvártatva próba elé állítja az élet. San Gabrielt veszély fenyegeti, a két fiatal pedig úgy dönt, hogy együtt száll szembe a fenyegető ellenséggel. A haláltól sem riadnak vissza, hogy megmentsék az országot és a lakóit. A megpróbáltatásaik során megismerik a másik valódi énjét, és innentől már csak rajtuk áll, hogy megtudják, lehetnek-e igazán boldogok egymás oldalán.

Az első mondat:


"Káosz, a vízben kétségbeesetten kapálódzó nők és gyerekek sikolya."

Véleményem


Jaj, hát ez most nagyon jól esett. A sztori már a legelején beszippantott. Egyrészt sorsszerű találkozás, ezeket mindig szeretem, még akkor is, ha talán a való életben valószínűtlennek tűnhet. (Bár vannak váratlan fordulatok az életben is, hiszek az ilyesmiben.)

De ez volt a kisebbik oka. A nagyobbikat a történelmi háttér szolgáltatta. Néha, amikor egy történelmi romantikus, jobban el akar menni a történelem irányába a romantikával szemben, valahogy... nem működik. Néha viszont valahogy minden összeáll, és az valami frenetikus! Ennél a sztorinál is így van, bár nyilvánvaló már az elejétől kezdve, hogy nem valós történelmi eseményekről van szó, már a helyszínből is. Cserébe viszont olyanokról, amik akár lehetnének is valósak - fikció, egy valóban létező történelmi esemény közepette. Nekem bejön.

Ehhez jön még hozzá a nyitójelenet, ami rögtön elvarázsolt. Adott néhány férfi, akik közösen várnak a halálukra, majd közösen menekülnek meg. Ez pedig olyan szövetséget hoz létre közöttük, ami elszakíthatatlan. Mindig is szerettem az ilyen önzetlen, bajtársias kapcsolatokat, a szövetségeket, amikor igazi összetartás van mögöttük - főleg akkor, ha az alap nagyon valószínűtlen, és ez most így van. Ráadásul az írónő rögtön meglebegtette a reményt is a rejtélyes találkozóhellyel és egy lehetőséggel, ami remélem, be fog jönni - alig várom.

Ehhez jön még hozzá két olyan főszereplő, akiket az első pillanattól kezdve nagyon szerettem. Athena egy igazán - már elnézést - tökös csaj, aki nem fél szembenézni semmivel, amit az útjába sodor az élet. Gyakorlatilag bármire képes - ez pedig igazán becsülendő. Mellette pedig ott van a férfi főszereplő, akit nem lehet nem imádni. Will jószívű, hűséges, önzetlen és hihetetlenül intelligens. És amiért külön pirospontot érdemel, hogy nem csak egy katona. Könnyedén lehetett volna a karaktere csupán ennyi, de gyakorlatilag a teljes könyvet végigdolgozza - ha kell harcol, ha kell hidat épít, megtesz mindent, hogy jobb körülményeket teremtsen. Tökéletes pár Athena mellé.

Rajtuk kívül pedig van még párosunk, és az volt az igazán izgalmas, hogy őket is nagyon szerettem. Sofi és Justin - a két főszereplő legjobb barátai - szintén imádnivalóak, sok szempontból talán még jobban is. Szerettem az ő szemszögeiket is, nem volt olyan érzésem, hogy indokolatlanul ugrálunk ide-oda, hogy kitöltsük az időt.

De ami még ennél is jobb, hogy mind a fő- mind a mellékszereplők élnek, és a köztük lévő kapcsolatok is dinamikusak. És most nem csak a szerelmi szálakra gondolok. Már az első fejezettől kezdve egyértelmű, hogy ebben a kötetben a barátság, a bajtársiasság legalább olyan fontosak, mint a szerelmi szálak. Így imádtam például Justin és Will kapcsolatát, aztán ott volt Jean Marie és Tom... És még sorolhatnám. Egy sor érdekes karakter van, mellékszereplők is, akiknek lehet szurkolni. Szívesen olvasnám külön-külön akár mindegyikük könyvét.

A helyszínválasztás is nagyon tetszett, kifejezetten a szívemhez nőtt ez a kis királyság, ami épp a kellő mértékben volt spanyol és portugál ahhoz, hogy hihető legyen az egész. Olvasás közben többször is felmerült bennem a gondolat, hogy bizonyára egy jól sikerült nyaralás ihlette a könyvet, és kifejezetten jót mosolyogtam, amikor a szerzői utószóból kiderült, hogy valóban így történt.

Ha valamibe mégis bele kellene kötni, akkor az mégis a romantikus szál lenne. Nem másztam a falra Athena húzódozásától, az túlzás lenne, mindenesetre elég lassan tért észre. Illetve a konkrét erotikus jelenetektől sem voltam elájulva.

De ezek nem voltak zavaróak, inkább csak olyasmik, amikre azt tudnám mondani, jobb is lehetett volna.

Mert még ezekkel az apróságokkal együtt is nagyon tetszett a könyv, kifejezetten jól szórakoztam. És nem csak a szerelmi szál volt szórakoztató, hanem az is, ahogy végigkövethettem, hogyan próbálnak életre kelteni egy kis, háború sújtotta országot és hogyan próbálják megvédeni azt.

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


A könyvben a Napóleoni háborúk után járunk, Will rangja megengedné otthon maradhasson, ám ő inkább hazáját szeretné megvédeni. 
Ti mennyire ismeritek a történelmet? - Minden állomáson találtok egy történelmi kérdést a könyv témájához kapcsolódóan és erre kell helyesen válaszolnotok. 
A helyesen válaszoló játékosok között három könyvet sorsolunk ki. Játékra fel!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Mikor kezdődött a francia forradalom?


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01.31 Insane Life
02.01 Könyvvilág
02.02 Olvasónapló
02.03 Deszy könyvajánlója
02.04 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések