Breaking News

Colm Tóibín: Brooklyn {Értékelés + Nyereményjáték}

Colm Tóibín: Brooklyn

A blogturnéról




Felnőni nem könnyű, de hogy mik is pontosan a családtól elválás buktatói, milyen következményekkel és érzelmi elszakadással járhat az, ha a fészekkből kirepülve egyből egy másik országba húz a szívünk? Ezt a kérdést dolgozza fel Colm Tóibín világhírű regénye, a Brooklyn, és ennek jár utána a Blogturné Klub négy bloggere is. Tartsatok velünk, és tiétek lehet a három kisorsolásra váró példány egyike a regényből a Park Könyvkiadó jóvoltából!

Eredeti cím: Brooklyn
Kiadó: Park
Oldalszám: 310
Fordító: Greskovits Endre
ISBN: 9789633552667
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,62)
Megrendelési link
Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan
nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát.

Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.

Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film készült Eilis történetéből, melyet február 4-től játszanak a magyar mozik.

Az első mondat:


"Eilis Lacey a Friary Street-i ház emeleti szobájának ablakánál ülve észrevette a nővérét, aki épp sietősen tért haza a munkából."

Véleményem


Természetesen én is azok közé tartozom - mint szerintem a legtöbben -, akika Brooklyn film miatt hallottak a történetről. Bevallom őszintén, ennek ellenére nem láttam a filmet, mert ha tudom, hogy könyvből van, és választani lehet, én inkább először elolvasom, és csak aztán nézem meg. 

Úgyhogy a filmet egészen mostanáig kihagytam, mert vártam a könyvre. És igazából nem bánom, jó volt ez így.



Elég vegyesek az érzéseim a sztorit illetően, ugyanis nagyjából a 80%-áig tökéletesen elégedett voltam. Érdekes volt a történet, érdekes a környezet, a szereplők nagyon hihetőek. A legjobban talán az tetszett, hogy annyira nem álomszerű, annyira hétköznapi volt minden. Kérdés nélkül el tudtam fogadni, hogy ez egy valódi történet - egy fiatal, ír lány története, aki kénytelen nyakába venni a világot, és a tengerentúlon munkát vállalni. 

Elképesztően hihetően ábrázolt mindent a szerző, és ez az érzés valószínűleg annak is köszönhető, hogy tele van részlettel. Már megérkezett Eilis Amerikába, amikor olvasás közben megtorpantam kissé, mert rájöttem: minden annyira részletesen van leírva, hogy az meglepett. És rájöttem, hogy tulajdonképpen pontosan ettől van olyan érzésem, mintha valóban egy beszámolót olvasnék, egyenesen Eilistől. 

Az érzései is nagyon tetszettek. Ez a történet nem azt meséli el, hogy jut egy fiatal lány Írországból az álmok Amerikájába. Sokkal inkább arról szól, hogyan néz szembe az élet nehézségeivel ez a lány, és hogyan alkalmazkodik a nehéz helyzetekben is. Munkát vállal, tanul, kitart. 

Aztán egy ponton jön a romantikus szál is, még ha nem is túlságosan hangsúlyos. És egyáltalán nem rózsaszín. Az is olyan, mint az élet. Nem tökéletes, itt-ott lenne mit farigcsálni rajta, de talán pont attól olyan szép, hogy nem túlságosan szép. 



Ezekből az okokból szerettem nagyon a könyvet. Képet nyújtott arról, milyen nehéz helyzetben lehetett egy hasonló szituációt átélő lány akkoriban. Korkép is bizonyos szempontból: arról, hogyan ismerkedhettek a lányok és a fiúk; arról, mennyire megvoltak a "kasztok" Amerikában még a bevándorlók között is, mert te olasz, én ír; arról, milyen megdöbbenést kelthet, hogy színesbőrűeknek is elkezdenek harisnyát árusítani egy boltban. Sok mindenről, ettől érdekes és szerethető, ráadásul a sok-sok leírás és mese ellenére (nem volt túl sok a párbeszéd), könnyedén olvasható. 

Aztán jött az a bizonyos maradék 20%. Érezhető volt, hogy el fog érkezni, ráadásul valamennyit a történetből már így is elspoilereztem magamnak a film előzeteseivel, ezzel együtt meglepett. Jobbra számítottam. Nem tudom azt mondani, hogy utáltam, mert voltak érdekes részei. Eilis érzései a hazatéréskor, és az, ahogyan visszatérve fogadták. Hogy minden ugyanaz maradt, mégis minden mennyire megváltozott. 

De sokkal elégedett lettem volna, ha egy új, szerintem erőltetett és kidolgozatlan szerelmi szál helyett inkább ezzel foglalkoztunk volna többet: Eilist nyilván megváltoztatta az Amerikában töltött idő, vajon tud-e egyáltalán visszailleszkedni még a régi életébe? Vajon mit gondol arról, hogy mindenki máshogy néz rá? 

És őszinte leszek: csalódtam Eilisben a könyv végén. Haragudtam rá. Így pedig végül keserűen búcsúztam tőle úgy, hogy még a lezárással sem voltam elégedett. Emiatt pedig elég szomorú vagyok, mert a sztori első 80%-a tényleg nagyon tetszett, még ha nem is mondanám azt, hogy életre szóló olvasmány volt, amit újra meg újra olvasni akarok. Ezért vagyok bajban az értékeléssel is, valahol Egynek elmegy és Ajánlom közé tenném, a vége miatt. 

EGYNEK ELMEGY/AJÁNLOM

Blogturné extra - Kulisszák mögötti videó a film készítéséről



Nyereményjáték


Fedezd fel te is New York City kerületeit! Brooklyn a regény történetének egyik legfontosabb helyszíne, és egyben az amerikai város egyik kerülete is. De tudod, hogy melyik a másik négy? Minden állomáshoz egy szám tartozik 1-től 4-ig, amelyet a térképen láthattok. A Rafflecopter dobozba az állomáshoz tartozó kerület nevét írjátok be, hogy megnyerhessétek a 3 kötet egyikét!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

1


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.08. - Letehetetlen
11.10. - Szembetűnő
11.12. - Deszy Könyvajánlója
11.14. - Sorok Között

Nincsenek megjegyzések