Breaking News

Hogy is van ez az Aurelius dolog? - Teóriák a nagy csavarról

A bejegyzés Legendás állatok: Grindelwald bűntettei spoilereket tartalmaz





A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei legnagyobb csavarja a végén következett. Kifejezetten vicces, hogy Nagini kilétét tálalták a nagy meglepetésként, miközben úgy tűnik, ennél nagyobb léptékű, vagy legalábbis legalább ekkora volt az, ami Credence-ről kiderült(?) a film végén. 

Mi az alaphelyzet?

Grindelwald Credence előtt felfedte, mit tud a családjáról: ő bizony Aurelius Dumbledore, Albus Dumbledore elveszett öccse. 

Ez viszont helyből rengeteg kérdést felvet. Azok, akik kicsit is emlékeznek mindarra, amit eddig Dumbledore-ról és Dumbledore családjáról megtudtunk, jogosan érezhetik, hogy itt valami nem teljesen kerek. Nagyjából lehetetlennek tűnik ugyanis, hogy Credence Dumbledore testvére legyen. 

Albus édesapja, Percival egy évvel azelőtt került az Azkabanba, mielőtt Dumbledore elkezdte volna a roxforti diákéveit - és tudomásunk szerint ott is halt meg. (Erre elég nagy is az esély, hiszen az Azkabanból nem szöknek túl könnyedén a rabok, nem véletlenül volt akkora meglepetés, hogy Sirius eltűnt.) Dumbledore édesanyjának, Kendrának a temetésekor Dumbledore alig volt 17 éves - így ez sem áll össze, ráadásul ha csak az anyjuk lenne a közös, akkor az nem is tenné Credence-t Dumbledore-rá, az ugyanis apai örökség.

Albus Dumbledore 1881-ben született. Így Percival valamikor 1890 után került az Azkabanba - Credence születési idejét nem ismerjük pontosan, ám feltételezhetjük, hogy még nincs közel 40 éves a Legendás állatokban. A Grindelwald bűntettei forgatókönyve szerint az a bizonyos hajóút 1901-ben volt, tehát 1900-1901 lehetne a születés ideje. (Habár egy korábban megosztott filmes grafika, egy örökbefogadási papír szerint Credence 1904-ben született.)

Így viszont nehéz kibogozni, most akkor tulajdonképpen mi újság. Ki a fene ez az Aurelius? Mert ezek alapján nem igazán tűnik elfogadhatónak, hogy Albus és Aberforth öccse legyen.

1. Az egész csak hazugság


Könnyen lehet, hogy a zseniális manipulátor, Grindelwald úgy alakítja az eseményeket, hogy neki minél jobban megfeleljen, ennek érdekében pedig nem riad vissza a hazugságtól sem. Így könnyen lehet, hogy az egész testvér dolog hazugság. Tudjuk, hogy Abernathy és Rosier matattak valamit a Lestrange dokumentumokkal, Grimmson pedig arról beszélt Grindelwalddal, hogy megölte "a nőt". Azaz fontos volt, hogy a nő, aki ismerte Credence származását, meghaljon - vajon miért? Csak azért, hogy Grindelwald akkor leplezhesse le a hírt, amikor neki a legmegfelelőbb, és így nyerje el Credence bizalmát? Vagy valójában mindez csak egy jól megtervezett hazugság?


2. Mi van, ha valójában Ariana gyermeke Credence? 


Lehetséges akár az is, hogy Ariana gyermeknek adott életet. Szó esik róla, hogy szörnyű dolgokat műveltek a mugli fiúk vele, ám arról nem, hogy pontosan mit. Persze, elvileg ekkor Ariana még csak 6 éves volt, így kevés esélye volt, hogy gyermeke szülessen. De ezen a ponton már bármi fontos lehet. Az viszont biztos, hogy Ariana biztonsága érdekében ezután elrejtették őt a világ elől - nem nagyon tudjuk, mi történt vele, egészen addig, amíg 1899 nyarán meg nem halt, abban a bizonyos párbajban. Ekkor 14 éves volt. Még mindig nagyon fiatal, de már kvázi lehetséges, hogy gyermeke született. Ebben az esetben nem állja meg a helyét az, hogy Albus öccse lenne, viszont az igen, hogy Dumbledore.


3. Az obskurus a ludas?


Egy nem is olyan régen közzétett rajongói teória szerint valójában nem is maga Credence az, aki Dumbledore - csak az obskurusa. Lehetséges, hogy Ariana halálakor az obskurus elszabadult, és Credence testébe költözött. Nekem mondjuk ez azért elég lehetetlennek tűnik, mert nem gondolom, hogy így működik az obskurus dolog, de azért jegyezzük meg.


4. Dumbledore, de nem Albus testvére


Az is lehetséges, hogy Aurelius valóban Dumbledore, ezért is a főnix - viszont nem Dumbledore öccse. Tudjuk, hogy Dumbledore-nak volt egy nagynénje, aki a varázslóvilágban élt. Nem tudjuk, hogy apai vagy anyai oldalról - viszont az ritka, hogy egy mugli családban két varázsló gyermek szülessen, így esélyes, hogy inkább Percival testvéréről van szó. Ugyan jelenlegi tudásunk szerint Honoria "vénlány" volt, és csak egyszer volt eljegyezve, az viszont dugába dőlt - ki tudja? Születhetett közben gyermeke, aki Albus unokatestvére lenne. Igaz, ez nem magyarázza meg Grindelwald testvéres megjegyzését - de az megint csak lehetett akár hazugság is.

21 megjegyzés:

  1. Remélem szimplán csak hazugság lesz, mert ha kiderül, hogy tényleg igaz, akkor Rowling valamit nagyon elírt a hetedik részben...
    Erről tuti, hogy Aberforth is beszélt volna Harryéknek.
    Érdekesek ezek a teóriák, de az igazságot, úgy is csak az írónő tudja. Szerintem ilyen esetben felesleges időpocsékolás, hogy mindenki csak találgat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetséges, hogy Aberforth nem tud róla - azt tudjuk, hogy nem voltak túl jóban Albusszal. Persze ettől még lehet hazugság.
      Viszont a teóriázgatásban nem értek egyet. Szerintem a teóriázgatás a legtöbb fandom életében nagyon fontos, mert folyamatosan életben tartja a tüzet és a kíváncsiságot, és még ha nem is jönnek be, tök kreatív és érdekes ötletek születnek, amiket jó móka olvasgatni.

      Törlés
    2. Igen ,kamu az egész . Mert Grindelwald a vérszerződés miatt nem harcolhat albussal, ezért mivel cridens nagyon erős így hazugsággal rá veszi Grindelwald ,hogy megölje albust .De Grindelwald még nem tudja hogy meglopta a furkász . Albusnak meg 2 tesója lenne ,Ha Grindelwald miatt nem hallt volna meg a huga.

      Törlés
    3. Nekem a legnagyobb értetlenségre az ad okot, hogy Rowling miért nem írja meg a Potter előzményeit , engem Dumbledore ,Piton , Sirius élete is érdekelne ...

      Törlés
    4. credence albus occsenek a fia az aberforthnak

      Törlés
  2. Azok után, hogy kiderült, a jó Minerva tanárnő hosszú évekkel a születése előtt is Roxfortban tanított, én simán elhiszem, hogy Dumbledore-nak van egy titkos öccse.
    Legfeljebb majd Jo bedobja, hogy elvileg az ifjabb Kupor is meghalt az Azkabanban, aztán kiderült, hogy mégse...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem Dumledore lesz. Én úgy gondolom, azért találták ki, hogy ellene haragitsak és legyen aki megprobalja megolni, mivel Grindelwald nem tudja.
    Előbb tudom elkepzelni, hogy mégiscsak Lestrange. Mivel a filmben Litával kihal az a család....?! Pedig tudjuk, hogy ez nem igaz. És azt a családfat megbuvoltek. Nem ő lesz talán a majdani Bellatrix Lestrange apja esetleg nagyapja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bella Black volt. A férje, Rodolphus meg a tesója, Rabastan származnak a Lestrange családból. És ezen gondolkodtam én is... Viszont Leta kétlem, hogy csak képzelte volna a testvérgyilkosságot. Még a mumusa is az a pillanat volt...
      Egyébként meg Leta apja még simán élhet, legalábbis én nem emlékszem, hogy mondták volna, hogy meghalt. Simán rabolhat magának Imperiussal megint új feleséget.

      Törlés
  4. Eleve a könyvben sose volt szó róla, hogy Albusnak lenne egy öccse, csak hármukról xD
    Nagyon nehezem re esik elhinni, hogy tényleg igaz lenne, mert akkor rohadtul nem illeszkedik a könyv/alap cselekményhez, ami a Harry Pottert is megalapozza.
    nem kis változtatás lenne, szóval nagyon remélem, hogy Grindelwald hazudott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira szeretnék én is ilyen optimista lenni. Komolyan.
      De hol volt arról szó/utalás a könyvekben, hogy Nagini valójában egy szerencsétlen sorsú, átkozott nő? Megfordítva a dolgot az ötödik kötetben konkrétan elhangzik, hogy mikor kezdett McGalagony a Roxfortban tanítani, ehhez képest a filmben már vígan ott grasszált, pedig jóval korább járunk időben.
      Mondjuk elnézve a második rész eddigi szereplését a mozikban, szerintem nem lesz itt semmiféle folytatás. Szóval fölöslegesen aggódom.

