Breaking News

Guillaume Musso: Holnap {Értékelés + Nyereményjáték}

Guillaume Musso: Holnap

A blogturnéról




Guillaume Musso, francia szerző már sokak szívét meghódította különleges hangulatú regényeivel. A Szerelem életre-halálra, az És azután, az Ott leszel?, a Visszajövök érted, a Mi lesz velem nélküled? és Az angyal hív után újabb nagyszerű regénye érkezik el a magyar olvasókhoz is. A Blogturné Klub három állomáson keresztül veti bele magát a Holnapba - és hogy mit tartogat, az meglepetés. Tarts velünk, ismerd meg a regényt és ha ügyes vagy, a saját példányodat is megnyerheted.

Eredeti cím: Demain
Kiadó: Park Kiadó
Oldalszám: 404
Fordító: V. Detre Zsuzsa
ISBN: 9789633552070
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,14)
Megrendelési link
Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew
Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket - és mégsem fognak soha találkozni.
Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó...

Guillaume Musso az egyik legnépszerűbb francia regényíró. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, regényeiért kiadók és filmproducerek versengenek. Magyarul a Szerelem életre-halálra, az És azután, az Ott leszel?, a Visszajövök érted, a Mi lesz velem nélküled?, valamint Az angyal hív című regényei olvashatók.

Az első mondat:


"Az előadóterem zsúfolva volt, de egy pisszenés sem hallatszott."

Véleményem


Guillaume Musso stílusába még évekkel ezelőtt szerettem bele. Történt ugyanis, hogy magammal vittem a Szerelem életre-halálra című könyvét egy orosz csereprogramra. Az odaúton olvasni kezdtem a könyvet, de hamar rájöttem, hogy a könyv borítója alapján alkotott kép köszönőviszonyban nincs a regénnyel. A borító alapján egy laza chick-litre számítottam, a könyv viszont nem olyan volt. Ráadásul elsőre - bevallom - nagyon furcsa volt a rengeteg leírás, és a magyar szövegben direkt fel-felbukkanó külföldi kifejezések, helyszínnek megfelelően. Félbe is hagytam, de mivel nem volt nálam más könyv széles Oroszországban, mit volt mit tenni, olvastam tovább. És milyen jól tettem. Ott és akkor ugyanis szerintem életre szóló románc szövődött a szerző könyvei és köztem, és szerencsére a Holnap sem okozott csalódást. 

Szállít mindent, amit Guillaume Musso könyveitől megszoktam. Egyrészt a már emlegetett hosszú leírásokat. Mussonál becsípődés, hogy jól körüljárja a helyszíneket, ahol a történetei játszódnak, és ehhez igazítja a szereplőit is. Szó szerint elmerülünk a világukban: a munkájukban, az otthonukban szűkebb és tágabb értelemben is, és persze a kapcsolataikban - amik jellemző módon elég komoly válságban vannak.

Tehát sorban pipáltam ki, amit megszoktam: a helyszínleírásokat, a szereplők szakmájában elmerülést, a válságban lévő életet, a popkult utalásokat, az idegen kifejezéseket a szövegben... (Egyébként ebben a kötetben szerintem még a szokásosnál is több akadt belőlük, mindez elég sok lábjegyzettel párosult.) Ó, és majd' elfelejtettem: a fejezet eleji idézetek is visszatérnek. 

Na de akkor vegyük azt, ami új, mert azért Musso egyik regényéről sem mondható el, hogy egyforma lenne, annak ellenére, hogy az apróságok és a lelki kapcsok megmaradnak állandó elemként. 

A történetet első körben kissé nehéz felvázolni, de azért megpróbálom. Már a fülszöveg alapján volt némi Ház a tónál érzésem, és ez nagyjából a regény feléig meg is maradt az alapötlet miatt. Szóval ha valaki látta azt a filmet, annak a koncepció maga ismerős lehet. (És ha az tetszett, ezt is bátran ajánlom.) 

Adott két szereplő, mindkettőjük szemszögét megismerjük. 
Emma egy szingli New York-i somelier, akinek azon kívül, hogy imádja a szakmáját, nem sok lelkesednivalója akad az életben. Viszonylag hamar megtudjuk, hogy magányos: voltak kapcsolatai, nős férfiakkal is, de mind kudarcba fulladt. Ráadásul mentális betegsége lehet, korábban öngyilkossággal is próbálkozott. Ennek ellenére most épp jól áll az életében, és nem szeretne visszasüllyedni.
Matthew özvegy egyetemi tanár, méghozzá filozófiát tanít. Karácsonyhoz közeledve újra feltámad benne a gyász. Felesége egy balesetben épp az előző december 24-én halt meg, ő pedig ott maradt egyedül négy éves kislányukkal. Rajongásig szerette a feleségét, fogalma sincs, hogyan léphetne tovább. 

Aztán történik valami. Matthew megvesz egy kirakodóvásáron egy laptopot, aztán egy sor fotóra bukkan. Mikor talál egy e-mail címet a fotók tulajdonosához, levelet ír neki - és igen, Emma az. Levelezni kezdenek, végül randevút beszélnek majd. Mindketten elmennek, mégsem találkoznak. Aztán kiderül a lehetetlen: mindketten ugyanazon a napon élnek, de egy év különbséggel. A kérdés csak az: ha előre tudod, mi fog történni, lehet változtatni a múlton? És egyébként milyen titkok lapulhatnak a múltban? 

A sztori eleje tehát nagyon Ház a tónál, és ami az én ízlésemet illeti, nagyon nekem való. Nem is csalódtam benne, de azért be kell vallanom, meglepett a regény, a második fele miatt. Elég hamar túllépünk a meglepetésen és a laza romantikán, és kész bűnügyi esetté áll össze a sztori. Sorban kapjuk a nyomokat, már a regény elején is van egy-kettő, de bevallom, nekem eszembe se jutott volna ez a végkifejlet. Ezért pedig határozottan jár a piros pont. Ami kibontakozik a múlt titkai nyomán, az meglepő - és nem "csak" egy romantikus regény.



Ami az időutazás, vagyis a két különböző idő sztoriját illeti, itt azért tudnék kötekedni, ha akarnék. A felvetés tetszik, a laptopos ötlet tetszik, annak is örültem, hogy el tudtuk hagyni az állandó e-mailezést (még úgy is, hogy imádom a levélregényeket), de azért kicsit sántított a dolog. Tudjátok, a szokásos kérdés: nem érnek össze a dolgok. Ha megváltozik valami a múltban amiatt, amit a jövőből tudott, akkor mégis hogyan tudhatták az előző jövőben, ami kellett a változáshoz, ha már nem történik meg többé? Tehát... ha egy tárgy csak azért kerül hozzád, mert a múltban történt valami, akkor ha a múltban nem történik meg a valami, és a tárggyal nem jutsz el odáig, akkor mégis hogyan változhatott meg a múlt a kiindulás nélkül? (Oké, oké, túlbonyolítom, de remélem, érthető, mire gondolok.)

Ezzel együtt összességében jó hír, hogy ez nem zavart annyira, hogy idegesítő legyen. Csak nehéz kérdés ez az idő dolog. 

Ami a szereplőket illeti, el kell mondanom, egyikük sem tökéletes. Mindkét szereplőnek az életében voltak megkérdőjelezhető döntések, viszont mindezek ellenére tudtam velük annyira szimpatizálni, hogy érdekelni kezdjen a sorsuk. Viszont ez egyértelműen nem karakterközpontú történet, a cselekmény és a kapcsolatok sokkal fontosabbak, mint a konkrét főszereplők.

A mellékszereplők közül kettőt szeretnék kiemelni: Matthew szobatársa egy belevaló leszbikus, aki kb. minden jelenetében megnevettetett. És annyira más, mint Matthew, hogy öröm nézni a közös jeleneteiket. A másik pedig a kis informatikus zseni Emma szálán, aki mindent meghackel, ami a keze ügyébe kerül. Talán ő vált a kedvencemmé az összes szereplő közül, a főszereplőket is beleértve. 

Amiről még muszáj szót ejtenem, az a regény vége. Egyrészről megértem, másrészről... kicsit puffantam. Nem tettem le úgy a könyvet, hogy legszívesebben elhajítottam volna. Ezzel együtt örültem volna egy kicsivel többnek a végén. Nem mondok többet, nem spoilerezek. 

Összességben Musso most sem okozott csalódást, ezt a történetét is nagyon szerettem. Remélem, jön még sok. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunk az időzítés körül forog - az ugyanis nem biztos, hogy mindig tökéletes.
Olyan romantikus kapcsolatokat gyűjtöttünk most csokorba könyvekből, filmekből, amiknél az időzítésnek kulcsszerepe volt. Minden állomáson egy rövid leírást találtok arról, miről is szól a történet, a feladatotok az, hogy ezek alapján kitaláljátok a könyv/film címét. Természetesen az angol és a magyar címeket is el fogjuk fogadni.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Az időutazás bonyolult téma. Hát még ha valamiféle időmaffia is közbeszól, ráadásul életed szerelmét lelövik - te pedig a rövid utazgatások után, amikor változtatni nem is tudtál semmin, most valóban a múltban találod magad. Ahol a kérdéses barátnő még él - csakhogy nem ismer. 


A turné menetrendje


11.01 Deszy könyvajánlója
11.03 Szembetűnő

2 megjegyzés:

  1. Deszyyyyy! :)
    Kérlek segíts! Végig bönésztem a netet, de a te felasványodhra egyszerűen nem találom a választ. Kérlek adj még vmi támpontot, mert nagyon szeretném a könyvet. :)

    Kösziiii! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fúúú! Semmi pánik! Igaz, 5 nap kellett hozzá, de megtaláltam! :)
      Bocsi, hogy zavartam. :P

      Törlés