Breaking News

Új YA regény hírét jelentette be a Gabo

A Gabo a YA Tumblr oldalán jelentette be a hírt, hogy náluk érkezik a The Hate U Give. Ezzel a regénnyel elég sokat találkozni mostanság különböző amerikai könyves oldalakon, a New York Times bestseller listáját is vezeti.

A témája sok szempontból univerzális, mégis inkább az amerikaiknál találhat leginkább célba. Ezzel együtt nekünk is érdekes lehet a téma: regény tizenhat éves fekete főszereplője tanúja lesz, ahogy barátját egy igazoltatás során lelövi egy fehér rendőr.A Gabo egy elég részletes leírással is szolgált (meg néhány részlettel), szerintem ennél jobban nem tudom körüljárni a témát: 

„Áttörjük a tömeget. Big D tavaszi szüneti bulija faltól falig ér. Mindig tudtam, hogy a fél világ meg még annak az anyja is ilyen bulikban rázza a seggét – nos, rajtam kívül –, de azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyien lesznek. Csajok színes, göndörített, kisimított, feltupírozott hajkoronával… Túl alapnak nézek ki a copfommal. A srácok hófehér cipőben és trottyos gatyában, olyan közel nyomják magukat a csajok seggéhez, hogy kotonra lenne szükségük. Nagyi szokta mondani, hogy a tavasz a szerelem évszaka. Na, a tavasz Garden Heightsben nem igazán szerelmet hoz, inkább téli szülést. Nem csodálkoznék, ha jó páran bekapnák a legyet itt, Big D buliján. Mindig pénteken tartja, hogy szombaton ki tudd pihenni, vasárnap pedig meg tudd bánni.”
Így kezdődik Starr története, aki a bulin összetalálkozik régi barátjával, Khalillal. Lövés dörren, és Starr Khalillal menekül el a buliból. Kocsival hazafelé tartanak, amikor megállítja őket egy rendőr, és az igazoltatás során meggyilkolja a fegyvertelen fiút. Starr a történtek egyetlen szemtanúja, egyedül kell megbirkóznia a látottak terhével.
Starrnak stabil, szerető családja van. Édesapja „Big Mav” vegyesboltot üzemeltet a környéken, édesanyja ápolónő. Két testvére van, Seven és Sekani. A szülők Starrt egy elitiskolába íratják a város másik végén, távol a gettótól (a helyi dílerek és bandaháborúk kegyetlen világától), amiben élnek; így a lány élete kettészakad. Fehér lányokkal barátkozik, fehér barátja van, szinte teljesen kiszakad a helyi közösségből.
Starr kezdetben csak a szüleinek mesél a Khalillal történtekről, és arról, hogyan végzett vele a „száztizenötös”.
„A zsaru komótosan visszasétál a járőrkocsihoz. A szüleim nem arra neveltek, hogy féljek a rendőröktől, csak hogy viselkedjek megfontoltan. Azt mondták, nem túl okos dolog mozogni, ha a rendőr hátat fordít neked. Khalil pedig pontosan ezt teszi. Az ajtajához lép. Nem okos dolog hirtelen mozdulatot tenni. Khalil ezt teszi. Kinyitja az ajtaját. – Jól vagy, Starr… Puff! Egy. Khalil összeesik. Vér fröccsen a hátából. Az ajtóba kapaszkodik, hogy megtartsa magát. Puff! Kettő. Khalil levegőért kapkod.Puff! Három. Khalil kába tekintettel néz rám. A földre zuhan.”
A lány felelősségének érzi, hogy beszéljen a gyilkosságról (a bíróságon és a médiában egyaránt), és arról, hogy Khalil valójában ártatlan volt, ugyanakkor retteg a következményektől.


Az tehát egyértelmű, hogy nem egy könnyű téma ez, viszont nagyon is aktuális politikai kérdés ez Amerikában, ahol pont tavaly történt meg, hogy rendőrök lelőttek egy fekete férfit.

A kötet a Könyvhétre jelenik meg, még több információt ITT találtok róla.


Nincsenek megjegyzések