Breaking News

Jenny Han: Örökkön ​örökké: Lara Jean {Értékelés + Nyereményjáték}

Jenny Han: Örökkön ​örökké: Lara Jean

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk idén ősszel A fiúknak, akiket valaha szerettem sorozat befejező részét. Ha korábban azt hittük, hogy Peter és Lara Jean végre megnyugodhat a közös jövőjüket illetően, akkor nagyot tévedtünk, hiszen még csak a mostani kötetben bukkannak fel az igazán nehéz kérdések. A továbbtanulás, a családban történő változások, az elengedés, az új és félelmetes kihívásokkal való szembenézés, ezek mind-mind előkerülnek a könyvben. Természetesen mindezt a Jenny Hantól megszokott könnyed és bájos csomagolásban tálalva. Tartsatok a turné bloggereivel Ti is, és játsszatok az Örökkön örökké: Lara Jean egy példányáért.


Kapcsolódó bejegyzések:




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 336
Fordító: Benedek Dorottya
ISBN: 9789634574033
Sorozat: A fiúknak, akiket valaha szerettem 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont:
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,18)
Megrendelési link
A legszerethetőbb történet fiatalokról, fiataloknak és lélekben fiataloknak!

Lara Jean a legjobb végzős évét tölti. És még annyi minden áll előtte: egy osztálykirándulás New Yorkba; a végzősbál a barátjával, Peterrel; egy tengerparti hét a ballagás után. Aztán átköltöznek az egyetemre, ami elég közel esik az otthonához ahhoz, hogy hétvégenként hazaugorjon csokidarabos kekszet sütni.

Az élet nem is lehetne ennél tökéletesebb!

Legalábbis Lara Jean így gondolja… egészen addig, amíg váratlan híreket nem kap.

Most a lánynak, aki fél minden változástól, újra kell gondolnia a terveit. De ha a szív és az ész két különböző dolgot súg, melyikre érdemes hallgatni?

A fiúknak, akiket valaha szerettem sorozat nem csak top helyezett a New York Times sikerlistáján, de már tévésorozatban is hódít!
Íme a trilógia meglepetés lezárása!
Lara Jean levélíró napjai folytatódnak ebben a magával ragadó történetben.

Légy részese örömeinek!

Az első mondat:


"Szeretem nézni Petert, amikor nem tudja, hogy figyelem."

Véleményem


Vallomás következik: rettegtem ettől a könyvtől, ugyanis nagyon féltem tőle, hogy egy ennyire szerethető párossal mit lehet még kezdeni egy harmadik részben.

Nos, bejött a papírforma, a továbbtanulás került a középpontba, ennek minden kérdésével. Ugyanazt az egyetemet válasszam, amit a pasim? Mi van, ha mégse? Lehet bírni továbbra is együtt? És mi van akkor, ha útközben jössz rá, hogy mégsem az neked a legjobb, ami egészen addig az álmod volt?

Kicsit úgy éreztem a regény legelején, hogy pontosan tudom, mi vár rám. És azt kell mondanom, be is jött a papírforma, de Lara Jean még egy lapáttal képes volt rátenni arra, amire számítottam.

A kérdések, amikkel ez a könyv foglalkozik, nagyon is fontosak. Ez a könyv Lara Jean felnőtté válásáé. Lassan véget érnek a gimis napok, búcsúzni kell, minden megváltozik, sulin kívül, sulin belül, új élet kezdődik. Pont ezért végig kicsit keserédes volt a hangulatom. És nem csak azért, mert Lara Jean sok mindent elég lassan és szenvedősen élt meg - mert bizonyos szempontból ezt még meg is értem.

De valahogy úgy éreztem, ez a sok komoly téma nagyon messze van már attól, ami miatt az első részben beleszerettünk a sztori cukiságába. Jó volt, jó volt, de nem igazán hozta azt, amit az első. Az cuki volt... ez meg felnőtt.



És még csak az sem állítanám, hogy ez nem helyénvaló és hogy nem jól írta meg Jenny Han, hogy mi történhet Lara Jeannel ebben az időszakban. Lara Jean érezhetően nagyon sokat fejlődött az első rész óta. Sokkal közvetlenebb, sokkal magától értetődőbben hoz saját döntéseket és ha kell, száll szembe Margot-val. Ezzel együtt még mindig nagyon "larajeanes": időnként beparázik dolgokon, megvannak a romantikus kis cukiságai - de mindezt már sokkal felnőttebb üzemmódban teszi.

Bevallom, nekem kicsit kevés volt a Peter adagom ebben a kötetben. Azért is volt nagyon érdekes Peter jelenléte, mert míg Lara Jeannél nagyon erősen éreztem a fejlődést és a változást, Peternél ez kevésbé volt jelentős. Így megmaradt ugyanolyannak, időnként előbukkant egy-egy cuki jelenet erejégi (igen, igen, azért szerencsére voltak), de lényegében eléggé a háttérbe volt szorítva.

Pedig Lara Jean életének nagy kérdéseiben természetesen bőven benne van a szerelmi élete is. Ilyenkor elő is bukkan persze, de nekem akkor is kevés volt belőle.

Viszont azt alá kell írnom, hogy a regény szinte minden cuki jelenetét Peter szállítja. Nagyon sokszor egyszerűen csak jól megölelgettem volna, Lara Jeant pedig leszúrtam volna, hogy gondolkozzon már el azon, mit tervez éppen.

Persze tény, hogy annak örültem, hogy Lara Jeant továbbra sem csak a szerelmi élete definiálja, és ő maga is szembemegy azzal, hogy az egész életét ez határozza meg. Ez szerintem nagyon fontos ebben a regényben, és mindenképp követendő példa. Az embernek egy párkapcsolatban is önmagának kell maradnia és tudni kell azt, hol van az "én" és hol van a "mi".

Mindenesetre így összességében nem szerettem annyira ezt a részt, mint az elsőt. Persze, nagyon sok olyan kérdést vett elő, amivel érdemes foglalkozni, főleg akkor lehet elgondolkodtató a kötet, ha épp végzős, aki olvassa. Viszont időnként sokkal nagyobb feneket kerített Lara Jean egyes kérdéseknek, amitől ilyen hosszúság mellett az volt az érzésem, hogy inkább csak a konfliktus kedvéért húzzuk ennyire.

Lara Jeanék családi életét viszont még mindig nagyon szerettem, igaz, most mintha kicsit kevesebb lett volna az ázsiai szál - ráadásul ha már magaslabdaként kaptunk egy kirándulást, nem igazán értem, miért hagytuk ki. (Tudni fogjátok, mire gondolok, amikor olvassátok.)

Egy 4-est még mindig megérdemel ez a könyv, de azért még mindig az első az igazi. Viszont legeslegeslegvége nagyon ötletes - igaz, kíváncsi vagyok az azutánra.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mivel a sorozat befejező részének turnéja fut, egy kicsit nosztalgiázni fogunk! Emlékeztek még Lara Jean szerelmes leveleire, amiket az 5 fiúnak írt? Nos, reméljük igen, mivel ezek a levelek lesznek a mostani játékunk középpontjában. Minden állomáson találni fogtok egy részletet belőlük, a feladat pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok a címzettjét, hogy Lara Jean melyik gyerekkori szerelmének írta. A megoldásokat a rafflecopter doboz megfelelő soraiba várjuk! 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

“Ekkor történt. Ekkor döbbentem rá, és egészen az átázott edzőcipőmig éreztem. Szeretlek, (...). Tényleg szeretlek. Talán egész gimi alatt szerettelek volna. És szerintem viszontszerettél volna. Bárcsak ne költöznél el, (...)! Annyira igazságtalan, amikor az emberek elköltöznek.”


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


11.18. Könyvvilág
11. 22. Deszy könyvajánlója
11. 24. CBooks
11. 26. Extra állomás: Sorok között 

Nincsenek megjegyzések