Breaking News

Kosztümös Kalandok #2 - Észak és Dél


 

A Bridgerton család sikerén felbuzdulva gondolkozom már egy ideje, hogy össze kellene szednem egy toplistát olyan kosztümös filmekkel és sorozatokkal, amiket ajánlok azoknak, akik szerették A Bridgerton családot, de még nem olyan ismerősek a kosztümös filmek terepén - vagy azok, de nyitottak minden olyasmire, ami esetleg kimaradt az eddigi élményeikből.

Viszont mivel nagyon szeretem az ilyen történeteket, végül arra jutottam, nem egyetlen listát szedek össze, hanem indítunk egy egész rovatot, ami arról szól majd, hogy bemutatok nektek általam kedvelt kosztümös sorozatokat. 

A Kosztümös Kalandok bejegyzésekben egyaránt ajánlok majd olyan kosztümös filmeket, amik valamilyen klasszikus könyvet dolgoznak fel, és időnként olyasmit is, ami nem feltétlenül klasszikus vagy nem adaptáció. 

Majd meglátjátok!




Kosztümös Kalandok sorozatunk második részében egy merőben más hangulatú kosztümös filmet szeretnék ajánlani, ami az előzővel ellentétben nem modernizált, viszont cserébe könyvadaptáció.

Elizabeth Gaskell Észak és Dél című regényéből készített a BBC 4 részes minisorozatot. 

Fontos megjegyezni, hogy ez nem összekeverendő egy másik kosztümös sorozattal, ami szintén az Észak és Dél címet viseli - abban Patrick Swayze volt a főszereplő. Ott az Észak és Dél az amerikai polgárháborúra utal, itt viszont egyszerűen Anglia déli és északi részére. 

Ennek pedig igen nagy a jelentősége a történet szempontjából, ugyanis hősnőnk, Margaret Hale családja a déli paplak nyugalmát hagyja ott és költözik északra. Ebben a korban a kettő között viszont elképesztő szakadék húzódik. Mondhatjuk, a dél a nyugalom szigete, a régi idők még megmaradt kis bázisa. Az északi rész viszont már egy erősen ipari része az országnak, ahol a gyáraké, a gyári munkáé és az üzleté a főszerep. 

Margaret a vidéki idillből a korabeli munkáosztály borzalmainak közepébe csöppen. Vele együtt ismerjük meg ennek a világnak a nehézségeit - ennek köszönhetően pedig az átlagos kosztümös sorozatokhoz képest az Észak és Dél hangulata jóval sötétebb, és olyan komoly témák is előtérbe kerülnek, mint a munkások kizsákmányolása, a jogaikért való küzdelem, a sztrájk... Ez pedig már csak azért is érdekes, mert Margaret idilljéhez képest nekünk ezek már ismerős dolgok - viszont a munkakörülmények tekintetében abszolút könnyű azonosulni Margaret emberibb hozzáállásával.

Természetesen a kosztümös sorozatokra jellemző módon itt sem marad el az érzelmi szál. Egyrészt Margaret családja is szállítja ezeket, drámában nincs hiány.




Másrészt van szerelmi szálunk is. Itt kell megjegyeznem, hogy mindig is úgy éreztem, az Észak és Dél egy Büszkeség és balítélet sztori valamivel későbbről, jóval több politikai és társadalmi kérdéssel. 

A szerelmi szál ugyanis alapjaiban nagyon hasonlít a Büszkeség és balítéletre. Margaret ebben a tekintetben természetesen Elizabeth, és sok hasonló vonásuk is van: már ami a nagy szájukat és az őszinte szókimondásukat illeti. A férfi főszereplő itt Thornton, akinek gyára van északon, és akit eleinte igencsak kemény és igazságtalan embernek ismerhetünk meg - és bizony Margaret nagyon hamar ítélkezik is fölötte. Még részleteiben is sok párhuzamot találhatunk a két szerelmi szál között, de a világért sem szeretnék spoilerezni. 

Egyébként érzésem szerint egy fokkal azért bonyolultabb itt a szerelmi szál is, ugyanis Margaretnek valójában a két világgal is meg kell küzdenie, észak és dél közül kell választania.

Még egy gondolat: a kosztümös filmek-sorozatok egyik leggyönyörűbb zárójelenetének díja számomra kérdés nélkül az Észak és Délnek jár ki. Nagyon szép, megható jelenet a vége, ráadásul nagyon szimbolikus is.

A Kosztümös sorozatunk a Bridgerton család kapcsán indult, így itt mindenképp meg kell jegyeznem még egyszer, hogy az Észak és Dél egyáltalán nem az a habkönnyű mese, mint a Bridgerton, de azért egy esélyt mindenképp érdemes adni neki, főleg, ha az egy fokkal realisztikusabb kosztümös történetekre is nyitott az ember.

A kosztümös filmek, sorozatok rajongói találhatnak egy-két ismerős arcot a sorozatban, bár azért nagy világsztárok nem szerepelnek benne. Viszont! A Thorntont alakító Richard Armitage már ismerős lehet azoknak, akik szeretik az adaptációkat, hiszen futólag szerepelt az Amerika kapitányban és ami ennél is fontosabb: ő volt Thorin a Hobbit filmekben.




Szerettem volna itt hagyni egy előzetest a sorozathoz, de sajnos hivatalos előzetest nem találtam, a legtöbb összevágott videóban pedig sok a spoiler. Ezt találtam, nem szokványos előzetes, de remélem, a hangulat átjön ebből a fanmade változatból is:


Nincsenek megjegyzések