Breaking News

Penelope Douglas: Szívatás


Le se tudtam tenni!

Penelope Douglas: Szívatás

A blogturnéról



Egy új kiadót üdözölhetünk Magyarországon: a WOW Kiadót, amely sokunk kedvence lesz, hiszen a Szivatás c. könyvhöz hasonlóan sok más sikeres new adult regénnyel ajándékoz meg bennünket magyar nyelven. Ezúttal a Blogturné Klub 5 bloggere mesél Penelope Douglas: Szivatás c. könyvéről. Amelyből egy példényt a kiadónak köszönhetően ki is sorsolhatunk a blogturné végén.


Eredeti cím: Bully
Kiadó: WOW
Oldalszám: 344
Fordító: Bótyik Bettina Zora
ISBN: 9789631219951
Sorozat: Fall Away 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,19)
Megrendelési link 
Végre magyarul is olvasható Penelope Douglas nagysikerű sorozata, a Fall Away!
A nevem Tate. Valamikor ő is így hívott. Most viszont szóba sem áll velem. De békén
Régen a legjobb barátom volt. Aztán egyszer csak ellenem fordult. Mindennap megkeserítette az életemet. Elérte, hogy megalázzanak, kirekesszenek, pletykáljanak rólam. A szívatásai egyre kegyetlenebbé váltak, szinte belebetegedtem abba, hogy folyamatosan meneküljek előle. Még Franciaországba is elmentem egy évre csak azért, hogy elkerüljem.
De mostanra elegem lett a rejtőzködésből. Talán ő nem változott meg, de én igen. Itt az ideje, hogy felvegyem vele a harcot, és visszavágjak neki.
Többé nem hagyom, hogy terrorizáljon.
sem hagy.
Harc, titkok, múlt és jelen. De mit hoz a jövő? Hova vezet Tate és Jared szenvedélyes kötéltánca? Minderre választ ad a sorozat első kötete.


Az első mondat:


Ne! Itt fordulj be!

Véleményem


Ki ne imádná a szomszéd fiús történeteket? De most komolyan! A szomszéd srác csak átoson, vagy a lány oson át hozzá, ismerik egymást, mint a rossz pénzt, és még ha nem is feltétlenül voltak mindig jóban, egy valami garantált: a biztonság. Ha másnem földrajzi értelemben, és nagy eséllyel abban az értelemben is, hogy kicsi a kockázat - hiszen ha valaki ismer, rosszal-jóval, akkor az a szomszédod... Na, ez  biztonság az, amivel nem lehet számolni a Szívatásban.

Korábban már írtam róla, hogy imádom, amikor egy-egy regénnyel vagy szerzővel megvan a magunk története. Amikor egy könyv nem csak egy a sok közül, amit teljesen random módon leemeltem a polcról, hanem még valami összefűz minket. Nos, a Szívatással megvan a történetünk, még ha nem is túl izgalmas. Penelope Douglasre legelőször a Facebook oldalán találkoztam. Hogy hogy találtam rá, nem emlékszem pontosan, valószínűleg az egyik általam kedvelt író osztotta meg egy bejegyzését vagy egy amerikai giveaway vezetett hozzá. Amit tudni kell: általában csak azoknak a szerzőknek a közösségi oldalát kedvelem, akiket szeretek, vagy minimum olvastam tőlük. De Penelope Douglas oldalán ismeretlenül is ott ragadtam. Még csak azt se tudtam, mit írt pontosan, egyszerűen csak olyan vicces kiírásai voltak - leginkább a férjével kapcsolatos sztorijait imádtam -, hogy azt vettem észre, vissza-visszajárok a Facebook oldalára. Valahogy a könyvéig mégsem jutottam el. Elraktároztam magamban, mint majd olvasandót, de mindig csak valahol az agyam egy hátsó zugában volt... Aztán jött a WOW kiadó és a hír, hogy érkezik a könyv, én meg nagy mosollyal az arcomon állapítottam meg: de hát ez Penelope Douglas, akinek a férje vett egy fegyverszekrényt, hogy felkészüljön a zombi apokalipszisre! 



Szóval kalandos útja volt hozzám a Szívatásnak, de roppant boldog vagyok, hogy végül csak ideért. Mert el kell mondanom: imádtam!

Fülszöveg nélkül a Bully címtől nem pontosan ezt a történetet vártam volna. A bullying témája újra meg újra előkerül mostanság, nagy örömömre, mert nagyon is aktuális. Ebben a történetben azonban kicsit máshogy, mint ahogy megszokhattuk. Tate és Jared fiatalabb korukban elválaszthatatlanok voltak egymástól. Minden együtt csináltak, és közösen tervezgették gyors kocsikkal teli jövőjüket. Aztán Jared egyik pillanatról a másikra megváltozott, és eltűnt az a kedves fiú, akiért Tate úgy rajongott, és akibe beleszeretett. Helyette egy tüskés és kifejezetten gonosz srác jött vissza, aki nem lelte semmiben nagyobb örömét, mint hogy Tate életét pokollá tegye. Aláásta a társadalmi életét, és szépen lassan elérte, hogy Tate visszahúzódjon a csigaházába - nem mert bulikba járni, szakítania kellett az autóversenyzős álmokkal. De ami a legrosszabb, hogy a szíve mélyén még mindig szerette azt a kedves fiút, aki eltűnt. Akárhogy próbált is rájönni, mi válthatta ki a változást, nem tudott rájönni. Aztán végül Tate-nek elege lett mindenből, és egy évre maga mögött hagyta az egész sötétséget: elment cserediáknak Európába. Az egy év letelt, Tate pedig új emberként tér haza: csinosabb lett, magabiztosabb és mindent megtesz, hogy visszavágjon Jarednek és semmiképp sem hagyja továbbra is, hogy a szomszéd srác tönkretegye az életét. 

És hogy ez milyen jót tesz a történetnek, azt el se hiszitek. Az teljesen nyilvánvaló, hogy Tate szerelmes Jaredbe, és csak a vak nem látja, hogy a srác ezt viszonozza is. (Sokszor komolyan a "húzd meg a haját, ha tetszik" jutott eszembe arról, amit csinált.) Pont ezért szikrázik közöttük a levegő, és már az első oldaltól kétségünk sem lehet afelől, hogy megvan a kémia kettejük között. Mosolyogva olvassuk Tate emlékeit a kisfiúról, aki a biztonságot jelentette, aki a támasz volt a legnehezebb időkben, és bármikor képes volt mosolyt csalni az arcára. Ezeknél a jeleneteknél szinte végig amolyan "Aww, de cukik" érzésem volt, és csak még jobban foglalkoztatott, hogy mégis mi a fene történhetett, ami miatt minden megváltozott. 
De pont abból fakadóan, hogy Jared megváltozott a kémia mellett még valamit kaptunk: félelmetesen jó vitákat és párbeszédeket. Az elején kifejezetten utálatos Jared, de amikor Tate már magabiztosan visszatér, és nem odafordítja a másik orcáját is, hanem visszavág, akkor egyszerűen letehetetlenné válik a könyv. Alig vártam, mi lesz a következő oldalon a meglepetés, éppen milyen szívatást talál ki Jared, és hogyan vág vissza Tate, vagy éppen fordítva. 

Alapvetően imádtam Tate-nek ezt az erős verzióját. Kaptunk egy NA hősnőt, akit senki sem erőszakolt meg, nem verték agyon, de igenis volt miért fájdalmat éreznie. Mert a fiú, aki szerette, bántotta, az iskolában csúfolták és pletykáltak róla, de ő kezébe vette az életét, és úgy döntött, ennek az egésznek vége. Kellett neki egy kis idő, egy kis szünet, de igazán tökös lett, én meg imádtam ezt a változást. Nem várt rá, hogy valaki megmentse, hanem tett érte, hogy változzanak a dolgok. Szuper! (Még akkor is, ha néha azért talán kissé túlzásba esett. Na de hát az vesse rá az első követ, aki Jared hülyeségeit ilyen türelemmel viselte volna.) 

Tate mellett, akinek minden gondolatát és fájdalmát megismerhetjük, mi is a kérdőjelek oldalára szorulunk Jared kérdésében. Ő maga a rejtély. Sötét, de közben látjuk magunk előtt a kissrácot, aki mély szeretettel gondoskodott Tate-ről. Utálni akarjuk a cselekedetei miatt, mégsem tudjuk. Szinte végig megmarad ez a kettősség, és ez külön izgalmassá tesz mindent. 



Tipikus esete annak a sztorinak, amikor mi tudjuk, hogy ezek ketten egymásnak vannak teremtve, csak hát ők nem képesek kihámozni az életük gubancait. 

A végén van egy... hát, csavar, bár talán nem is nevezném annak. Mondjuk inkább úgy, hogy kiderül, amit vártunk. Nem sokkolt különösebben, és azért nem mondanám, hogy teljesen kielégítő volt a magyarázat, de elfogadtam. 

Ami a mellékszereplőket illeti, szinte senki sem nőtt kifejezetten a szívemhez. Tate barátnőjét, K.C.-t kifejezetten utáltam, még a kezdetben félelmetesen antipatikus Madocot is jobban bírtam nála. 

Összességében a Szívatás egy újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire tudom imádni a jó szomszéd fiú sztorikat. Ráadásul külön pirospont, hogy ebben a new adultban nem vette elő az írónő a mostanában oly divatos kliséket, vagy legalábbis csak részben. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - A sorozatról


Ahogy azt már megszokhattuk, a történet nem állhat meg itt. Főleg ilyen mellékszereplőkkel. De nézzük, hogyan is követik egymást a részek a Fall Away sorozatban!


1. >> Bully - Jared és Tate története
1,5. >>  Until You - Tate története
2. >> Rival - Madoc és Fallon története
3. >> Falling Away - Jaxon és K.C. története
4. >> Aflame - Jared és Tate története folytatódik

Nyereményjáték


A könyvben, sőt az egész sorozatban fontos szerepe van a gyorsulási versenyeknek. Így a nyereményjátékot is erre a témára alapozva találtuk ki.
Minden állomáson egy-egy képet találtok majd a sorozatban szereplő kocsikról, valamint azokról egy csipet információt. A rafflecopter doboz megfelelő részébe kell beírnotok, hogy melyik gépkocsi gyártó különlegessége kap főszerepet azon a napon.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az e-mailünkre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



6 sebességes csoda V8-as motorral


a Rafflecopter giveaway
 

A blogturné menetrendje


Május 27 - Kristina blogja
Május 29 - Angelika blogja
Május 31 - Kelly Lupi olvas
Június 2 - Deszy könyvajánlója
Június 4 - Dreamworld 

Nincsenek megjegyzések