Breaking News

J.K. Rowling legújabb szóalkotásának története

Rowling az évek során számtalan új szóval ajándékozott meg minket, és még emlékszem a napra, amikor bejelentették, bizony ezek a szavak végül az Oxford szótárba is utat találtak.

Ilyen szó például a muggle (mugli), a Quidditch (kviddics) vagy éppen a horcrux. De a szóalkotás nem ért véget a regényekkel: legújabb "alkotmánya" a Legendás állatok és megfigyelésük filmhez kapcsolódik.



Göthe Salmander nem csak imádja az állatokat, de tudományos érdeklődéssel fordul feléjük. Természettudós ő, a varázslényeke - magizoológus. Így tehát nem meglepő, ha a szótára tartalmaz mindenféle tudományos szót is, és ennek kétség nélkül tartalmaznia kell bőven olyan kifejezéseket is, amelyek a mugli tudomány számára ismeretlenek.

A Legendás állatok filmben az okkamiról valami fontosat tudunk meg: képes változtatni a testméretét annak megfelelően, hogy milyen teret tölthet ki. Ha az kicsi - mondjuk egy teáskanna -, akkor összezsugorodik, ha pedig egy hatalmas terem, akkor óriásira dagad. Bizony, az okkami choranaptyxic. (Nem, ne kérjétek a magyar változatot!)




A Legendás állatok és megfigyelésük film DVD extrái között akad egy videó, amiben pontosan erről a képességről mesél Rowling, és arról, hogyan született meg a szó. 

Az egész egy orbitális gyerekkori félreértés következménye. Történt ugyanis, hogy Rowlingnak valaki fiatalabb korábban azt mondta, a halak csak akkorára nőnek, amekkora terük van. De bármennyire kutatott is a szó után, ami ezt leírja, legnagyobb megdöbbenésére ilyesmi nem létezett.

Persze nem véletlenül: 

"Azt gondoltam, hogy tényleg van ilyen. Gyerekkoromban azt mondták nekem, hogy a halad csak akkorára nőnek, amekkora hely elérhető. Úgyhogy biztos voltam ebben a tényben, és ezt gondoltam, létezik kifejezés arra, ha egy lény akkorára nő, amekkora elérhető helye van. De aztán keresgéltem, és borzalmamra rájöttem, hogy a halak akkor maradnak kicsik, ha rossz minőségű a víz, úgyhogy valójában nincs is ilyen tulajdonságuk. Úgyhogy ki kellett találnom egy kifejezést, mert alkottam egy lényt, ami a rendelkezésre álló helynek megfelelően megy össze vagy növekszik."


Nincsenek megjegyzések