Breaking News

Interjú Rácz-Stefán Tiborral a Mikrofonpróba kapcsán {Interjú + Nyereményjáték}

Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

A blogturnéról




Hanna, Dávid, Áron, Máté és Xiara kollégiumi lakótársak. Mindegyikük családi háttere bonyolult, épp ezért, amikor pénzhiány miatt be akarják zárni a hétvégékre a kollégiumot, egy nagy tervet eszelnek ki. Vajon végre tudják hajtani? Sikerül megoldást találniuk a gondjaikra? 

A Blogturné Klub négy tagja által megismerkedhettek az öt barát történetével. Kövessétek figyelemmel a turnét, mert játék is lesz, amelyen egy példányt nyerhettek a könyvből.

Kapcsolódó bejegyzések:




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
ISBN: 9789634571537
Sorozat: Szállj a dallal 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.

Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?

Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.

Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.

Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.

De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.

Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…

Az első mondat:


"Hát ez vérciki."

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7894_mikrofonproba-20170929_143345.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Interjú Rácz-Stefán Tiborral


Mi volt a Mikrofonpróba történetének első ötletcsírája? Honnan indult a regény? 
Nagyon szerettem volna egy olyan történetet írni, ami kollégiumban játszódik. Eredetileg csak Hanna volt a főszereplő, és „Egy könyvmoly naplója” munkacímen futott a sztori. Aztán később jött a zene, és a többi karakter is.

Tudtad, hogy ez valamiképpen a Fogadj el! spin-off sorozata lesz, vagy csak később tudatosult benned, hogy bizony ennek a történetnek része lesz Áron és Dávid? 
Amikor elkezdtem írni erre még abszolút nem gondoltam :) Egy jelenetnél viszont besétált két srác, és akkor éreztem, hogy oké, állj, ő itt Áron és Dávid! És ezen a ponton kellett átgondolni az egészet, és fejben újraalkotni mindent.
Nagyon izgalmas és nehéz is volt kitalálni mindent, újraírni a meglévő részeket, kivágni, ami lassítja a sztorit, de úgy érzem, működött.

Eddig két önálló köteted jelent meg. Tudatos volt, hogy ezúttal sorozatot kezdtél? A stand-alone kötetek után szerettél volna sorozatot írni? 
Igen, ez a része mindenképpen tudatos volt. Kíváncsi voltam rá, hogy milyen érzés megírni egy sorozatot, új kihívásra vágytam. Kétségkívül megkaptam, sorozatban gondolkodni nem egyszerű.
Leginkább azt kellett megtanulnom, hogy ne tartalékoljam a jó ötleteim a következő részre. Mert sok ponton voltam vele úgy, hogy „oké, ezt előkészítem, és majd a második részben durran nagyot”. De ez nem jó megoldás, el kell lőni a bombákat hamar, különben az olvasó nem lesz kíváncsi a második részre.
Kétségkívül nehezebb sorozatot írni, de megvan a maga szépsége is. Viszont mindenképpen akarok majd stand alone regénnyel is jelentkezni.

Ha már a sorozattéma szóba került, a Mikrofonpróba olyan tematikus Könyvmolyképző sorozatba került, ami új a számodra. Az első könyved Szivárvány volt, a második Rubin, és most Vörös Pöttyös. Az olvasmányaid alapján azt mondanám, leginkább ez a kedvedre való sorozat olvasóként. Milyen érzés most már szerzőként is a Vörös Pöttyösökhöz tartozni? 
Nekem ez régi álmom volt, mindig is szerettem volna, ha lesz egy VP könyvem. A kiadótól egyértelműen ez a kedvenc kategóriám, rengeteg VP-t olvastam már, és varázslatos érzés a saját történetemen ott látni azt a pöttyöt.

Ez már a harmadik megjelent regényed, én, egyszeri olvasó azt gondolom, az író a harmadik regényére már eléggé rutinossá válik. Ennek ellenére volt a munkafolyamatnak olyan része, ami valamiért más volt, mint az előző két regény esetében? 
Persze, rengeteg volt! Tekintve, hogy most sorozatról volt szó, nem tudtam teljesen bejárni a szokásos utamat, és nagyon elő kellett készíteni a függővégeket is. (Előre is bocsánat miattuk :) ).
És tény, hogy az ember minél több könyvet ír annál rutinosabb lesz, de a jó pap is holtig tanul, nekem pedig bőven van még hová fejlődnöm :)

YA regényhez képest elég sok szemszögből ismerjük meg a történetet. Miért döntöttél így? Nem érezted úgy, hogy rizikós ennyi szemszögből bemutatni?
Már az első perctől kezdve tudtam, hogy ez így nehézkes lesz. Az olvasók nem mindig szeretik, ha sok a nézőpontkarakter, hiszen ha valakit nem kedvelnek, akkor a könyv egy részét biztosan unni fogják. Íróként sem egyszerű öt önálló történetszálat kezelni, és ezeket vegyíteni is egymással.
Éppen ezért sokáig dacoltam az öt nézőponttal, próbáltam mindenki történetét Hanna szemén keresztül megmutatni, de a karaktereim fellázadtak, kikövetelték, hogy saját maguk mesélhessék el a történetüket :) Én pedig hallgattam rájuk. Úgy érzem, jól döntöttem.

Melyik szemszög megírása jelentette a legnagyobb kihívást?
Jó kérdés. Talán Xiaráé, érzelmileg az viselt meg a legjobban, mert rengeteg ponton merítettem ihletet a saját életemből. Magam is tudom milyen az, ha valaki a bőrszíned alapján alkot előítéletet rólad. És hát, van az a levél/esszé, amit Xiara megír, na az hatalmas kihívás volt, hogy igazán átjöjjön.

A regény helyszíne Balassagyarmat. Miért döntöttél úgy, hogy ezúttal leviszed a történetedet Pestről ebbe a vidéki városba?
Dramaturgiai és érzelmi okai voltak. Egyrészt Balassagyarmaton élek, szerettem volna megmutatni, hogy milyen szép ez a város.
Másrészt egy ilyen kisvárosi kolesz lakói jobban „egymásra vannak szorulva”. Pesten Hanna megtehette volna, hogy nem ül be Xiaráékkal filmezni, hanem elmegy egy könyvbemutatóra, vagy bármilyen könyves eseményre. Balassagyarmaton viszont ez a választás nem adott.
Plusz szerintem jó az, ha nem játszódik minden regény a fővárosban. A vidéki életnek is megvan a maga bája :)

Mihez kellett a legtöbb kutatást végezned? Azért akadnak olyan témák a könyvben, amiket nagy eséllyel nem tapasztaltál meg első kézből. 
Akadt bőven. Például nem sokat tudtam arról, hogy működik pontosan a fotografikus memória. Mivel ez nem került elő annyira komolyan anno a Fogadj el!-ben, most kellett vele külön foglalkozni Áron nézőpontjánál. De sok példát ki tudnék még emelni, mint Xiara kínai származását, Áron cukorbetegségét, és így tovább.
Ami még húzós volt, a táncjelenetek leírása. Ott például egy táncos lány segített, hogy minden átjöjjön és hiteles legyen.

A könyveidben nagyon sok popkulturális utalással élsz, legyen szó akár zenéről, akár könyvekről, sorozatokról. Ezeket előre kitalálod vagy útközben alakul, hogy mit szősz bele a történetbe? 
Mindig a történet adja. Szerintem az emberek életében központi szerepet játszik a zene, a sorozat/filmnézés, vagy éppen az olvasás.
Én nem vagyok az az író, aki annyit ír, hogy „meghallgatott egy dalt”. Tudnom kell, hogy mi az, és úgy érzem, az olvasónak is. A bloggerek ezt néha „márkázásnak” nevezik, én viszont úgy vagyok vele, hogy ez is egy plusz adalék a karakter jobb megismeréséhez.
Csakhogy egy példát mondjak: a kissé bunkó, rosszfiús attitűddel rendelkező Máté elbőgte magát a Csillagainkban a hiba és a Mielőtt megismertelek film nézése közben is, miközben ott ültek körülötte a barátai. Ez már önmagában sokat elárul a srácról, és a barátaihoz fűződő viszonyáról :) Ahogy az is, hogy Hanna mennyire el akarna olvasni a Neked adom a napot könyvet, amiben jelentős az LMBT szál.
A Fogadj el!-ben még nem kezeltem elég tudatosan a popkult utalásokat, mostanra már azért jobban odafigyelek. Persze, tudom, hogy sokakat zavar, de elhagyni meg nem tudom őket… 

Ha már szóba kerültek az utalások: volt olyan zene, könyv, film vagy tévésorozat, ami inspirált vagy bármilyen módon befolyásolt a Mikrofonpróba megírásánál? 
Van egy emlékezetes eset. Dávid fejezeteinél Siától az Alive gyakran szólt, mert úgy éreztem, hogy a dalszöveg és a dal ritmikája nagyon passzol a karakterhez. De sokat hallgattam Caramel dalait is, leginkább a végső jelenetek megírásánál :)

Az öt főszereplő közül te magad melyikükkel tudsz a legjobban azonosulni? 
Érzésem szerint Xiarával, de Dávid, és a többiek is közel állnak hozzám. Mindegyik karakterben van több olyan tulajdonság, amit magamból emeltem át.
Például én is hasonlóan gondolkodom a szerelemről, mint Áron. Hogy mi van, ha az nem elég? Hanna is ugyanolyan könyvesblogger, mint én. Xiarával mindketten ugyanazt éljük át a bőrszínünk miatt, Máté szenvedélye a hobbija iránt egy az egyben az enyém. A másságom pedig sokszor hasonlóan kezelem, mint Dávid. És ez csak egy-egy dolog, amit most kiemeltem.

Elég bonyolult kapcsolati hálót sikerült összehoznod a szereplők között a regény végére, amit nem semmi munka lesz kibogozni. 
Az biztos. Már most, a folytatás megírása során is érzem, hogy feladtam magamnak a leckét. De hé, annál izgalmasabb az írás folyamata :)

Ha már kibogozás: tudod már a receptet? Megtervezted már, hogy mi lesz ennek a rengeteg kapcsolati dilemmák a végkifejlete?
Nagyvonalakban igen, de ismerem magam, tudom, hogy a tervezésnek sokszor nincs semmi értelme. Például az első részben nagyon szerettem volna, ha Áron és Xiara összejönnek a táncpróbák alatt, de nem volt köztük kémia. Tehát az csak egy dolog, hogy mit akarok én, úgyis a karaktereim döntik el a sorsukat. (Hű, ez így elég furán hangzik, de aki írt már akár egy novellát is, remélem megérti :))

És akkor beszéljünk egy kicsit a jövőről. Mikorra várhatjuk a folytatást? 
Jó kérdés. Az biztos, hogy én még idén befejezem az első vázlatot, de a javításra is jó pár hónapot kell szánnom. Örülnék, ha 2018 őszén megjelenhetne, de nem tudok ígéretet tenni rá. Szeretném, ha a Kapcsolatpróba méltó lenne a Mikrofonpróbához, ehhez pedig idő kell. 

El tudsz árulni nekünk valami titkot a második kötetből? 
Nos, ami biztos, hogy Kapcsolatpróba a munkacíme, aztán meglátjuk ez marad-e a végleges. És ami a titkokat illeti: Dávid önvédelmi leckéket fog venni, Hanna és Maya baráti kapcsolata nem marad lezáratlan, Xiara és a szülei viszonyában is lesznek előrelépések. Áron és Máté pedig kemény döntés elé néznek, ami megváltoztathatja az egész életüket, akár jó, akár rossz irányba.

Természetesen ez a sorozat várja a folytatásokat, de ez nem jelenti azt, hogy közben nem törheted a fejed máson is. Alakul esetleg már más történet is a fejedben?
Mindenképpen szeretnék majd írni egy teljesen LMBT YA regényt, meglátjuk, mikor lesz rá időm. Eközben ott van a fiókban egy megírt kisregény és két regény, utóbbi kettő még javításra, átírásra szorul, de remélem, egyszer ti is megismerhetitek majd őket :)

Köszönöm szépen az interjút!

Nyereményjáték


A Mikrofonpróbában a srácok egy tehetségkutatón akarják megnyerni a kollégium nyitvatartásához szükséges pénzt. Mostani játékunk során olyan dalrészleteket olvashattok, amelyeket egy-egy tehetségkutatón felbukkant énekes ad elő.

A feladat egyszerű: találjátok ki a részletek alapján, hogy ki az adott dal előadója, és a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a nevét. Sok sikert!


“Minek a rendszer ha megöl a rend,
Kitörök inkább és leszek a trend,
a színpadon fenn!”


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10. 24. Spirit Bliss
10. 26. Zakkant olvas
10. 28. Könyvvilág
10. 30. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések