Breaking News

11 könyvből készült tévésorozat, amit imádok

Mint azt ma megtudtam, ma van a televízió napja. Hosszan lehetne vitatkozni arról, hogy a tévé ártalmas-e vagy nem, én ebbe nem szeretnék belemenni. Maradjunk annyiban, hogy úgy érzem, mindkettő igaz lehet.

Én mindenesetre ennek örömére összegyűjtöttem most 11 olyan tévésorozatot, ami könyvadaptáció, én pedig imádom. Természetesen a lista közel sem teljes, és nagyon sok sorozatot kellett kiszednem ilyen vagy olyan okokból (például már túlságosan hosszúra nyújtották), és abban is biztos vagyok, hogy sok mindent kihagytam.

Ezeket a sorozatokat viszont bátran ajánlom. Ó, és igyekeztem azért becsempészni

Trónok harca




Kezdjük a klisével, amit úgyis mindenki kilőtt volna. Most még épp van elég idő elkezdeni a Trónok harcát az utolsó évad előtt, ha esetleg valaki lemaradt.
Én magam még a nagy láz előtt, már az első évad premierje előtt várakozó állásponton voltam, aztán pedig minden reggel a vonaton néztem - nem is tudom, mit gondoltak rólam a sok pucér jelenettel és vérrel, hiszen akkor még nem folyt a csapból is a Trónok harca. 
Mindenesetre ez a sorozat igazi klasszikus lesz. Szórakoztató, izgalmas, meghökkentő, fordulatos és tényleg soha nem lehet felkészülni arra, ami jön. És még életemben nem volt olyan stresszes a spoilerek miatt, mint a Trónok harca esetében.


Büszkeség és balítélet




A Trónok harcánál azt írtam, hogy klasszikus lesz - a Büszkeség és balítélet hat részes minisorozata már az is. Önálló jogon is, és nem csak azért, mert Jane Austen klasszikusából készült. Nem nagyon hiszem, hogy bárkinek be kell mutatnom ezt a sorozatot, hiszen nagy eséllyel még azok is ismerik, akik nem látták - főszerepben Colin Firth és Jennifer Ehle. (És Bridget Jones rajongóknak mondom, ennek a sorozatnak köszönhetjük azt a sztorit is, mivel az ötlet az írónőt a sorozat nézése közben találta meg.)

Sherlock




Megint csak egy sorozat, amit nem kell bemutatnom senkinek. Benedict Cumberbatch bombaként robbant a köztudatba ennek a sorozatnak köszönhetően. Bevallom, az újabb évadot már kevésbé csíptem, de az első kettőt imádom. Egyszerre klasszikus és modern. 

Rebecca, az első feleség




Ígértem, hogy hozok olyan sorozatokat is, amiket talán nem ismernek olyan sokan. A Manderley-ház asszonya széles körben ismert, leginkább Hitchcock feldolgozásának köszönhetően, a Netflix pedig épp a napokban jelentette be, hogy egy újabb feldolgozást hoznak belőle.
Én mindenesetre egyelőre a Rebecca, az első feleség című kétrészes olasz feldolgozást szeretem a legjobban, amiben az egyik kedvenc olasz színészem is szerepel, Alessio Boni - ezért is találtam rá.

Outlander




Az Outlanderről elég sokat írtam az utóbbi időben - illetve valójában azóta, hogy elkezdődött a sorozat. Bevallom, én az első évadnál elakadtam, mert tudom, mi fog történni, és nem tudom rávenni magam a szívfájdalomra. Ezzel együtt imádom, amit látok belőle és imádom a sztorit is. Meg a kosztümöket. A színészeket. A zenét. Én is mindenképp folytatni fogom, nézzétek ti is. 

13 okom volt




Újabb olyan sorozat, aminek csak az első évadát láttam, majd egy külön posztban megírom, miért nem jutottam tovább - egy ideje már tervezem. Mindenesetre szerintem az első évad olyan, amit meg kell nézni, már csak a feldolgozott téma miatt is. Talán kicsit lassú, de nekem talán még jobban is tetszett, mint a könyv - és ilyet nem gyakran mondok.

Észak és dél




Nem a Patrick Swayze-féle sorozatra gondolok, nehogy félreértsétek. Én a BBC kosztümös sorozatára gondoltam, ami Elizabeth Gaskell azonos című könyvéből készült. A férfi főszerepben Richard Armitage-t láthatjuk, akit ezután évekig Mr. Darcynak akartam - de valójában neki ez volt a Büszkeség és balítélet szerep. Egyébként a sztori is nagyon hasonló, csak jó pár fokkal komorabb, és a környezet sokkal árnyaltabb, szembeállítja a mulatozó délt az északi gyárvilággal. Egy videómontázsban láttam részletet belőle, ennek hatására szerettem bele, és meg kellett néznem. Azóta már többször újra elővettem.

A katedrális




A katedrálist csak egyszer láttam, még annak idején, amikor a tévében is adták. Ken Follett és Eddie Redmayne, Sam Claflin, Donald Sutherland, Matthew MacFadyen, Hayley Atwell... Nem hiszem, hogy többet kell mondanom. Mindenesetre ha kell is: izgalmas, fordulatos, tele intrikával. 

Younger




Megint egy olyan sorozat, amit az egyik évad végén ott hagytam, és azóta sajnos nem tudtam folytatni. Mindenesetre bátran ajánlom. Nem csak könyv alapján készült, de ráadásul egy könyvkiadónál dolgoznak a főszereplők. És marketingesek. Ismerős? Naná, hogy meg kellett néznem. A sztori egyébként alapból nagyon vicces: a negyvenes főszereplő eljátssza, hogy még csak a húszas éveiben jár, mert másként nem kap munkát. Tele van titkokkal, csavarokkal, rengeteg szappanoperás elemmel, és nagyon modern: itt van Twitter, Snapchat, Insta, minden, amit akartok. Ó, és Josh <3 p="">

Confess




Colleen Hoover sorozatának útja hozzánk nem túl egyszerű, de én annyira vártam már, hogy még azt sem bírtam ki, hogy elolvassam a könyvet előbb - pedig ebben általában nagyon jó vagyok, jobb szeretem előbb olvasni a sztorikat, csak aztán nézni. És őszinte leszek: felszínes vagyok vagy sem, de ebben óriási szerepe volt az Owent alakító hihetetlenül cuki színésznek. De amúgy nagyon jól is sikerült, talán még jobban is szerettem, mint a könyvet. Ráadásul nem túl hosszú, hihetetlen rövidke részekkel a mostanában átlagos 40 vagy akár 50 perces sorozatepizódokhoz képest.
A sztoriról a könyvről írt értékelésemben olvashattok.

Sólyom és galamb




Ígértem, hogy kevésbé ismert sorozatokat is fogok ajánlani - nos, ez is egy ilyen. Azt hiszem, a listából már kiderült számotokra, hogy nagyon szeretem a kosztümös sorozatokat, és nagyon szeretem a kosztümös olasz sorozatokat. Erre a sorozatra Guilio Berrutinak hála találtam rá, aki az egyik legszebb pasi, akit valaha láttam - nem ciki ezt bevallanom. :D 

Nincsenek megjegyzések