      Törlés
    2. Lehet hogy a McGalagony nem az a McGalagony akki a Herry Potter filmekben szerepel lehet hogy a nagymamája volt? Nagyon az arcát se mutaták neki csak a nevét emlitik.

      Törlés
  5. Szerintem Albus Dumbledorenak a fia Credence, mert amikor ő született akkor Albus már 19-20 éves lehetett. Lehet, hogy Albus nem is tudott róla, mert egy zabi gyerek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezzel csak az a gond, hogy ALbus akkoriban Grindelwalddal ápolt szorosabb kapcsolatot...ha érted mire is gondolok.

      Törlés
    2. Ha nem akkor ki írom konkrétan . Meleg volt !!!!!

      Törlés
  6. Sziasztok! Hát igen lehetsèges hogy Albus èdesapja kavart vkivel mielött az Azkabanba került ,vagy Albus nagynènjènek eltitkolt gyereke lehet ez a srác. De csak tipp.

    VálaszTörlés
  7. Ami sem a cikkben, sem a hozzászólásokban nincs benne...

    1: Egyszer sem hangzik el a filmben, hogy Minerva ;-)

    2: "A legenda szerint főnix jön el a családotokban ahhoz, aki bajban van..."
    - Épp nincs bajban ;-)
    - Volt már bajban :D

    3: Meggyőződésem, hogy az a hajó 1912. április 14-én süllyedt el.

    4: Fawkes...
    Fawkes sosem állt másik varázsló szolgálatában!
    http://www.accio-quote.org/articles/2005/0705-edinburgh-ITVcubreporters.htm
    "Peter Humphreys for BBC Newsround - Who did Fawkes previously belong to and will he play a vital role in the next book?

    JK Rowling: I am not going to answer about the role in the next books, which probably gives you a big clue, and he has never been owned by anyone but Dumbledore. You will notice that when Harry goes back in the Pensieve in this book, Fawkes is never there, and ­­ no, I am sorry, not in this book, I take that back. When Harry has previously seen the study with a different headmaster he saw it with Dippet and Fawkes was not there then. Fawkes is Dumbledore's possession, not a Hogwarts possession."

    Persze jogos lehet, hogy nem ugyanaz a főnix jelenik meg a Dumbledore-oknak, ha bajban vannak, de....
    Aberforth Dumbledore szerintem volt bajban a HP könyvekben és nem jött semmilyen főnix.
    A főnix nem megjelent neki, csak Queenie tanácsát megfogadva, okosan manipulált GG. Célpontot adott és egy ajándékot. Nincs látványos belépője a főnixnek, mint ami megjelenik a bajban, egyszer csak ott egy fióka...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hajótörés szerintem a két világháború között volt, mert mikor Grindelwald megmutatja a jövőt ott az atomtámadás és elhangzik Jacobtól, hogy "egy újabb háború"?

      Törlés
    2. A rendezői változatban 1:21:13-nál elhangzik. ;)
      "McGalagony: Hát itt vagy. Mit akart Travers? Felháborító viselkedés...így bemasírozni az iskolába.
      Dumbledore: Nagyon is hétköznapi volt. Elnézést, Minerva, sok a teendő."
      Egyszer ugyan, de elhangzik a neve. ;)

      Törlés
  8. Nem azért de Hermione McGalagonytol kapta az időnyerőt.

    Erre még senki sem gondolt?? :D

    Lesznek még fordulatok...

    VálaszTörlés
  9. Az időnyerőt McGalagony a Minisztériumtól szerezte...

    A testvér szó régen jelentett más rokoni ágat is, sok helyen most is használják így... Legalábbis, ha a bibliai nyelvezetből indulok ki (vö. Jézus testévrei). Ez alapján (valahanyad-fokú) unokatestestvér is lehet...

    VálaszTörlés
  10. Az úgy látom fel sem merül senkiben, hogy Rowling egész egyszerűen már nem látja át a saját világát, mert egy balfasz író, aki telehagyta lyukakkal és ellentmondásokkal a Harry Potter köteteket is. Szerintem egész egyszerűen ez a válasz, és nincs itt semmiféle rejtély.

    VálaszTörlés