Breaking News

Julia Whelan: Egy év veled {Értékelés + Nyereményjáték}

Julia Whelan: Egy év veled

A blogturnéról





Julia Whelan első regénye egyszerre fejlődésregény, útikönyv és egy szerelmi történet. A fiatal Főszereplőnket Ella Durrant követve megismerkedhetünk Oxforddal és egy különleges emberrel. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk minden állomáson, és megnyerhetitek a  Maxim Kiadó jóvoltából ezt a különlegesen szép regényt.

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 352
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789634990499 
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: igen
Moly link
Goodreads link (3,88)
Olvass bele!
Megrendelési link
Az ​amerikai Ella Durran mindig is arról álmodott, hogy az Oxfordon tanuljon. 24 évesen végre teljesül az álma, és ösztöndíjat kap Angliába. Ám ekkor váratlanul felajánlanak neki egy hihetetlen pozíciót egy felemelkedőben lévő politikai sztár elnöki kampányában. És ez a visszautasíthatatlan ajánlat azt jelenti, hogy a lánynak az oxfordi év végén azonnal vissza kell mennie D. C.-be. Ella próbálja minél jobban kihasználni és élvezni ezt a kevés időt, egészen addig, amíg találkozik egy goromba férfivel, akinek túl nagy a szája, és a kocsija már az első nap tönkreteszi a felsőjét.

Amikor Ella rájön, hogy az angol irodalmat nem más tartja, mint ugyanaz a férfi, akibe belefutott, Jamie Davenport, életében először arra gondol, talán mégsem az Oxford az ő helye. Azonban egy késő esti ital mellett rájönnek, olyan kapocs van köztük, amire sosem számítottak, és a kezdeti könnyed flörtből hamar valami komolyabb válik. Azonban Jamie-nek van egy fájdalmas titka, és amikor Ella kideríti, mit rejteget, azonnal érzi, hogy az egész élete meg fog változni.

A lány látszólag lehetetlen döntés elé kerül: fordítson hátat a férfinak, akit szeret, és kövesse politikai álmait, vagy maradjon Jamie-vel, együtt vészelve át a megpróbáltatásokat, amire egyikük sem készült fel. Az év vége azonban gyorsan közeledik, és Ellának el kell döntenie, hogy még mindig ugyanazok-e az álmai, mint az elején.





Az első mondat:


"Következő!"

Véleményem


Könyves bloggereknél relatíve ritkán fordul elő, hogy olyan könyvbe kezdjenek bele, amiről nem sok mindent tudnak, így nincsenek előzetes benyomásaik. A legtöbb esetben találkozunk a könyv borítójával, értékeléseivel már jóval a magyar megjelenés előtt, így mire nálunk jön a könyv, már többségében vannak benyomásaink. Ha pedig nem akkor, hát a magyar megjelenés környékén ragad meg valami nagyon.

Bevallom, az Egy év veled valahogy elkerült. Így ez egy olyan könyv volt, amiről tényleg nem sok mindent tudtam: olvastam a fülszöveget, tanár-diák románc, naná, hogy el kellett olvasnom. Meg persze amikor megkaptam a könyvet, konstatáltam, mennyire szép. És ennyi.

Így hát egy könnyed romantikus utazásra készültem fel, egy cserediákkal és egy bonyolult tanár-diák románccal.

Csakhogy ez a könyv egyáltalán nem a szokásos módon dolgozza fel a tanár-diák románcot. Ami azt illeti, ez nem is annyira központi kérdés, mint maga a kapcsolat. És az a bizonyos csavar, amiről a fülszöveg is írt.




És húha - nagyon nehéz dolgom van. Természetesen nem szeretném elspoilerezni a nagy csavart a történetből, pedig az alapjaiban befolyásolja ennek a könyvnek az olvasási élményét és hangulatát. Mert hát hűha. Annyit mondhatok, ez nem egy kis könnyed, cuki, délutáni kis kikapcsolódás. Én még meg is könnyeztem, annyit mondok.

Na de vissza az elejére!

Történetünk főhőse egy elképesztően szorgalmas és elhivatott, magabiztos, céltudatos amerikai lány, Ella. Nem igazán mondhatnánk, hogy túl romantikusan áll az élethez. A tervei alapján végigtanulta az iskolákat és minden vágya, hogy a politikában dolgozzon. Talán egyetlen olyan álma van, ami nem puszta tényeken alapul: egy csereszemeszter Oxfordban. Ez ugyanis 13 éves kori álma, ami sokkal inkább egy lányos álmodozáshoz kapcsolódik, mint a szilárd alapokhoz későbbi karrierjéhez. Ezt bizonyítja az is, hogy nem a politikusokra tipikusan jellemző szakra érkezik Oxfordba, hanem irodalom szakra. 

Ez az irodalmiság aztán végigvonul az egész regényen, szóval aki szereti, ha egy regény tele van idézetekkel és versrészletekkel, az rettentően boldog lesz ezzel a könyvvel. Minden fejezet elején kapunk egy versrészletet, és maguk a szereplők is gyakran hivatkoznak versekre, olvasnak fel vagy idéznek belőlük. 




És egyrészről ez a költőiség valóban jelen van az egyik fő szálon, ahol a nagyobb kérdésekkel foglalkoznak a szereplőink. Tudjátok, élettel és halállal, nagy döntésekkel, álmokkal, szerelemmel...

Másrészt viszont nem lehet állítani, hogy nincs könnyedség ebben a regényben. Ella sok szempontból egy klasszikus diáklány, a maga bizonytalanságaival és botladozásaival, még ha sokkal-sokkal határozottabb és okosabb is, mint a legtöbbünk. 

Mindenesetre hamar szert tesz barátokra, ők pedig nem kevés színt csempésznek a történetbe. Nagyon-nagyon szerettem őket, sokat tettek azért, hogy a kemény témáival együtt se váljon terhessé ez a könyv.

És persze ott a szerelmi szál... Volt abban valami nagyon szép, hogy a szerelmi szál egyszerre nagyon realisztikus és nagyon romantikus. Nagyon szerettem. És persze Jamie rettentően jó pasi, bármikor elfogadnám - de kifejezetten szerettem benne, hogy nem az a hú, de szuper, minden oldalon megjegyezzük, kockahasú típusú jó pasi. (Bár velük sincs semmi bajom.)

Jamie értelmes, intelligens, igazi felnőtt férfi. 
És igazából Ella is nagyon felnőtt egyetemista. 

Ez a könyv nincs tele a szokásos romantikus sztoris vívódásokkal, mindkét főszereplőnk érettebben kezeli az életét - bár hozzá kell tenni, hogy Ella is már a mesterszakját végzi, Jamie pedig már doktor, szóval ez abszolút megalapozott. 

Szóval a romantikus szál a helyén volt, a baráti társaság a helyén volt, és muszáj megjegyeznem, hogy Jamie családi életét is nagyon szerettem - igaz, Ella oldalán a családi szállal már kevésbé voltam elégedett, a jelenlegi helyzettel is jó lett volna tovább foglalkozni.

Mindenesetre nagyon szerettem olvasni a könyvet, egyszerre tudott cuki és komoly lenni, jól lavírozott a nehéz és vidám jelenetek között. 

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Julia Whelan díjnyertes hangoskönyv felolvasó. A játékban olyan könyvek fülszövegéből idézünk, amelyeknek angol változatánál ő volt a narrátor. Megfejtésként a könyv szerzőjét és magyar címét kérjük a megfelelő sorba írni.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Az ​emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.”

 


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


01.23. Könyvvilág
01.26. Olvasónapló
01.29. Deszy könyvajánlója
02.01. Veronika’s Reader Feeder
02.04. Betonka szerint a világ

Nincsenek megjegyzések