Breaking News

Moziztam - Végzet: A Winx Saga




Bevallom őszintén, gondolkoztam rajta egy ideig, hogy akarom-e nézni az új Winx feldolgozást. Az eredeti meséhez láthatóan kevés köze van, de az előzetes mégis tetszett.

Úgyhogy végül belevágtam, és azt kell mondanom, elég rövid idő alatt ledaráltam a teljes első évadot.

Kezdjük talán azzal, hogy aki az eredeti Winx szériának a rajongója, az nagyon gyorsan engedje el, mielőtt ebbe belevág. Én nem voltam óriási rajongó, nem láttam minden részt, nem gyűjtöttem a cuccokat, nem ástam bele magam, hogy melyik szereplőnek mi a kedvenc kajája... de láttam belőle részeket, és amit láttam, azt összességében szerettem. 

Az élőszereplős változat viszont csak nyomokban tartalmaz az eredetiből, ez pedig már a sorozat első képkockái után is teljesen nyilvánvaló. Ha valaki arra a cuki-tündéres hangulatra számít, már a kezdésnél érezheti, hogy csalódni fog - vannak benne konkrétan félelmetes jelenetek. Hatásvadászok-e? Igen, végtére is a legtöbb egy sötét erdőben, zombiszerű lényekkel játszódik, de ettől még érezhetően nagyon más, mint az eredeti Winx széria.

Ez az egyik fő változtatás: míg a Winx mesék a késő gyerek-fiatal tini korosztályt célozták, ezzel a sorozattal feljebb lőttek, és a YA korúakat és a YA érdeklődésű felnőtteket célozták meg. Így tehát beleférnek mindenféle félelmetes jelenetek, itt-ott mindenféle szexualitással kapcsolatos megjegyzés... 

Ezzel együtt változott az egész alaphangulat. Míg a Winx mesék alapvetően varázslatos-kedves hatást keltettek, sok-sok csajos témával, mint például a divat és a smink, addig a Winx tévésorozat sötétebbre vette a figurát. Nem is kívánja szállítani azt a színpompás, varázslatos, csillogó világot, amit a mese - helyette sokkal realistább alapokra helyezték a sorozatot, ami így már közelebb áll a boszorkányok, mint a tündérek világához. (Legalábbis én nagyon ezt éreztem.)

De nem csak a hangulaton változtattak, hanem a világon és a karaktereken is. 

A világba nem másznék bele nagyon bőven, mert nincsenek pontos emlékeim a régi sorozatéról, viszont az biztos, hogy az egy sokkal összetettebb világot szállított, hiába "csak" egy mese volt. Többféle királyságról lehetett hallani, több iskoláról és még sorolhatnám. Az élőszereplős változatban ehhez képest könnyített a terep, viszont itt-ott hiányzik is belőle a mélyebb világalkotás. Az, hogy mi történt pontosan a múltban, nekem kevésbé volt zavaró, ez számomra nyilvánvalóan a sorozat nagy rejtélye kategóriába esik. (Itt szeretnék rámutatni, hogy ez nagyjából ugyanaz a kategória, mint a Harry Potter vagy az Árnyvadász sztorik kapcsán - a fiatalok az előttük lévő generáció titkait próbálják kifürkészni és megoldani azokat a dolgokat, amiket ők hagytak maguk után.)

Ennél nagyobb problémának éreztem, hogy az alapok nincsenek meg igazán. Nem érzem teljesen tisztázottnak, pontosan hányféle világ van az élőszereplős változatban, szó esik ugyan egy királynőről és az utódáról, azt is tudjuk, hogy Skynak is vannak ilyesfajta gyökerei - de igazából ezek lógnak a levegőben, mert a pontos szerepüket nem ismerjük. Mekkora a hatalmuk? Mekkora a királyságuk? Altea egyébként kinek a befolyása alá tartozik? És ha egy királyság befolyása alatt, akkor miért járhatnak oda mások is? 




Szintén ilyen megmagyarázatlan elem számomra, hogy miért van az, hogy az iskola egyik része csak varázsolni tanul, a másik része meg csak harcolni. A varázslás része nyilván a tisztább eset, de a harcosokat pontosan hogyan válogatják össze? És akkor nekik is nincs varázserejük? Hogy is van ez? 

A másik problémám az iskola iskola jellegével volt. Leginkább Terra szálán látjuk, hogy szinte kis botanikus-vegyész, mindenfélét kutyulnak kémcsövekben. Viszont ezen kívül alig látunk olyan varázsoktatást, aminek tényleg lenne lényegi tartalma - az esetek többségében csak amolyan életmódtanácsadós bullshit szövegeket tolnak a diákoknak, amiből nem igazán értem, hogyan tanulnának bármit is.


Ennyit a világról és akkor beszélgessünk a karakterekről. Nem árulok zsákbamacskát, itt is jelentős változások vannak.

A szereplők egy része visszatér, tehát van Bloom, Stella - ők az egyértelmű esetek.

Aztán ott van Aisha, aki szintén ismerős lehet, bár lehet, hogy más néven. Kicsit utánaolvastam a témának, és azt írják, hogy nálunk ő Layla néven futott - bevallom, én erre nem emlékszem.

Van Musánk is, neki viszont más a képessége.

És itt véget ér a nagy csapatból átemelt karakterek száma, ugyanis Terra új szereplő az élőszereplős változatban, bár határozottan merít az eredeti karakterekből. 

Az kifejezetten tetszett, hogy a kapcsolatuk eleinte nem egyszerű, tényleg ismerkednek egymással. Ezzel együtt a 6 rész miatt is talán, de a sorozat második felében már sokkal jobban felgyorsították a kapcsolatuk alakulását, a hirtelen váltás öribarira nekem kicsit sok volt, főleg a Bloom-Stella vonalon. 

Egyébként a kedvenceim Terra és Musa lettek, nem is kérdés. 





Ami a sztorit illeti. Nem véletlenül pörgettem le ilyen gyorsan, nagyon be tudja szippantani az embert, minden hibája ellenére. Azokból ugyanis akad, leginkább ami az írást illeti. Van egy pár gyermeteg jelenet és párbeszéd, de ennél is jobban zavartak Bloom éles váltásai a különböző hangulatok és hozzáállások között.

Illetve azt is hozzá kell tenni, hogy a sorozatban kb. alig van olyan szereplő, aki nem viselkedik idiótán - talán pont ezért szerettem Terrát és Musát, mert az ő történeteik érdekesek és abszolút hihetően viselkednek hülyén, amikor éppen.

Viszont a többiek... Bloom hangulatváltozásai tényleg rettentő idegesítőek, a Bloom-Sky-Stella szálat is határozottan túltolták. 

De mindegyiken túltesz a fiatalok vs. felnőttek szituáció. A fiatalok sok esetben nagyon önfejűek - de kicsit meg is értem őket, mert a felnőttek ebben a sorozatban elképesztően hülyék. Már bocsánat. Emlékeztek, milyen érzés volt Harry fejében lenni, amikor a Főnix rendjében Dumbledore és a többi felnőtt mindent eltitkolt előle? Na, pont ilyen érzésem volt végig, csak még az a bizodalmam sem volt meg bennük, ami Dumbledore-ban. 


Összességében viszont minden hiába ellenére én szerettem a sorozatot és nagyon remélem, hogy érkezik a folytatás. 


Az előzetes:

Nincsenek megjegyzések