Breaking News

Kosztümös Kalandok #1 - Lost in Austen



A Bridgerton család sikerén felbuzdulva gondolkozom már egy ideje, hogy össze kellene szednem egy toplistát olyan kosztümös filmekkel és sorozatokkal, amiket ajánlok azoknak, akik szerették A Bridgerton családot, de még nem olyan ismerősek a kosztümös filmek terepén - vagy azok, de nyitottak minden olyasmire, ami esetleg kimaradt az eddigi élményeikből.

Viszont mivel nagyon szeretem az ilyen történeteket, végül arra jutottam, nem egyetlen listát szedek össze, hanem indítunk egy egész rovatot, ami arról szól majd, hogy bemutatok nektek általam kedvelt kosztümös sorozatokat. 

A Kosztümös Kalandok bejegyzésekben egyaránt ajánlok majd olyan kosztümös filmeket, amik valamilyen klasszikus könyvet dolgoznak fel, és időnként olyasmit is, ami nem feltétlenül klasszikus vagy nem adaptáció. 

Majd meglátjátok!




Mivel A Bridgerton család a kiindulópont, egy olyan kosztümös minisorozatot választottam indulásként, ami klasszikus és modern egyszerre.

Ez pedig nem más, mint a Lost in Austen című, 2008-as, 4 részes minisorozat.

A történet lazán a Büszkeség és balítélet történetét dolgozza fel - némi csavarral. 

Történik ugyanis, hogy főszereplőnk, Amanda, aki a mai Londonban és és Jane Austen regényéinek nagy rajongója hirtelen egy ajtót talál a fürdőszobájában, ami egyenesen a Büszkeség és balítélet Angliájába vezet. Így találkozik Austen hősnőjével, Elizabeth Bennettel, akivel végül helyet cserélnek - amikor ugyanis Amanda megérkezik a regény világába, az ajtó egyszer csak becsukódik.

Így tehát van egy modern hősnőnk, aki kedvenc regényébe kerül - ez már önmagában rendkívül izgalmas koncepció lehet Austen minden rajongójának.

Amanda természetesen ismeri a regény minden szereplőjét és azt is, minek hogy kell(ene) történnie.

Csakhogy Lizzie hiánya és Amanda jelenléte mindent összekuszál. Egyrészt már csak azért is, mert változik a helyzet, másrészt azért is, mert Amanda igencsak modern módon közelíti meg a szituációkat. 




Gyakorlatilag fenekestül felforgatja a Bennet család világát és az egész sztorit megváltoztatja, hiába próbálja helyreállítani.

Ez viszont számtalan igencsak vicces szituációt szül - hiszen ha valaki úgy nézi a sorozatot, hogy ismeri az eredeti regény történetét és szereplőit, az rendkívül jól szórakozhat, mennyi módon lehet "elrontani" a sztorit. 

Emellett az is sok vicces jelenethez vezet, hogy Amanda, bár imádja a regényt, így valamennyi információja van a szokásokról, mégiscsak egy idegen világban ragadt, amibe láthatóan nem passzol.

Szintén rendkívül vicces, hogy a sorozat helyenként nem csak a regényre, hanem annak híres, 1995-ös adaptációjára is reflektál - az egyik legjobb jelenet szerintem pont ehhez kapcsolódik.

A sorozatban tehát újraélhetjük - jó néhány változtatással - a Büszkeség és balítélet történetét, a csavarnak köszönhetően mégis egy extra vicces és extra modern feldolgozást kapunk belőle, ami igazán könnyed és jó kis kikapcsolódást ígér.




Ami a szereplőgárdát illeti, nagy sztárokat nem találunk benne, de ha valaki néz angol filmeket és sorozatokat, azért lehetnek ismerős arcok benne. Hugh Bonneville talán a legismertebb, aki számtalan kosztümös filmben szerepelt már, többek között a Downton Abbey-ben - ő Mr. Bennetet alakítja. A Mrs. Bennetet játszó Alex Kingston a Vészhelyzet rajongóinak lesz ismerős. Gemma Arterton játszotta Lizzie-t - bár bevallom, nagyon sajnálom, hogy belőle nem láttunk többet a sorozatban. 
Mr. Darcy megformálója Elliot Cowan, őt esetleg a Da Vinci démonai nézői láthatták már. És ha már Da Vinci démonai - Mr. Wickhamet nem más alakítja, mint Tom Riley, aki Leonardo Da Vinci megformálója volt abban a szériában.
Persze sok másban is szerepelnek mind.

A sorozat előzetese:



Sajnos legjobb tudomásom szerint nem készül belőle szinkronos változat, mert - vétek - nálunk egyik csatorna sem csapott le rá, de magyar felirattal nagy eséllyel fellelhető valahol.

Nincsenek megjegyzések