Breaking News

Jön az egységes gerinces Lady Midnight kiadás + kis elemezgetés

Azt már megszokhattuk, hogy Cassandra Clare könyvei többféle kiadásban megjelennek angolul - földrajzi alapon, annak megfelelően, ki terjeszti őket, és az is bevált szokás már, hogy a kemény borítós kötetek előbb jönnek, mint a puhák. 

A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek új, gyönyörű, egységes gerincű kiadása után rögtön kérdéssé vált, a Lady Midnight kiadása vajon követi-e majd azt a sablont, amit ezé a két sorozaté. Leginkább az volt az érdekes: lesz-e egységes gerinc a polcon.



Nos, jelentem: jön az új kiadás, és igen, lesz egységes gerinc, és a kötet megkapta az amerikai sorozatjelzést is, azaz jobb oldalon ott az A Shadowhunter Novel felirat, ami a fő borító alól lóg ki egy alsó réteggel. 

Így fest az alsó réteg, amiről írtam


A gerinc megint összeáll majd egy képpé, a három Gonosz fortélyok részből - ahogy azt már a Pokoli szerkezeteknél is láthattuk. 

Szintén igaz a gerincre, hogy az egyik szereplő áll nekünk háttal rajta, ez az Éjfél kisasszony borítójához igazodva Emma, most éppen Santa Monica partjain. Ha marad ez, akkor nagy eséllyel a második kötetre majd Juliant várhatjuk (Londonban?), de a harmadik rész így is nagy kérdőjel. Több fontos szereplő van még, vajon ki vagy kik kerülhetnek az utolsó kötetre - és ki lesz az az egy, aki a harmadik gerincen végzi? Hiszen az előző két sorozatnál passzolt a fontos szereplők száma a kötetek számához is, itt viszont már most látjuk, hogy ez nincs így.

Talán a gerinc alkotásának egy másik eleme adja majd a megoldást: ugyanis ezen a gerincen egy alakot szemből is láthatunk, méghozzá a Vadűzés egy tagját. Mivel elég kicsi a kép, amit Cassandra Clare megosztott, nem igazán lehet megmondani, mégis ki ő, de egy alak egyértelműen kiemelkedik a tömegből.

Akárhogy is, az írónő kommentje alapján gyönyörűek lesznek egymás mellett a gerincek ezúttal is. 


Na de azért az öröm nem teljesen egységes. Míg A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek úgy kapta meg az egységes gerinces kiadást, hogy teljesen új borító is társult hozzájuk, a Lady Midnight borítóján gyakorlatilag csak apróbb változások vannak. Még a cím elrendezése is maradt gyakorlatilag a régi, csak picit lejjebb került, és nem játszanak annyira a stílusával, egy sokkal egyszerűbb változat. De ennél súlyosabb, hogy ennek köszönhetően a borítók viszont nem egységesek. Az új Pokoli szerkezetek és A végzet ereklyéi borítóknál a cím van felül, meglehetősen hangsúlyosan, alul pedig a kötetre választott figura. Ennél a borítónál ez teljesen dől: Emma alakja maradt felül a borítón, a cím pedig alul, még egy leheletnyit lejjebb is került.

Az új borítós A végzet ereklyéi és Pokoli szerkezetek kiadások egymás mellett


Ha egységesítették a gerincet, vajon miért döntöttek úgy, hogy a borítót nem? Még ha meg is tartották az eredeti cover artot, miért nem játszottak Emma lejjebb csúsztatásával egy kicsit?  

Így pedig felmerül a kérdés: csak a gerincért érdemes beszerezni egy könyvet, ami egyébként teljesen ugyanolyan? Az eddigi infók alapján nincs benne új extra tartalom, a borító pedig nagyjából a régi. 

Jó kérdés. Ahogy az is, hogy vajon a magyar kiadó, a Könyvmolyképző mit lép erre, hiszen pont ugyanezeket a kérdéseket kell feltenniük. Van értelme piacra dobni egy könyvet ugyanazzal a borítóval, csak azért, mert más a gerince? 


Nincsenek megjegyzések