Breaking News

Marissa Meyer: Cinder {Értékelés + Nyereményjáték}

Marissa Meyer: Cinder

A blogturnéról




Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozata immáron a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozatában jelenik meg, felújított kiadásban, extra novellával! Hamupipőke feldolgozásból ilyet még nem olvastál, ezt garantáljuk! Ahogy az eredeti fülszöveg is írja: ez nem az a tündérmese, amit már ismersz, de olyan, amit sosem fogsz elfelejteni.
Tarts hát velünk blogturnénkon Te is Új-Pekingbe, hogy megismerd Cinder és a többiek kalandjait! Ha pedig ügyesen játszol, a könyv egy példányát is megnyerheted.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 448
Fordító: Bujdosó István, a novellát fordította: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634574804
Sorozat: Holdbéli krónikák 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont:
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (4,15)
Megrendelési link
Egy modern, erős Hamupipőkének is lehet szüksége támaszra!

Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…

Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgár. A múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy világokon átívelő, vad csatározás, intrikák kellős közepén találja magát. Ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében.
A kötelesség és a szabadság, a hűség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát.
Olyan titkok közepette, melyekért mások ölni is tudnának.

A modern hamupipőke történet főhőse okos és leleményes, a tétek magasak. Vajon sikerül megőriznie a szívét?

Az első mondat:


"Cinder bokájában a csavart rendesen szétmarta már a rozsda, a csillag alakú horony formátlanná deformálódott."

Véleményem


Immáron másodszor olvashattam már a Cindert, és azt kell mondanom, először és másodszor is egyformán imádtam! 

Az első olvasásom óta eltelt már pár év, így egyszerre volt a történet izgalmas és kellemesen ismerős. 

Egy érzés viszont végig bennem munkált olvasás közben: emlékeztem, mennyire-mennyire imádtam én ezt a könyvet első olvasásra, és kíváncsi voltam, a második olvasásnál, immáron pár évvel idősebben is ugyanígy érzek-e. A válasz: igen!

Nem vagyok óriási sci-fi rajongó, de valahogy úgy érzem, a young adult korosztály félve nyúl a sci-fi könyvekhez, még akkor is, ha YA sci-fikről van szó - ezt pedig mindig sajnáltam. Reméltem, hogy a disztópiák térhódítása majd változtat ezen, de sajnos úgy érzem, még mindig hátrányban vannak a YA sci-fik a YA fantasykkel szemben. És egyébként ezzel nincs is semmi gond, nyilván a köznek lehet preferenciája - csak sajnálom, hogy sokszor emiatt esélyt sem kapnak azok a történetenek, amik sci-finek minősülnek. És mennyit veszít ezzel az olvasói társadalom!

A Cinder immáron másodszor jelenik meg magyarul. Bevallom, amikor az első megjelenés után nem éreztem azt az óriási lázat, amit sok más YA kötet esetén, kicsit bedöbbentem, és azóta kutatom az okokat. Végtére is a borító gyönyörű, a Hamupipőke feldolgozások még mindig nagyon népszerűek, Marissa Meyer elképesztően sikeres odakint, és egyébként is minden adottnak tűnt ahhoz, hogy ez a kötet nálunk is jól fusson. Okkal egyébként, mert a történet izgalmas, a szereplők szerethetőek és összetettek, a világteremtés szuper és van romantikus szál is, amiért szurkolni lehet. Valahogy mégsem állt össze a dolog. Aztán a Cinder megjelent más borítóval is, de a várt sikert ezt sem hozta el. Én meg szomorkodtam, szomorkodtam. 

Most viszont úgy érzem, végre olyan otthonra talált a kötet a Vörös Pöttyös sorozatban, ami elhozhatja a rég áhított sikert. A könyv értékelései elképesztően jók kint is, itthon is és most már talán, a VP sorozat hátszelével és Marrisa Meyer Heartless című másik regényének a sikerével a háta mögött összejöhet végre az, amit annyira vártam!

Na de a hosszú felvezetés után vágjunk is bele a tényleges értékelésembe!

A történet a jövőben játszódik, egy olyan Földön, ahol már nincs ennyi ország, hanem országszövetségek jöttek létre a negyedik világháború után. A technológia természetesen már sokkal fejlettebb, hamar kiderül, hogy nem csak élnek emberek a Holdon, hanem egy külön királyság is létrejött ott, és kellően sok idő eltelt ahhoz, hogy a holdbéliek evolúciója kicsit el is térjen a miénktől - nevezetesen különleges képességeik vannak. A mi történetünk Új-Pekingben játszódik, az egyik földi birodalomban, ami többek között különös jelentőségű politikai pozíciója miatt válik fontossá - de ebbe most ne menjünk bele, nem szeretnék spoilerezni.

Mindenesetre adott nekünk két országvezető a fontos szereplők között: Új-Peking vezetője, aki nagyon szimpatikus és nagyon fiatal. Valamint A Holdbéli királyság uralkodója, Levana, aki igazi elnyomó, véres uralkodó - és nyilvánvalóan sokkal hatalmasabb, mint bármelyik földbéli társa.

Főhősünk, Cinder igazándiból egyszerre hozza, amit megszoktunk a Hamupipőke karakterektől, és megy szembe velük. Elnyomott, megvannak a mostoahanővérei és a gonosz mostohája, megvan a maga üvegcipellő változata is - no és persze a bál sem maradhat el. Ellenben Cinder nem a megszokott szépség. Ő ugyanis kiborg, így teljesen jogosan kerül hátrányos helyzetbe, és tök indokolt, hogy nem igazán találja a kiutat elnyomott helyzetéből. És bár csak félig ember, rendkívül tehetséges műszerész, ami kiemeli a tömegből. Így ismerkedik meg a már előbb emlegetett Kai herceggel is.



A történet sok szálon nagyon izgalmas, de persze minden szál összefügg. Ott van természetesen Levana és a nyomás, ami a sokkal nagyobb hatalmával jár - bármikor háborúba kerülhet a Földdel, ami végzetes lehet. Aztán ott van Cinder titka Kai előtt. Plusz egy pestisszerű vírus terjed a Földön, amire szintén megoldást kellene találni, minél hamarabb. Cinder pedig természetesen saját akaratán kívül mindegyik izgalmas szálban érintetté válik.

Nagyon nehéz erről a könyvről spoilerek nélkül írni, mert legszívesebben fangirlként kapnék bele minden szálba, de az izgalmakat most hagyjuk, mielőtt lelőnék valami poént.

Úgyhogy első körben arról írnék, mennyire imádtam ezt a világot! Egyszerre volt nagyon sci-fis és nagyon meseszerű, talán pont ezért merem kijelenteni, hogy azok is imádni fogják, akik inkább a fantasyregényeket preferálják a sci-fikkel szemben. A világ jól átgondolt, érdekes és rengeteg rétege van, aminek a mentén még tovább lehet tágítani - és ez persze a sorozat további részeiben minden bizonnyal meg is fog történni.

Külön kiemelném, hogy rengeteg a szerethető szereplő. A legjobban talán a különböző robotokat szerettem, külön kiemelném Ikót. Mindegyik jelenetében képes volt mosolyt csalni az arcomra, és ha most itt lenne, legszívesebben jól megölelgetném.

Aztán ott van persze Cinder is. Vele kapcsolatban mindenképp muszáj elmondanom, hogy szerencsére nélkülözi azt a vérbeli csendes mártír szerepet, amit a legtöbb Hamupipőke karakter hoz, és ami miatt ma már nem tudom olyan csillogó szemmel nézni a Disney mesét, mint régen. Ez a Hamupiőke bizony nagyon is cselekvő, és mindent megtesz azért, hogy mindenféle handycap ellenére javítson a helyzetén, hosszútávon pedig, amennyire lehetséges, kikerüljön az elnyomásból. Mint írtam, neki még igazi oka is van arra, miért van elnyomásban, hiszen nincsen hatalmában változtatni a helyzetén. Ez az elnyomás nagyon szépen végigkíséri a történetét, folyamatosan benne van Cinderben emiatt a lázadás, tök jogosan. És mivel ennyire jogosnak érezzük Cinder lázadását, ez különösen üdítő. 

Szintén kellemes változatosság, hogy bár Kai herceg nem olyan erős karakter szerintem, mint Cinder, mégis nagyon meg lehet kedvelni őt is - és bár herceg, igenis megvan a személyisége. Nagyon nehéz döntéseket kell meghoznia, mégis, szinte minden jelentében ő a kellemes, megmosolyogtató szellő, amitől az ember szíve kicsit boldogabban dobog. 

És igen, együtt is zseniálisan működnek. (Direkt nem fogok áradozni a szerelmi szálról, mert csak. Olvassátok, szeressétek!)

Egy szó mint száz, imádtam azt a könyvet, és rettentően várom a folytatást, közben pedig nagyon szurkolok, hogy igazság tétessék és minél többen olvassák és imádják.

KEDVENC LETT


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8404_cinder-20181015_095848.pdf?ap_id=Deszy




Nyereményjáték


A Cinder nem titkoltan Hapupipőke feldolgozás, ahogy ezt már a blogturnénk felvezetőjében is olvashattátok. Ennek örömére merüljünk el a Hampipőke feldolgozások világában!
Minden állomáson egy jelenetfotót találtok valamilyen filmből, ami részben vagy egészben Hamupipőke-feldolgozás, vagy legalábbis merített Hamupipőke történetéből. 
A feladat egyszerű: írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba a filmek címét! (Angol és magyar címet is elfogadunk.)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


10.25 - Deszy könyvajánlója - EXTRA
10.26 - CBooks - Értékelés
10.27 - Deszy könyvajánlója - Értékelés
10.28 - Nem félünk a könyvektől - Értékelés
10.29 - Kelly & Lupi olvas - EXTRA
10.30 - Hagyjatok! Olvasok! - EXTRA
10.31 - Sorok között blog - EXTRA
11.01 - Függővég - EXTRA
11.02 - Hagyjatok! Olvasok! - Értékelés
11.03 - Nem félünk a könyvektől - EXTRA

Nincsenek megjegyzések