Breaking News

Simone Elkeles: How ​to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor {Értékelés + Nyereményjáték}

Simone Elkeles: How ​to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

A blogturnéról






Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 264
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789634573579
Sorozat: Hogyan tegyük tönkre 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,06)
Megrendelési link
Mostanában MINDEN rosszul alakul a tizenhét éves Amy Nelson-Barak életében.

Anyukája férjhez megy, kiköltözik a városból, ráadásul hamarosan még kisbabát is vár az új családjában. Amy az apukájához költözik Chicagóba, és regisztrálja őt egy internetes társkeresőre.

Mi van még? Amy kutyája, Vakarcs teherbe ejti a mogorva szomszéd díjnyertes uszkárját, így a lánynak részmunkaidős állást kell vállalnia, hogy – az említett randioldal regisztrációs költsége mellett – kifizesse az állatorvosi számla felét. Ráadásul itt ez a tök idegesítő srác, Nathan, aki nemrég költözött a szomszédba. Szerencsére Amynek van egy helyes pasija, Avi. Csakhogy ő inkább antipasi, mert az izraeli hadseregben szolgál még három évig.

Mihez kezdjen az ember lánya, amikor minden és mindenki felesküdött rá, hogy tönkretegye az életét?

Az első mondat:


"A hittanon, amire a megtérés miatt járok, Glassman rabbi azt mondta: minden egy szó okkal szerepel a Tórában."

Véleményem


Őszinte vallomás következik: a legnagyobb kérdés az volt számomra az első rész után, hogy vajon a második részre meg tudom-e kedvelni a főszereplőnket.

Hááát... a helyzet nem lett sokkal jobb, azt kell hogy mondjam. Megint kicsit azt éreztem, mint az első részben: az elején jobban idegesített, a kötet végére viszont kicsit helyreálltak a dolgok. Amit azért sajnálok nagyon, mert örültem Amy jellemfejlődésének az első részben, és sajnálom, hogy kb. ugyanaz történt, mint a Dr. Szöszi esetében - ugyanúgy megyünk végig ezen a fejlődésen, mint az első részben. 

És ha már párhuzamok az első résszel - bizony a szerelmi szálban is előkerül ez megint. Adott nekünk egy új srác, akivel Amy nem igazán jön ki az elején. Ismerős? És ezen a ponton meg kell jegyeznem, hogy olyan emberként, akiben hosszú távon a hősnő idegesítő mivolta mellett Avi maradt meg nagyon a szereplők közül még (na jó, meg Tarik), sajnos nem igazán tetszett nekem, hogy valamiféle szerelmi háromszögre számíthattam gyakorlatilag Amy és Nathan első találkozása óta. Szerintem sokkal több van a sztoriban ennél, sajnáltam, hogy behozta Elkeles.

Egy okból tudom megbocsátani valamelyest: egyrészt mert szerencsére nem tolta túl, másrészt mert egy dologra felhasználta, amiről viszonylag ritkán olvasni YA könyvekben. Ez pedig a távkapcsolat. Sajnos nem örülök, hogy kissé csapodár lett Amy, de annak nagyon is, hogy előkerültek a kérdések a távkapcsolatok problémás mivoltát illetően. Ezt reméltem az előző rész alapján, örülök, hogy így lett, még ha egy szerelmi háromszög nem is a legmagasztosabb megoldás a kérdés kifejtésére. Illetve igazi válaszokat még nem nagyon kaptunk arra, mi lehet a megoldás hosszú távon, ilyen szempontból érdeklődve várom a következő részt.

Nagyon örültem annak is, hogy a régi ismerősök közül felbukkant Tarik, és bár sajnálom, hogy viszonylag keveset szerepelt, bizakodó vagyok a jövőt illetően - nagyon izgalmasnak ígérkezik a szál, amit az írónő elindított vele kapcsolatban ebben a részben. 

Egyébként rázós témákban egyébként nincs hiány: a távkapcsolaton kívül erőkerül a magány és a gyász, a családi viszonyok változásával kapcsolatos nehézségek, az apa-lánya és az anya-lánya kapcsolat, a zsidógyűlölet (igaz, elég halványan) és még sok más, nem szeretnék spoilerezni.

Ennek köszönhetően viszont minden kérdés inkább csak a felszínt kapargatva jelenik meg. Az is igaz, hogy ebben benne lehet az is, hogy ettől a regénytől még a nagy Twilightos YA robbanás előtti időkből származó tinikötet érzésem van, sokkal felszabadultabb, sokkal "szenvedősebb" és felnőtt fejjel sokkal "idegesítőbb", már ami a napi problémákat illeti. Azt hiszem, talán a könnyed hangvétel megőrzése iránti elkötelezettség miatt lehet ez, azóta, amióta ez a könyv megszületett, már sokat változott a YA piac.

Ami viszont nagyon tetszett, hogy hogyan mutatta be az írónő Amy ismerkedését a zsidó vallással. Informatív volt, de nem volt tőle oktató anyag érzésem - tényleg a főszereplővel együtt ismerkedtünk meg sorban a szokásokkal, vallási tételekkel. Az is kifejezetten tetszett, hogy Amy elég humorosan, nem begyöpösödött vallásosan kezelte ezeket a dolgokat, és sok helyütt feltette ugyanazokat a kételkedő kérdéseket, amiket bármelyik laikus is feltett volna.  

Egyébként amikor túllendültem a könyv első felének felnőtt fejjel kicsit idegesítő és eltúlzott konfliktusain, a regény további részét egyébként élveztem. Szórakoztató volt, a maga tinglitangli YA regény voltában. És megkaptuk a nagyon cuki romantikus jeleneteket is - plusz, ahogy már említettem, Amy megint képes volt meglepni, és voltak a végén kifejezetten érett gondolatai és tettei. 

Szóval összességében nem volt rossz a könyv, lehet, hogy én már kicsit kinőttem ezekből a könyvekből, a maga nemében viszont szórakoztató, bár nem tökéletes. 

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8370_tonkretett_tinikor-20180713_115705.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A kötet ezúttal Chicagóban, a “szeles városban” játszódik, Amy pedig egyszerűen imádja a várost. Így a mostani játék során is Chicago kapja a főszerepet.

Minden állomáson találtok egy állítást, nektek pedig be kellí írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az állítás igaz, vagy hamis. Ne feledjétek, a google jó barát ;)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Chicagóban született Ernest Hemingway


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


09.15. – Sorok Között (értékelés)
09.16. – CB Olvas
09.18. – Sorok Között (extra állomás)
09.20. – Deszy Könyvajánlója
09.22. – Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések