Breaking News

Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük ​Night Vale-ben! {Értékelés + Nyereményjáték}

Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük ​Night Vale-ben!

A blogturnéról




Üdvözöljük Night Vale-ben, ahol a Kutya parkba tilos kutyákkal a belépés - sőt, jobb ha a közelébe sem mész; és ahol van valami gonosz... vagy nincs. Ki tudja? A Blogturné Klub 2017. április 13-a és 19-e között arra a feladatra vállalkozik, hogy megfejtse Night Vale titkát. Ha pedig ti is velünk tartotok ezen a küldetésen, esélyetek lehet megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott három regény egyikét.

Eredeti cím: Welcome to Night Vale
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 368
Fordító: Bihari György
ISBN: 9789632617206
Sorozat: Night Vale 1.
Moly link
Goodreads link (3,87)
Megrendelési link
Night ​Vale olyan város egy névtelen sivatagban, valahol a végtelen, messzi amerikai Délnyugaton, ahol a kísértetek, az angyalok, a marslakók és a titokzatos összeesküvés-elméletek hozzátartoznak a mindennapokhoz. Itt lakik két nő, akiknek külön-külön megvan a maga titka, ám egy rejtélyes véletlennek köszönhetően a sorsuk egyszer csak keresztezi egymást. Jackie Fierro a Night Vale-i zálogház tizenkilenc éves tulajdonosa. Egy nap egy különös, barna zakós férfi, aki szarvasbőr koffert hurcol magával, zálogba csap nála egy papírt, amire azt írták: King City. Ettől kezdve megmagyarázhatatlan esemenyek láncolata veszi kezdetet. És ami ennél is aggasztóbb, hogy a férfira látszólag senki sem emlékszik. Jackie elhatározza, hogy megfejti King City és a barna kabátos ember titkát. Diane Crayton az iskolaszék pénztárosa. Van egy fia, a mélabús Josh, aki alakváltó. Diane újabban mindenütt a gyereke apját látja, aki semmit sem változott azóta, hogy kamaszkoruk egy szép napján elhagyta Diane-t. Josh egyre nagyobb érdeklődést mutat az apja iránt, ez pedig egy olyan katasztrófához vezet, amit bár Diane előre lát, nem tud megakadályozni. Diane és Jackie élete összetalálkozik, amikor mind a ketten két szó előtt állnak: King City. Talán ez a város hordozza a megoldást mindkettőjük rejtélyére, valamint jövőjükre… amennyiben sikerül megtalálniuk ezt a helyet.

„A szerzők a feltűnések és az eltűnések fantáziadús, vicces misztériumdrámájává álmodták át a bombasikerű Üdvözöljük Night Vale-ben! podcastet, mely megkapó képet fest mindazokról a belső utakról, amelyeken önmagunk megismerése felé bukdácsolunk.”
Amazon

"Különös és szürreális könyv, amely vibrál és változik olvasás közben. Egyszerre barátságos és ijesztő, komikus és sötét, ragyogó és rideg. A regény egy meglepően
egzisztenciális elmélkedés az idő és a valóság természetéről."
Barnes and Noble

"Élvezetes olvasmány még azoknak is, akik most először lépnek be ebbe az abszurd,
varázslatos, lebilincselő, de bizarr városba. A hely lenyűgöző, ugyanakkor itt mindig
bujkál valami rejtett fenyegetés. A mese a podcast ismerete nélkül is élvezhető."
Kirkus Reviews

„A könyv remekül ért a trükkhöz, hogy a szürreálissal miként kell kiemelni és hangsúlyozni a reálisat. Egy igen különös expedíció egy bizarr városba, amely valahol egy mit sem sejtő, de létező világ. Talányai nem azért léteznek, hogy megfejtsék őket, hanem egyszerűen csak örömmel fogadott kikapcsolódást kínálnak.”
Publishers Weekly

Az első mondat:


"Night Vale városának története hosszú és bonyolult évezredeken át nyúlik vissza a sivatag első őslakos népéig."

Blogturné extra - Interjú a szerzőkkel




Az egyik dolog, amit mindig imádtam a podcast hallgatásában, hogy az időjárásos résznél minden héten új zene van. Van olyan zenész, aki nagy hatással volt az életetekre? 
Joseph Fink: Mindig azok a zenészek vonzottak, akik jó dalszövegírók is voltak. A dalszövegek nagyon fontosak a számomra. Tinédzserként, ahogy a legtöbb tinédzser srác, imádtam Ani DiFranco-t. [nevet] Az első koncertem is az övé volt 13 éves koromban. Imádom a The Mountain Goats-t, úgyhogy kifejezetten élveztem, hogy John Darnielle-lel dolgozhattunk kicsit. Segített megtanítani nekünk, hogyan induljunk turnéra, szuper volt olyantól tanulni, akit ennyire tisztelek. Évekig imádtam a The Hold Steady-t is. Igazán érdekesek a dalszövegeik. 
Jeffrey Cranor: Ezt elég kínos bevallani, de soha nem követtem különösebben egy zenészt sem. Azt hiszem, abban hasonlítok Joseph-re, hogy mindig jobban érdekeltek a dalszövegek, mint maga a zene. A zenei tudásom elég korlátozott. De emlékszem, a 80-as évek végén, a 90-es évek elején tinédzsernek azt jelentette, hogy nem kerülhettük az új hip-hop hullámot. Nagyon szerettem Public Enemyt, Mos Defet, ilyesmi. Tetszett az ötlet, hogy a zene és az üzenet ennyire szorosan összekapcsolódhat.

És mi a helyzet a tágabb értelemben vett inspirációval? Regényírók, tévéshowk, rádióműsorok befolyásolták a podcastet és most a regényt? 
Fink: Deb Olin Unferth írt egy Vacation című könyvet, ami rengeteget tanított arról, mennyi minden lehetséges a nyelvben, illetve Will Eno drámaíró hasonló módon ragadja meg a mondatokat, máshová nyomja őket, mint ahol számítanál rájuk. Ez olyasmi, amit mi is igyekszünk minél többször megtenni.

Mennyire rejtélyesek számotokra a szereplők? Úgy érzitek, többet tudtuk róluk, mint az olvasók és a hallgatók? Vagy az írás folyamata közben találjátok ki az új dolgokat róluk?
Cranor: A kettő keveréke. Többet tudunk róluk, mint a hallgatóink, mert, végül is mi vagyunk azok, akik leírják a történeteket. Ha mást nem is, a következő néhány epizódot tudunk, mivel már kész vannak és a feltöltésre várnak. 

De mivel egy folyamatosan alakuló sorozatról van szó, mármint a podcastről és nem a regényről szólva, elég nagy a szabadságunk, merre haladjanak a dolgok. Ezek a szereplők öregedhetnek, változhatnak és teljesen új emberekké válhatnak időbeli korlátozások nélkül és anélkül, hogy valaki megmondaná, hány részünk van. Sok mindennel próbálkozhatunk, és felfedezhetjük őket, ahogy a normális emberek is végigmennek az életükön. Sokféle szempontból közelíthetünk hozzájuk. Néhány szereplő teljesen más irányba indult, mint ahogy akkor gondoltuk, amikor először írtunk róluk.

Miért döntöttetek úgy, hogy most jött el az ideje egy Night Vale regénynek? 
Fink: Miután 2013. júliusában a Night Vale nagyot robbant, több emberrel is leültünk átbeszélni, merre haladhatnánk tovább. A legnyilvánvalóbb lehetőséget a kiadók jelentették, hiszen mind egész életünkben írtunk és olvastunk. A regényírás olyasmi, ami mindkettőnket foglalkoztatott és aminek a kapcsán kényelmesen éreztük magunkat. A Night Vale-t novellákként írjuk meg, úgyhogy a prózaírás nem jelentett újdonságot a számunkra. Nem kellett semmilyen eget rengetően új technikát megtanulnunk. 2013 késő nyarán, kora őszén álltunk neki a terveknek.

Miért akartatok regényt írni ahelyett, ahogy Cecil narrálta a podcastben? 
Cranor: Véleményem szerint egy regényben sok mindent megtehet az ember, amit egy podcastben nem. A podcastben a narrátor megkerülhetetlenül Cecil hangján szólal meg, és még ha más hangja is, az akkor is az ő meghívásának köszönhető - például egy telefon, üzenetrögzítő vagy éppen közérdekű közlemény. Tudtuk, hogy a regényben kimozdulhatunk Cecil stúdiójából. Megtarthatjuk szereplőként, aki fontos Night Vale-ben. De más szereplők fejébe is belemászhatunk, és más épületeket is bejárhatunk. Már nem kell a rádióstúdióban maradnunk. Night Vale térképe hirtelen már nem is csak térkép volt, hanem egy három dimenziós hely. Járkálhatunk és felfedezhetünk rejtélyeket és kalandokat és nehézségeket.

Volt olyan pillanat, ami kifejezetten nehéz volt amiatt, hogy ki kellett mozdulni Cecil narratívájából? Hogyan különítettétek el az ő hangjától a regényét? 
Cranor: Könnyű volt abban az értelemben, amennyire az írás könnyű lehet. Nem volt nehéz új hangokat találni. A show hangja olyasmi, amit Joseph és én idővel találtunk meg, és ez az érzés megvan a regényben is. Ezen felül azáltal, hogy kiléptünk Cecil hangjából és új narrátornak adtuk, lett egy új hangunk, aki kicsit megbízhatóbb a dolgokkal kapcsolatban, amik történnek.

Hogyan dolgoztok együtt?
Fink: Most már körülbelül öt éve írunk együtt, először egy darabon dolgoztunk, utána pedig a podcasten. Mire eljutottunk a regényig, a közös munkák rendszere már kialakult. Felváltva írunk és szerkesztjük egymás munkáját. A regény is nagyjából úgy íródott, ahogy a podcast. Nyilván a történet hosszabb volt, de a folyamat ugyanaz.

Az interjú eredetije

Nyereményjáték


Night Vale egy barátságos, sivatagi közösség, ahol forrón süt a Nap, gyönyörű a hold, és rejtelmes fények vonulnak a magasban, miközben mindenki alvást tettet. A mostani nyereményjátékban pedig felfedezzük ezen barátságos város közkedvelt - és cseppet sem veszélyes - helyszíneit. Minden állomáson találhatok 1-1 nyomot, ami alapján ki kell találnotok, melyik helyre is gondoltunk, és azt beírni a Rafflecopter megfelelő rublikájába. A helyes választ adók közt kisorsolunk 3 példányt a Maxim kiadó által felajánlott Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben! regényből!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

- A hely, ahol Cecil Gershwin Palmer esténként híreket közvetít.
- Gyakori az érzelmek és a csend sugárzása is ezen a helyen.  


A turné menetrendje


04.13. Always Love a Wild Book
04.15. Kelly és Lupi olvas
04.17. Deszy könyvajánlója
04.19. Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések