Breaking News

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak - 12 szerelmes ünnepi történet {Blogturné + Nyereményjáték}

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak blogturné

A blogturnéról




Karácsony első napján az igaz szerelmem adott tizenkét mesés történetet, hogy megmelengesse szívünket. Mi pedig a következő napokban elmeséljük, miként varázsoltak el a novellák, és továbbadjuk nektek az ajándékot. Ha velünk játszotok, megnyerhetitek a Libri kiadó által felajánlott novelláskötet egyikét!


Eredeti cím: My True Love Gave to Me
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 472
Fordító: Greskovics Eszter
ISBN: 9789633108727
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: igen
Moly link
Goodreads link (3,75)
Megrendelési link
Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos
ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel.
David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött?
Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé.
Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el.

Véleményem


Sokat gondolkoztam, hogyan is kellene megoldanom ezt az értékelést. Legyen az, hogy minden novellát külön értékelek? Vagy legyen egyben?

Nos, a válasz megszületett: nem írok minden novelláról külön. Mert közben elgondolkoztam, és rájöttem, még az is lehet, hogy ez spoileres is lenne. A könyvben novellák olvashatóak, azaz rövidebb lélegzetű alkotások, és mint ilyeneknél, a legapróbb dolognak is jelentősége van. És pont az ennek a könyvnek a varázsa, hogy fogalmad sincs, mi lesz a következő. Olyan, mint azok a meglepetések a fa alatt, nem tudod, mi van a csomagolásban, de már látod, hogy ott van. Nem tudod, hogy a következő novella rövid lesz vagy hosszú, fiú vagy lány főszereplős, realisztikus vagy természetfeletti szálakkal is operál... (Egy valami biztos: David Levithan meleg sztorit ír.)

Szóval végül ezért úgy döntöttem, nem írok minden sztoriról külön, mert semmi pénzért nem szeretném senki élményét elrontani, a legkevésbé sem. 

Ehelyett inkább az általános benyomásom mondanám el a könyvről, és egy-két példát is kiemelek. 

Először is erre a novelláskötetre is igaz az, ami sok-sok elődjére. A minőség elég hullámzó. Volt olyan sztori, aminél még azt is nehéz volt feldolgozni, hogy mi is a könyv tulajdonképpen. És az is nagyon érdekes, hogy könnyen előfordulhat az, hogy van egy író vagy írónő közöttük, akinek a legjobban várod a történetét, aztán rájössz, hogy jobban tetszett azé, akit nem is ismersz. 

A másik dolog, amire rájöttem olvasás közben: a novella nem biztos, hogy ebben a formában az én műfajom. Szeretem a rövid, csattanós sztorikat. Szívesen olvasom a kedvenc szerzőim kiegészítő köteteit is. De ilyen tömény mennyiségben - még ha az ember nyilván el is osztja - kissé sok ez így. Illetve kevés. A fő bajom az, hogy ha tetszik egy sztori, nem kapok belőle eleget. Általában egy-egy momentumot ragadnak ki a szereplő életéről, de ezzel együtt igazán nagy csattanóval nem nagyon találoztam. A legtöbb cuki sztorival viszont úgy voltam, hogy tök jó ötlet, de miért nem regény? Kellemes karácsony előtti felkészülő olvasmány a könyv, de igazából nekem megmaradt ennyinél. 

Voltak nagyon érdekes ötletek, olyanok is, amik mosolyt csaltak az arcomra, akár többször is. Például a Sarkcsillagon megtalálsz Jenny Hantól nagyon aranyos ötlet volt - bár ugyanúgy bennem maradt a függővég tüskéje és az, hogy miért csak novella??? Persze, úgy van lezárva, mintha kicsit arra biztatna, gondoljam tovább, de... miért nem gondolta tovább az írónő?

Vagy ott volt az Angyalok a hóban, a kötet egyik meglepetése, ugyanis eddig még nem volt szerencsém a szerzőhöz. Ismerkedős sztori - szívet melengető, ölelgetnivaló főszereplővel. Kíváncsivá tett. És nem mondanám, hogy lezáratlan, de mégis olvastam volna tovább.

A személyes kedvencem talán a Csoda történt, Charlie Brown volt Stephanie Perkinstől. Komolyan mondom, ez az írónő nagyon tud valamit, mert még egy rövid novellában is képes azt a romantikus varázslatot hozni, amit a regényeiben. (Ezzel együtt nyilván ezt is olvastam volna tovább - ugye érzitek a mintát?)

Aztán olyan novella is akadt, amit még mindig nem tudok hova tenni, például A hölgy és a róka. A végén az kavargott bennem, hogy ez most tulajdonképpen mi a fene volt?

Szerencsére azért többször maradt bennem az, hogy aranyos a novella, mint az, hogy nem értem, ezzel együtt a legtöbbnél úgy voltam vele, hogy olvastam volna még tovább. Aranyos jelenetek voltak kiragadva, megkedveltem a karaktereket még ilyen gyors ismerkedés közepette is, de a végén ott volt a gyors különválás érzése is egy hatalmas miérttel kísérve.

Összességében egyébként nem bántam meg, hogy olvastam, tényleg voltak részek, amiken jót mosolyogtam, karácsony előtti alapozásnak pedig tökéletes a könyv, csak mégsem... tökéletes. A hullámzó élmények - ezt mondjuk novelláskötetnél nehéz elkerülni -, meg amiatt, hogy szerény személyemnek egy jó ötletből kevés ez a 20-30 oldal.

AJÁNLOM 

Nyereményjáték


Karácsony további napjain mit adott az igaz szerelmem? Minden állomáson találhattok egy képet, amelyen azt láthatjátok, mit is kapott a blogger az adott napon. A ti feladatotok pedig az lesz, hogy minél pontosabban, amit láttok. Ha elég cselesek vagytok, egy dal dúdolása sokat segíthet! A helyes megfejtők között pedig kisorsolunk három darabot a Libri kiadó által felajánlott Ajándékba adlak kötetekből!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. Rafi: 



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.14. Always Love a Wild Book
11.15. Könyvvilág
11.16. Bibliotheca Fummie
11.17. MFKata gondolatai
11.18. Deszy könyvajánlója
11.19. CBooks
11.20. Sorok között
11.21. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések