Breaking News

Új design az oldalon

Ugyan még nem készültem el vele teljesen - például a menüket rendbe kell tenni -, azért gondoltam, megírom a bejegyzést, még mielőtt valakit váratlanul ér, hogy totál máshogy fest az oldal. (Igaz, Facebookon már beharangoztam.)



Ami a designváltást illeti, ennyire kalandos váltásom még nem volt. Egyrészt régóta a fejemben forgattam a gondolatot, hogy váltani kellene, de valami mindig visszatartott. Annak idején egyszer hoztam egy új designt, amit én nagyon szerettem - igaz, utóbb kiderült, hogy funkcionálisan voltak vele gondok -, de Ti nem. Zuhanásba kezdett a látogatottság. Aztán amikor az előző designt hoztam, szárnyalni kezdett. 

Nyilván ez is bennem volt, amikor mindig elhessegettem a gondolatot, hogy már ideje lenne váltani. Még úgy is, hogy voltak nyilvánvaló problémáim az előző designnal is. Időnként elkezdtem nézelődni, hátha találok valamit, de aztán a megvalósításig már soha nem jutottam el. 

Aztán a héten jött a kényszer: hirtelen a főoldalon minden ok nélkül homályosak lettek a képek. Utóbb persze kiderült, hogy valami központi hiba volt, és pár nappal később visszaállt minden a régi kerékvágásba, de addigra már belevetettem magam a már teljesen komoly kutatásba az új design után, és egyrészt kidobott időnek éreztem volna, ha végül nem lesz belőle semmi, másrészt égi jelnek tekintettem a meghibásodást. 

Végül a választásom a mostani designra esett, több okból is, amit hamarosan kifejtek. 

Szóval új design. Ilyenkor mindig előkészítem a terepet, de hazardírozok a legnagyobb blogommal. Vannak tesztblogjaim, amiken próbálkozgatok ezt-azt módosítani, megnézem, hogy fest élőben, milyen funkciók működnek, mik lehetnek a buktatói használat közben. (Persze, minden sablonhoz vannak demo változatok, de a buktatók azoknál nem látszódnak - például volt már olyan, hogy egy bizonyos képarányra tervezték a sablont, és ha nem olyan volt a kép a bejegyzésben, rettentő ronda lett a főoldal.) 

A tesztkör megvolt, próbálkozgattam, új fejlécet gyártottam - erre is visszatérünk még -, és végül eljutottam a megvalósításig: biztonsági mentés után feltöltöttem erre a blogra is a designt. 

Először nem is volt semmi gond, természetesen ilyenkor kisebb káosz születik a modulokban, elkezdtem rendet tenni. 

Aztán jött a feketeleves: valamilyen okból nem engedi szerkeszteni a sablon html-jét a rendszer, egészen konkrétan lefagy tőle a bloggerem. Esti pánik, eltettem reggelre, hátha valami csoda folytán megjavul. Nem javult. Nagy nehézségek árán visszaállítottam a Blogger legalapabb - és valami félelmetesen rusnya - sablonjára a blogot, hogy ezután tudjam rendbe tenni. De bizony ez sem segített, így fagyott a Sablon oldal, csak cserébe még ronda is volt a blog, és félő volt, hogy már nem is tudom visszatölteni se a régi, se az új sablont. 

Ez szerencsére végül sikerült, ezzel együtt szerkeszteni a html részt most se tudom. Úgyhogy jelen állás szerint ezzel a sablonnal fogunk nyugdíjba menni, úgyhogy... remélem, tetszik. 😊

Próbálom magam ezen nem idegesíteni, és remélni, hogy valami központi gond van megint, és helyreáll a rendszer. A remény hal meg utoljára... 


Na de most, hogy elmeséltem a kalandos sablonváltást, térjünk is rá a konkrét designra. 

Azt már korábban elárultam, hogy nem szeretnék visszatérni az olyan template-hez, ahol a teljes bejegyzés látszik a főoldalon. Ezért ilyen sablonokat keresgéltem, és ilyenre is esett a választásom végül. 

Az új design elrendezése tehát nagyon hasonló, mint a régié - azt sajnálom, hogy a csini Olvasd tovább gombunk eltűnt, de a hőtérkép szerint nem is arra szoktatok kattintgatni leginkább, hanem a címre, így remélem, ez nem hagy senkiben maradandó törést. 😊 

Ami újdonság az elrendezésben: az oldal tetején van néhány kiemelt bejegyzés, úgy döntöttem, ezek a legutóbbi értékelések lesznek. Tehát a legutóbb négy könyvértékelést mindig megtaláljátok majd ott fent, és a legutóbbi bejegyzések majd ez alatt kezdődik. 



Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnt a jobb oldali sávból a Legutóbbi értékelések és a Legutóbbi hírmorzsák modul. Ezt azért is szerettem volna, mert sajnos valami hiba következtében néha előfordult, hogy nem jött be rendesen a főoldal a két modul miatt - jellemzően akkor, amikor nagyobb forgalom volt a blogon. Ez most már nem fog előfordulni. 

További apró változás, hogy a főoldali kiemelt képek egy kicsit meg vannak animálva, így ha az ember ráviszi az egerét, kicsit mocorog. 

Ami még változás: jelenleg a korábbi 30 helyett 10 kiemelt bejegyzés van a főoldalon, a többihez lapozni kell. Ez egyrészt reményeim szerint gyorsítja a betöltést, másrészt ezután nem lesz probléma a lapozással - tehát nem fog előfordulni, hogy csak valahonnan a 3-4. oldaltól töltődnek a régebbi bejegyzések. (Ez a sok kiemelt poszt miatt volt eddig is.)

Na de nézzük a főoldal többi részét!

A legszembeötlőbb változás minden bizonnyal a fejléc. Őszintén szólva ez okozta a legnagyobb fejtörést. Első körben rögtön azért, mert a designban alapjáraton nem szerepelt ilyen fejléc, csak egy minimanó, ahová egy márkajelzést lehetett feltölteni. Először próbálkoztam alkalmazkodni ehhez, mindenféle kis jelzést gyártottam, de a) valahogy egyik sem volt az igazi és b) üresnek és nagyon fehérnek találtam az oldalt fejléc nélkül. 

Nem titok, az előző designban a fejléc volt az egyik, amit nem szerettem. Valahogy nem volt az igazi, de a beépített csúszós elosztás miatt nem sikerült dűlőre jutnom vele, így maradt az, jobb híján. 

Így most mindenképp szerettem volna valamit, ami tetszik. Az régóta foglalkoztat, hogy jó lenne valami szimbólum, valami logó, ami összefogja az oldal dolgait, de eddig a megvalósításig nem jutottam el. Most viszont a fejléc nélküli sablon miatt muszáj volt ezen jobban elgondolkoznom. 

Eredetileg a könyvet olvasó kislány sziluettjei váltogatták egymást az oldal fejlécében - hol üldögélt, hol sétált. De mégsem volt az igazi számomra. 

Most elkezdtem mindenféle könyves logókkal próbálkozni (például a lentivel), de egyik sem talált igazán szíven. 



És azt kell mondanom, hála istennek! Ugyanis végül arra jutottam, ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. Így ahelyett, hogy próbáltam volna ilyen minimanó valamit gyártani, beleástam magam a sablon html kódjába, és végül sikerült úgy módosítanom, hogy lehessen fejlécünk. 

Ezután jött a következő feladvány, a fejléc maga. Nem akartam megtartani a sziluettes kislányt, de akkor mi legyen. Hosszú keresgélés útján akadtam rá az új kislányra, és bár eleinte semlegesebb, sima könyves logót vadásztam, tudtam, hogy ez lesz az - persze némi módosítással, mert bármennyire szeretnék kék szemet, az enyém barna, úgyhogy átszíneztem. Ezután egy sor betűtípust végigpróbáltam, míg összejött ez, aztán ott vannak a zöld gombócok... Summa summárum, elvoltam a fejléc kérdésével jó néhány órát, de a végeredménnyel elégedett vagyok. Új, mégis a kislány eszünkbe juttatja a régit, és nem olyan semleges, mintha valami könyves ikont választottam volna. Így személyesebb. 


A fejléc környékén nézelődve feltűnhet még, hogy a menü felépítése is változott kicsit. Rögtön kettő is van ugyanis! 

Az általánosabb jellegű, hétköznapokban kevésbé használatos (vagy épp kötelező, hivatalos) elemeket pakoltam fel az oldal tetején lévő kicsi menüsorba. (Helyett kapott egyébként egy oldaltérkép is, ami kifejezetten izgalmas.)

A nagy menüt pedig meghagytam azoknak az elemeknek, amiké nagyrészt régen is volt: a kifejezetten könyves tartalmaknak. A menüben még az is változás, hogy van ugyan legördülő rész, de nem többszintes, így nem fogom tudni betűk szerint bontani őket. Amiből tehát sok van, ahhoz sajnos kénytelenek lesztek kattintani. (Például a Kiadók már nem fognak legördülni, hanem lista lesz - még esetleg a legtöbbet olvasott kiadóimat kiemelem legördülőbe, meglátom.)



Keresőt ezután is találtok a designban, a menüvel egy sorban van, és ha rákattintotok a nagyítóra, kiugrik a sáv, ahová írhattok. 

Ami még ezen a környéken feltűnhet, az a jobb felső sarokban a közösségi oldalas ikonos rész. Ebből akad egy az oldal alján is, illetve egy kicsit nagyobb változat a jobb oldali sáv tetején - ez a követők számát is mutatja. (Igaz, nem automatikusan, így nekem kell majd frissíteni, szóval azért nem lesz teljesen up to date.)

Mindenesetre a sok ikon miatt végül csak a Facebookot tartottam meg külön widgetként (a lap alján), a többi közösségi oldalt keressétek az ikonokról! 

Egy kis szépséghibája azért ennek is van: nem tudom belecsempészni azokat a közösségi oldalakat, amiket alapjáraton nem kezel, így például a Molyt. Erre még kitalálok valamit. 


Ami a jobb oldali sávot illeti, itt óriási változások nincsenek - néhány dolog eltűnt, de ezekről fent már írtam is. 

Módosult kicsit a hármas osztatú rész: az Archívum továbbra is ebben van és a címkék is (a címkékből most több lett, mert minden címke látszódik), viszont a Népszerű bejegyzések helyett a legutóbbi kommentek látszódnak majd. 

A Népszerű bejegyzések miatt sem kell aggódni, nem tűnt el, az oldal alján található sávban meglelhetitek. És egyébként egy Random bejegyzések modult is - annyi bejegyzés van az oldalon, ez talán kicsit megkönnyíti, hogy a régebbiek közül is ráakadjatok egy-kettőre.

Visszatérve a jobb oldali sávra, továbbra sem titkolom az oldal látogatottságát, ezt ezután is láthatjátok majd, aztán persze itt van még a Rendszeres olvasók modul is, bár tudom, hogy ezt a legtöbben nem használják - de azért a kb. 300 ember kedvéért megtartjuk, már csak nosztalgiából is. 


Amiről még nem esett szó: van nekünk egy új hátterünk is. Régen szerettem volna, hogy a blog háttere is könyves témájú legyen, de mindig túl zavarónak éreztem a designhoz. Túl sok volt, túlságosan elterelte a figyelmet és zavaróan hatott olvasás közben. Remélem, ezúttal nem lesz így, mert nekem tetszik a mostani változat. 



Ó, és egy kis apróság: ha sokat mentek lefelé, hasznos lehet a jobb alsó sarokban a kis kezecske, amire kattintva rögtön az oldal tetejére juthattok. 


És akkor térjünk rá a bejegyzésekre!

Az eddigiekhez hasonlóan a bejegyzések tetejénél találjátok majd az általános információkat: hogy ki írta a bejegyzést (bár ez mindig én vagyok, nagy változások nem várhatóak), és ami a fontos, hogy itt vannak a címkék is. Nekem nagyon fontos, hogy ezek kiemelten megjelenjenek, mert sokat elárulnak a könyvről, vagy épp a hírről. Így ha pl. egy értékelésnél kíváncsiak vagytok, van-e fantasyszál benne, rögtön a bejegyzés tetején láthatjátok a választ, és ez alapján eldönthetik, egyáltalán érdekel-e a könyv. 

Azért is nagyon fontosak a címkék, mert a böngészésben is segítenek. Egyik könyvtől el tudtok jutni a másikig, vagy épp egyik hírtől a másikig. Például ha egy Minden, minden hírt olvastok, és kíváncsiak vagytok az összes vele kapcsolatos hírre, akkor az oldal tetején ott a Minden minden hírek címke (sajnos a vesszőt nem kezelik a címkék), arra kattintva rögtön feljön az összes. 



A bejegyzés elrendezése nagyjából olyan, mint a régi designnál, és a poszt szélessége is - ami a képek miatt volt fontos. 

A betűméret szerintem ideális, és a betűszín is - ez nekem mindig fontos, hiszen sokszor hosszabb bejegyzéseim vannak, nem akarom, hogy valakinek "kifolyjon a szeme" olvasás közben. Így a fehér háttér miatt nem fekete a betűszín, hanem sötétszürke, hogy ne legyen olyan bántó a kontraszt, de olvasható legyen minden. 

Ami feltűnő változás: a kiemelt doboz tartalma ezután is dőlt lesz, de már nem szürke hátterű, cserébe viszont az oldaldesignhoz passzoló keret jelzi majd. (Apropó, az oldal színei a sötét kékesszürke, ez a furcsa pirosas-bordós-rózsaszínes árnyalat és a fehér. Nyilván itt a pirosas az izgalmas. Valamennyire hajaz a régire, meleg hatása van, de mégsem rózsaszín. Talán ez kicsit neutrálisabb, mint a korábbi rózsaszín árnyalatunk. Először a zölddel próbálkoztam, de sajnos nem akart működni, így döntöttem végül a pirosas árnyalat mellett.)



Van néhány szuper lehetőség is ebben a designban, ezeket egyelőre nem látjátok, de ami késik, nem múlik. Akad benne például egy szuper figyelmeztető funkció, amit majd tudok használni, ha esetleg spoilerekről akarok írni. Aztán fogok tudni gombokat tenni a bejegyzésen belül is, így hát elbúcsúzhatunk a csúnya >>> Katt ide a rendeléshez <<< feliratoktól. De más izgi funkciók is vannak: például tudok iniciálét gyártani.  

De ami a legizgalmasabb, az a bejegyzés végén van. 

Egyrészt vannak szuper megosztó gombjaink, különböző közösségi oldalakhoz, használjátok bátran 😉

Másrészt itt egy olyan funkció, amit nagyon régen szerettem volna. Az előző design egy-két hónapig kezelte a Hasonló bejegyzések funkciót, aztán puff, egyik pillanatról a másikra leállt. Jelentem: most újra van ilyenünk! Minden bejegyzés végén kaptok három bejegyzésajánlatot. Így rátalálhattok olyan könyvekre, hírekre, érdekességekre, amik még érdekelhetnek, de még nem biztos, hogy láttátok. 



A kommentelős résznél is van egy izgalmas változás: ezután már nem csak a Bloggert tudjátok kommentelésre használni, hanem rögtön a Facebook profilotokkal is hozzászólhattok a posztokhoz. (Üröm az örömben, hogy egyelőre a html vacakolása miatt azt nem tudtam beállítani, hogy erről értesítést is kapjak, de remélem, hamarosan sikerül.)



És akkor azt hiszem, ezzel nagyjából körbe is értünk, ez tehát az új design. 

Remélem, tetszik. Várom a véleményeket!

4 megjegyzés:

  1. Klassz dizájn! Sokkal-sokkal jobb, mint az előző! Nagyon tetszik. :) Viszont azt, hogy mindennap egybe kell írni, ha olyan értelemben használjuk, hogy naponta. Le is fotóztam a helyesírási szótárból arra az esetre, ha nem hinnél nekem. Nem kötekedni akarok, csak borzasztóan bántja a szememet, ne haragudj. http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=685kbkbik.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örülök, hogy tetszik. :) És köszi, hogy szóltál, na, ez például kimaradt az életemből - fel sem merült bennem, valahogy olyan fura nekem egyben. De meghajolok a szabályok előtt, javítottam. :)

      Törlés
    2. Tényleg nem bántásból írtam, remélem, nem sértettelek meg. Nagyon tetszik a blogod! Klasszul megcsináltad. :)

      Törlés
  2. Nekem nincs FB-om, de én a színes háttérre szavazok! :)

    VálaszTörlés