Breaking News

Rachel Van Dyken: The ​Matchmaker's Playbook – A csábítás szabályai {Értékelés + Nyereményjáték}

Rachel Van Dyken: The ​Matchmaker's Playbook – A csábítás szabályai

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadónál a könyvhétre megjelent a várva várt  új Rachel Van Dyken regény, az imádnivaló The Matchmaker's Playbook - amiből film is készült Nick Bateman főszereplésével.

A Blogturnén végigkövetheted a könyv értékeléseit, és a szerencsések között három példányt ki is sorsolunk a könyvből a kiadó felajánlásában.




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 340
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789634573432
Sorozat: Szárnysegéd Bt.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,0)
Megrendelési link
Minden ​szabályt megszeg, hogy övé legyen a lány.

Miután egy baleset véget vet profi sportolói karrierjének, Ian Hunter visszatér az egyetemre – és készen áll arra, hogy egy újfajta játékban vegyen részt. Az ő agyából pattan ki a Szárnysegéd Bt. gondolata, ami, szájról szájra terjedő sikeres és titokzatos szerelmi tanácsadó szolgáltatást nyújt a szerelemre éhes lányoknak. Amikor Blake Olson jelentkezik, hogy igénybe vegye a Szárnysegéd Bt. szolgáltatásait, Ian megismeri minden idők legreménytelenebb ügyfelét.

A slampos sportruhákban és tangapapucsban pompázó Blake-nek csodára van szüksége ahhoz, hogy megszerezze a kiszemeltjét. Csak egy profi randiguruval van rá esélye. Ian tudja, hogy a tanácsai és az átváltoztató munkája nyomán Blake is sikerrel járhat. Ám ahogy a lány lassan átváltozik, Ian rájön, hogy komoly veszély fenyegeti az első számú alapszabályát… Ne ess bele az ügyfélbe!

Frappáns és szenvedélyes szerelmi történet, amiből az olvasó a fejét fogva döbbenhet rá a férfi és a női gondolkodás különbségeire.
Bájos, pajkos, humoros.

Az első mondat:


"A tea?"

Véleményem


Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, mrá alapból is, és az, hogy film is készült belőle, ráadásul Nick Bateman főszereplésével, bevallom, még inkább olvasásra csábított.

Ráadásul a fülszöveg is nagyon kecsegtető volt. Persze nem mondom, hogy nem adott lehetőséget arra, hogy klisés történet legyen a vége, de én alapból szeretem a kicsit kiszámítható, de cuki romantikus sztorikat, szóval nekem ezzel nem volt gondom.

A sztori egyébként tényleg nagyon hajaz A csaj nem jár egyedülre, persze némi csavarral. Míg ott egy fogadás az indító, itt egy sokkal érdekesebb ötlettel szembesülünk – bevallom, szerintem ez volt a könyv legjobb része.

Két fiatal, nőcsábász srác vállalkozást indított. És mihez máshoz értenének jobban, mint a hódításhoz? A csavar a sztoriban, hogy a szolgálataikat nőknek kínálják, akik szeretnék meghódítani életük párját. A szolgáltatás pedig elég tág: tippek öltözködéshez, flörtöléshez, praktikák, stratégiai tanácsok, féltékennyé tétel, sőt – még szexuális tippek és leckék is. Az üzlet pedig virágzik.

És igen, jól sejtitek, főhősnőnk is felkeresi őket, hogy a pasi, akit kislány kora óta ismer és akibe bele van zúgva, végre felfigyeljen rá. Megkezdődik hát az átalakítás.

Itt álljunk meg egy pillanatra, ugyanis jól sejtem, ez olyan téma, ami elég megosztó. Ugyanis tök jogosan merül fel a kérdés, hogy miért kellene a nőnek megváltoznia ahhoz, hogy egy pasi észrevegye? Nagyon sok sztoriban téma ez, hol ki is mondják ezt – például A csúf igazságban –, hol nem, gondoljunk csak a Grease-re! De az az igazság, hogy én általában szeretem az ilyen sztorikat, és pont azért, mert átalakítás ide vagy oda, a legtöbb esetben pont azt a tézist cáfolják meg, hogy kell az a bizonyos átalakítás. Persze, az átalakulás megtörténik, de ez valójában a sztori végére már nem a pasi meghódításáról szól, hanem arról, hogyan fejlődik a hernyó pillangóvá, vagyis szebben szólva, hogy hogyan lesz a főszereplő önmaga egy jobb változata. Magyarul ezek fejlődéstörténetek, még ha a változás kiváltó oka kicsit sértő is lehet. A legtöbb ilyen történetnél viszonylag hamar kiderül, hogy a srácnak már akkor elkezd tetszeni a lány, amikor még nem is alakult át, vagy ha igen, akkor nem a szép külsőbe szeret bele, hanem a lány személyiségébe. A Betty, a csúnya lány ennek klasszikus példája – persze, Betty megváltozik a sorozat végére, de valójában mi már addigra tudjuk, hogy a főnöke már a csúnya Bettybe beleszeretett, a belső tulajdonságai miatt.

Hogy állunk ennél a könyvnél? Nos, bár itt van átalakulás, bevallom, én ezt nem éreztem jelentősnek. Már a sztori legelején teljesen nyilvánvaló, hogy gyönyörű lesz a lány, csak elég komoly önbizalomhiánya van. És az is teljesen nyilvánvaló, hogy Iannek már a legelejétől tetszik. Szóval valahogy a hernyóból pillangó érzés nekem elmaradt, amit sajnálok, ugyanis én szeretem az ilyen katarzispillanatokat. Szerintem mindenki szívesen lenne ilyenkor a főszereplők helyében. Nem is annyira a megszépülés, sokkal inkább a gyökeres változás, az új esély miatt.

Szóval egyrészt sajnáltam, hogy ez elmaradt, másrészt... Nem igazán tudtam mit kezdeni a főszereplő párossal. Az első pillanattól kezdve teljesen egyértelmű volt, hogy ezek ketten tetszenek egymásnak, és félelmetes sebességgel robogtunk a beteljesülés felé. És amilyen gyorsan ez történik,   olyan gyorsan eljutottunk az ebből fakadó felesleges szenvedésig. Már a sztorinak nagyon az elején voltak olyan közös pillanatok, amikből lazán lekanyarítható lett volna a sztori egy 50-60 oldalas történetté, és akkor sem maradt volna bennem hiányérzet.


Egyébként nem volt rossz a sztori, de inkább olyan egyszer végigsiklós történet volt.

És ebben nagy szerepe volt a szereplőknek. Blake kicsit... semmilyen volt. Illetve... ha valamit mégis kellene mondanom róla, az az lenne, hogy szemforgatósan ártatlan volt. És akkor itt most álljunk is meg egy kicsit, mert azt hiszem, ez volt az egyik dolog, ami bökte a csőrömet. Az, hogy egy szereplő egydimenziós, még nem feltétlenül ráz meg, főleg nem egy romantikus történetnél. Az sem, hogy kapunk egy olyan egyetemista lányt, aki még ártatlan. Előfordulnak ilyenek, még ha előszeretettel mondják is, hogy már nem. Ezzel együtt szeretném leszögezni, hogy az, hogy valaki szűz, nem feltétlenül egyenlő a tudatlansággal. Blake pedig olyan dolgokat nem tud, amik már a lehetetlenség határát súrolják.

Rajta kívül ott van Ian. Iant már sokkal inkább el tudtam fogadni, mármint el tudtam fogadni, hogy létezhet ilyen pasi. Ezzel együtt azt hiszem, az élete tragédiáját esetleg lehetett volna egy fokkal tovább mélyíteni. Illetve bár arra számítottam, hogy igazi álompasival lesz dolgom, valahogy... Iannek annyira nagy arca volt, és annyira nőcsábász volt, hogy nem tudtam vele igazán megbarátkozni, inkább csak úgy elvoltam vele.

Sokkal jobban érdekelt a regény két mellékszereplője, Gaby és Lex, akik mindketten Ian barátai, és valamiért olyan kutya-macska kapcsolatuk van. Bevallom, nem néztem utána, de borítékolható, hogy róluk szól a folytatás, és rettentő kíváncsi vagyok a történetükre.

Összességében azt hiszem, itt egy érdekes alapötlet társult egy közepes kivitelezéssel. Kár érte, lehetett volna ez tipikusan olyan sztori is, amit nagyon sokszor újraolvasok, így inkább csak egyszer olvasós volt.

EGYNEK ELMENT


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7845_csabitas_szabalyai-20180525_103631.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A Passionflix jóvoltából film is készült Rachel Van Dyken regényéből! De kik is szerepeltek benne? :)
A mostani játékunk kissé talán nehéz lesz, de tudjuk, hogy megoldjátok! Minden állomáson találtok egy képet az egyik színészről, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter dobozba a színész nevét, és hogy mely karaktert alakította. Például: Mekk Elek - Jakab Sok sikert!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje 


06.10. - Kelly & Lupi olvas
06.12. - Angelika blogja
06.14. - Deszy könyvajánlója
06.16. - CB Olvas
06.18. - Kristina olvas
06.20. - Könyvvilág
06.22. - Dreamworld blog
06.24. - Sorok Között blog

1 megjegyzés: