Breaking News

Új YA regény hírét jelentette be a Gabo

A Gabo a YA Tumblr oldalán jelentette be a hírt, hogy náluk érkezik a The Hate U Give. Ezzel a regénnyel elég sokat találkozni mostanság különböző amerikai könyves oldalakon, a New York Times bestseller listáját is vezeti.

A témája sok szempontból univerzális, mégis inkább az amerikaiknál találhat leginkább célba. Ezzel együtt nekünk is érdekes lehet a téma: regény tizenhat éves fekete főszereplője tanúja lesz, ahogy barátját egy igazoltatás során lelövi egy fehér rendőr.



A Gabo egy elég részletes leírással is szolgált (meg néhány részlettel), szerintem ennél jobban nem tudom körüljárni a témát: 

„Áttörjük a tömeget. Big D tavaszi szüneti bulija faltól falig ér. Mindig tudtam, hogy a fél világ meg még annak az anyja is ilyen bulikban rázza a seggét – nos, rajtam kívül –, de azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyien lesznek. Csajok színes, göndörített, kisimított, feltupírozott hajkoronával… Túl alapnak nézek ki a copfommal. A srácok hófehér cipőben és trottyos gatyában, olyan közel nyomják magukat a csajok seggéhez, hogy kotonra lenne szükségük. Nagyi szokta mondani, hogy a tavasz a szerelem évszaka. Na, a tavasz Garden Heightsben nem igazán szerelmet hoz, inkább téli szülést. Nem csodálkoznék, ha jó páran bekapnák a legyet itt, Big D buliján. Mindig pénteken tartja, hogy szombaton ki tudd pihenni, vasárnap pedig meg tudd bánni.”
Így kezdődik Starr története, aki a bulin összetalálkozik régi barátjával, Khalillal. Lövés dörren, és Starr Khalillal menekül el a buliból. Kocsival hazafelé tartanak, amikor megállítja őket egy rendőr, és az igazoltatás során meggyilkolja a fegyvertelen fiút. Starr a történtek egyetlen szemtanúja, egyedül kell megbirkóznia a látottak terhével.
Starrnak stabil, szerető családja van. Édesapja „Big Mav” vegyesboltot üzemeltet a környéken, édesanyja ápolónő. Két testvére van, Seven és Sekani. A szülők Starrt egy elitiskolába íratják a város másik végén, távol a gettótól (a helyi dílerek és bandaháborúk kegyetlen világától), amiben élnek; így a lány élete kettészakad. Fehér lányokkal barátkozik, fehér barátja van, szinte teljesen kiszakad a helyi közösségből.
Starr kezdetben csak a szüleinek mesél a Khalillal történtekről, és arról, hogyan végzett vele a „száztizenötös”.
„A zsaru komótosan visszasétál a járőrkocsihoz. A szüleim nem arra neveltek, hogy féljek a rendőröktől, csak hogy viselkedjek megfontoltan. Azt mondták, nem túl okos dolog mozogni, ha a rendőr hátat fordít neked. Khalil pedig pontosan ezt teszi. Az ajtajához lép. Nem okos dolog hirtelen mozdulatot tenni. Khalil ezt teszi. Kinyitja az ajtaját. – Jól vagy, Starr… Puff! Egy. Khalil összeesik. Vér fröccsen a hátából. Az ajtóba kapaszkodik, hogy megtartsa magát. Puff! Kettő. Khalil levegőért kapkod.Puff! Három. Khalil kába tekintettel néz rám. A földre zuhan.”
A lány felelősségének érzi, hogy beszéljen a gyilkosságról (a bíróságon és a médiában egyaránt), és arról, hogy Khalil valójában ártatlan volt, ugyanakkor retteg a következményektől.


Az tehát egyértelmű, hogy nem egy könnyű téma ez, viszont nagyon is aktuális politikai kérdés ez Amerikában, ahol pont tavaly történt meg, hogy rendőrök lelőttek egy fekete férfit.

A kötet a Könyvhétre jelenik meg, még több információt ITT találtok róla.


Nincsenek megjegyzések