Breaking News

Vivi Greene: Sing {Értékelés + Nyereményjáték}

Vivi Greene: Sing

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan Vivi Greene: Sing című regényét, melyben Lily Ross, a 20 éves  amerikai popsztár úgy dönt, a nyarat egy csendes halászfaluban tölti távol a zajos New Yorktól, távol a friss szakításán csámcsogó bulvársajtótól. A csendes szigeten hamarosan új szerelemre talál, és néhány fordulat rádöbbenti, tisztáznia kell, mit jelent az életében a barátság, a szerelem és a hivatás.   Kövesd végig a három állomásos blogturnét, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában. 

Eredeti cím: Sing
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 280
Fordító: Loósz Vera
ISBN: 9789632617633
Sorozat: -
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,55)
Megrendelési link
A többszörös platinalemezes popikon, Lily Ross legnagyobb slágerei és fájdalmai (mert
a kettő egy és ugyanaz):
1.       GYÖTRELEM Amit akkor érzett, amikor az exe minden előzetes nélkül kitépte a szívét a helyéről.
2.       SZELLEMEK Mert igen, még a híres embereket is kísértik néha bizonyos pasik. És ez szívás.
3.       AKIT A KÍGYÓ MEGMART Folytatás: az a gyíktól is fél. Soha, de soha nem randizik többé színésszel vagy zenésszel.
A többszörös platinalemezes popikon, Lily Ross, miután darabokra törték a szívét, kivonja magát a rivaldafényből. Három hónapja van, hogy teljesen magára és a zenére koncentrálhasson. Bármire, csak ne a pasikra. Ez így is megy addig, amíg Lily találkozik a csodás és földhözragadt Noel Bradley-vel, aki teljesen megbabonázza a lányt. A férfit nem vonzza a hírnév és a rivaldafény, Lily viszont bármit megtenne a rajongóiért. Vajon megtalálja az egyensúlyt a két szerelem között? Ha eljön az augusztus, muszáj lesz választania.

Az első mondat:


"Azon az estén, amikor utoljára törik össze a szívem, egy csésze leves mellett történik az eset."

Véleményem


Az eredeti fülszöveg kissé homályos volt, így elöljáróban nem voltam teljesen biztos benne, mire számíthatok.

Első blikkre pedig egyébként meglehetősen klisésnek tűnhet a történet: adott egy sztár, akinek összetört a szíve, aztán találkozik valakivel és nyilván egymásba szeretnek, vége.

Na de van két csavar, amit szerettem benne. 

Az egyik az, hogy a nő a sztár. Igen, ez így leírva elég rosszul hangzik, de pörgessétek végig fejben az olyan könyveket, amikben a sztár, híresség, gazdag valaki találkozik egy tök átlagos emberrel - na ugye, hogy 90%-ban pasi a sztár? Rockénekes, sikeres üzletember, hollywoodi filmsztár - és pasi. Üdítő változatosság, hogy ezúttal végre a nő a sikeres! A nő az, aki ismert, tehetséges és gazdag és összeakad egy sráccal, aki... nos, persze jóképű meg kedves és imádnivaló, de egyébként átlagember. 

A másik dolog, amit nagyon szerettem, hogy ugyan ez egy romantikus történet, kár is lenne tagadni, mégsem a romantikáé volt a fő főszerep. Fontos, cukik, örülünk, rózsaszín felhők szálldogálnak, szurkolunk, de a lényeg nem ez. Ez már abból is látszik, hogy kissé korábban indítjuk a történetet, egy szakítással és az ebből fakadó levertséggel, és abból is, hogy hogyan zárul a történet. 
Ennek a sztorinak a főszereplője Lily Ross - és nem Lily Ross és Noel. Ez a történet arról szól, hogyan találja meg az útját egy fiatal nő, aki bekerült a hírnév csapdájáva, és hirtelen már azt sem tudja, mit akar az élettől, csak teszi, ami természetesnek tűnik. Egy fiatal nő története, akinek magára kell találnia, nehéz döntéseket kell hoznia, ápolnia kell a kapcsolatait - nem csak a romantikusokat -, és el kell indulnia valamerre. Lehet, hogy nem jó döntést hoz, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy magára találjon - merthogy pont önmagát veszítette el valahol útközben. Van Lily Ross, és van Lily Ross, a sztár. 

Az egyik legjobb megtestesülése ennek az útvesztésnek pontosan az, hogy keresi a kapcsolatokat. Elhangzik a regényben, hogy társfüggő - még ha nem is pont így szó szerint -, és annyira, de annyira örültem, hogy ez a téma előkerült. Ugyanis pont ez a lényeg: Lilynek arra kell rájönnie, kicsoda is ő egyedül, mielőtt bármibe bele kezd. Kapcsolatból kapcsolatba járt, és ezzel nincs semmi gond - de mit történik, ha egyedül marad? Szerintem fontos, hogy az ember ne csak a kapcsolataiban tudja definiálni magát. Nem tragédia, ha valaki egyedül van. Ez egy állapot. Nem kell tőle kétségbe esni, nem kell rettegve kutatni az újabb kapcsolatot. Azt gondolom, egy egészséges ember önmagában is képes megállni a lábán. Ez persze nem elszigeteltséget jelent: az embernek van családja, vannak barátai, haverjai, kollégái, ismerősei. De ha valaki nem tudja, mit kezdjen magával, ha egyedül van - akár egy órára, akkor hosszabb időszakokra -, akkor ott gond van. 

Szóval ha azt kérdezitek tőlem, mi volt a legjobb a könyvben, aranyos romantikus szál ide vagy oda, ennek a kérdésnek a feszegetése lenne a válasz. Persze nem tökéletes benne, azt gondolom, még ennél is többet ki lehetett volna hozni belőle, mert néha még így is háttérbe szorult a téma, és örültem volna, ha az új dalszerzői dolog, az új irány jobban átjön, de hát... ez van. Már így is örültem. 

(Zárójeles megjegyzés: egyszerűen nem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy ez a lány Taylor Swift. Nem ástam bele magam különösebben Taylor Swift életébe, de online világban élek, fiatalokkal körülvéve, nyilván nem tud elkerülni. És számomra Lily Ross sok szempontból Taylor Swift. Nem tudom, ihletője volt-e a sztorinak, vagy mindez csupán véletlen, mindenesetre a korán befutott fiatal énekesnő, aki elképesztően kedves a rajongóival, akinek igazán hűséges baráti köre van, akit a paparazzik mindenfelé követnek, és aki kapcsolatból kapcsolatba kerül, hogy aztán dalban mondja el... Nos, nekem ez Taylor Swift.)

De azért csak kéne említeni mást is, hiszen nem csak ebből áll a történet. Noelt nem fogom különösebben elemezgetni: a lényeg, hogy egy kisvárosi cuki srác, aki minden olyasmit felvonultat, amiért egy nyári románc - és akár egy hosszabb kapcsolat - tökéletes alanya. Imádnivaló - de hát ez a dolga.

Viszont szeretném kiemelni a könyv néhány mellékszereplőjét, mert megérdemlik. Egyrészt a két legjobb barátnőt. Örülök, hogy ennyire fontos szereplők voltak, még ha azért kicsit háttérbe szorultak is itt-ott - szívesen olvastam volna még több jelenetet a barátságukról, mert szerintem fontos eleme a sztorinak. Szimpatikusak és emberiek voltak, tényleg legjobb barátnő alapanyagok, akikkel nem feltétlenül értesz mindig egyet, akik akkor is őszinték, amikor nem feltétlenül akarod, de a vége mindig az, hogy ott vannak veled a nap végén, bánatban és boldogságban egyaránt. 
A másik, akit kiemelnék, Noel húga. Nem szerepel sokat, de amikor igen! Ó, minden jelenetében képes volt mosolyt csalni az arcomra. Talán azért is, mert elég jól tudtam vele azonosulni. A felpörgött búgócsiga, aki állandóan ott köröz. Nagyon szerettem. 

Összességében tehát tetszett a könyv, bár azért tökéletes sem volt. Még jobban el lehetett volna merülni bizonyos témákban, több időt tölteni itt-ott, és a könyv végével se vagyok teljesen elégedett, még ha tudni vélem is, miért így hagytuk ott a szereplőket. Ezzel együtt vicces és szórakoztató, és az üzenet is tetszett.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Mivel is foglalkozhatna jelenlegi játékunk, mint a fiatal, híres énekesekkel? Csupán annyi a feladat, hogy a megadott képek alapján ismerjétek fel a sztárokat, akik akár Lily szerepét is eljátszhatnák! Na persze, ez így nagyon könnyű lenne! Nehezítünk annyival, hogy az énekesnők Snapchat képeiből válogattunk! A neveket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.15 Deszy könyvajánlója
11.17 Kelly és Lupi olvas
11.19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések