Breaking News

Cover Crazy - Queen of Air and Darkness

Ahogy tegnap este ígértem, érkezem a Queen of Air and Darkness nagy felbontású borítójával és hozzá a rövid elemzéssel.

Rövid, mert összességében például a Lord of Shadows borítójához képest viszonylag kevés olyan részlet van, amin elcsámcsoghatnánk vagy teóriázgathatnánk.





Mindenesetre ezzel együtt a borító gyönyörű. És bár még mindig a Lady Midnight borítója a kedvencem, nem lehet tagadni, hogy ez versenyben van vele, és ezekkel a színekkel rögtön megragadja az ember szemét. Részletek ide vagy oda, a Lord of Shadows borítója határozottan a leggyengébb a sorozatból - és mivel kisebb rajta a figura, valahogy nem is teljesen egységes miatta a sorozata képe. 



Mindez annak ellenére, hogy mindegyik borító megőrizte az első rész ötletét: ez a harmadik borító is a víz alatti jelenetet mutat be, ahogy Cassie korábban be is harangozta. 

Fontos megjegyeznem, hogy a tegnapi első tippek ellenére nem Cristina, hanem Annabel látható a borítón. Bevallom, engem ez kicsit meglepett, és el is szomorított. Nem feltétlenül azért, mert olyan óriási Cristina rajongó vagyok, pusztán furcsállom a tényt, hogy sem Cristina, sem Mark nem kapott borítót, a sorozat kvázi "gonosza" pedig igen. Igaz, ha Emmát és Juliant tekintjük a főhősnek, akkor jó ellenpont Annabel, szépen továbbviszi a Blackthorn családi vonalat is, ráadásul minden bizonnyal nagy szerepe lesz az utolsó kötetben. 

Viszont azt is tudjuk, hogy a sorozat gerincén Mark lesz látható, ez pedig nekem kevéssé passzol Annabelhez - jobban illet volna egy Cristinás borítóhoz. 

Na de akárhogy is, Annabel látható a borítón, és azt nehéz lenne tagadni, hogy összességében jól mutat. 

Ami a színeket illeti, az eddigi kékes-zöldes árnyalatok mellé bejött egy új: a vörös! Van egy rögtön nyilvánvaló párhuzam Annabel ruhájának színe és a szimbolizmus között: nem kell sokat töprengeni azon, hogy ez a vörös szín utalhat a vérre. Magnus látomásaimban vért látunk, és Cassie arról nyilatkozott korábban, hogy ne gondoljuk, hogy ezt letudtuk a Mennyei tűz városával. Ráadásul elég nagy a feszültség az Árnyvadász világban, nyilvánvalóan fel kell készülnünk csatákra, és akár veszteségekre is. A vérre való asszociációt erősíti, hogy valójában nem csupán a ruha vörös - hanem körülötte szalagszerűen sodródik az árnyalat a vízben is. Felül szinte kendőszerű az összhatás, a borító alján viszont már tényleg egészen vérszerű. 

Ám van a vörös színben egy másik fontos utalás is. Ez ugyanis az Árnyvadászok világában saját jelentést hordoz, emlékezzünk csak a gyerekversre! A vörös a varázslat színe, még akár a Magnus trilógia egyik kötetének címét is adó The Red Scrolls of Magic is eszünkbe juthat. Figyelembe véve, hogy Annabel egyáltalán életben van, a varázslatnak nyilván nagy szerepe lesz a zárókötetben is. 

A másik érdekes részlet, amit a könyvön érdemes nézni, az a háttér. Mármint nem a víz, hanem a háttérben felsejlő romok. Ez bizony nem sok jót ígér a harmadik részre. Konkrétan nem nagyon látszik, milyen épületek ezek, de akár egy Intézet tornyai is lehetnek. 



Ami a feliratok illeti, bejött az, amit jósoltam az előző résznél. A három sor színei maradnak nagyjából (az árnyalatok nem teljesen stimmelnek, de a sárga-arany, kék és a világosszürke marad), és a sorrend mindig változik az egyes köteteknél. Ezúttal a cím az arany, a szerző a kék és a sorozat címe lett a szürke. Mivel a mostani címünk elég hosszú, két soros lett, ezért az előző kötetekhez képest meglehetősen hangsúlyos lett. 



Tehát most nincsenek elemezhető kardjaink, szörnyeink, rúnáink, felismerhető épületek vagy furcsa szimbólumok, mint az előző két kötet esetében, de összességében kétségtelenül szép lett a borító. 

És itt kötelességem még gyorsan elmondani: ezt a borítót is ugyanaz tervezte, aki az eddigi összes Árnyvadász könyvét, Cliff Nielsen.

Nincsenek megjegyzések