Breaking News

Kosztümös Kalandok #3 - Örökkön örökké




A Bridgerton család sikerén felbuzdulva gondolkozom már egy ideje, hogy össze kellene szednem egy toplistát olyan kosztümös filmekkel és sorozatokkal, amiket ajánlok azoknak, akik szerették A Bridgerton családot, de még nem olyan ismerősek a kosztümös filmek terepén - vagy azok, de nyitottak minden olyasmire, ami esetleg kimaradt az eddigi élményeikből.

Viszont mivel nagyon szeretem az ilyen történeteket, végül arra jutottam, nem egyetlen listát szedek össze, hanem indítunk egy egész rovatot, ami arról szól majd, hogy bemutatok nektek általam kedvelt kosztümös sorozatokat. 

A Kosztümös Kalandok bejegyzésekben egyaránt ajánlok majd olyan kosztümös filmeket, amik valamilyen klasszikus könyvet dolgoznak fel, és időnként olyasmit is, ami nem feltétlenül klasszikus vagy nem adaptáció. 

Majd meglátjátok!





Már elterveztem, mi lesz a következő Kosztümös Kalandok ajánló tárgya, de ma Hamupipőke napot tartottunk, így pedig eszembe jutott az egyik kedvenc - ha nem a kedvenc - Hamupipőke feldolgozásom. Úgyhogy a mai kalandunk témáka nem más lesz, mint az Örökkön örökké című film.

Kérdezhetnétek, miért keverek egy mesét a kosztümös filmek sorába, csakhogy az Örökkön örökké szerintem tökéletesen passzol a sorba.

A koncepciója lényege ugyanis az, hogy a klasszikus Hamupipőke történetet átemeli a valóságba és elképzelni, vajon hogyan is valósulhatott volna meg egy valódi történelmi herceggel, valódi történelmi környezetben, varázslat nélkül.

Ráadásul a megvalósítás szépsége az is, hogy ezzel együtt a karaktereknek is valódi személyiséget ad. Minden sokkal több mélységet kap, mint az eredeti mesében, ugyanis van időnk megismerni őket, a kapcsolatukat, a környezetüket. 



A főszereplőnk Danielle, aki a gonosz mostohaanyjával és két mostohanővérével él együtt. (Már az is üdvözölendő újítás, hogy nem mindketten eredendően utálatosak, ők is küönböző személyiségeket kaptak.) Danielle apja halála óta gyakorlatilag szolgaként él a családja körében, és bár becsülettel viseli a nehézségeket, egyáltalán nem az a belenyugvó mártír, amilyen a legtöbb Hamupipőke történetben a hősnőnk. Nagyon is sokat tesz a többi szolgálóért, ő maga pedig igencsak művelt és lázadó természet. Így ismerkedik meg a herceggel is, ugyanis nemesnek tettetve magát próbálja kiváltani az egyik rabszolgának eladott szolgálót a házukból. 

Ami a herceget illeti... nos, maradjunk annyiban, hogy kellően magasan hordja az orrát eleinte ahhoz, hogy a földi halandók dolgai ne érdekeljék, csak az, hogy nem akar nősülni. Mellette Danielle kifejezetten határozott jellem, valóban ő a hősnő, egyáltalán nem megmentésre váró nebántsvirág. Ezzel együtt Henrik, a herceg javára kell írni, hogy nagyon is képes a fejlődésre.

Ketten jó kis párost alkotnak, ami azért is lehet így, mert kettejük különböző világát tökéletesen ütköztetik, illetve van is idejük kibontatkoztatni a kapcsolatot. Közel sem egy bálon történt egyszeri találkozás az övék, sőt! 

Mindemellett ebbe a feldolgozásba komolyabb témák is belefértek, mint a szegények és a kisebbségek nehezebb helyzete, az előítéletek igazságtalansága, a tanulás fontossága. 

Kifejezetten érdekes, hogy az Örökkön örökké úgy tud egészen varázslatos lenni, hogy mindeközben az egyik legrealistább Hamupipőke feldolgozás, amivel valaha találkoztam.

A főszereplő színészeket is minden bizonnyal ismeri a többség. Danielle megformálója Drew Barrymore, a herceg szerepében pedig Dougray Scott látható, akit a legtöbben talán a Született feleségek sorozatból ismernek.

Sajnos nem a legjobb előzetes az, amit most megosztok, de magyarul csak ezt találtam:




Ez pedig az angol nyelvű:


Nincsenek megjegyzések