Breaking News

Cover Crazy - Lord of Shadows

Ma már megírtam, hogy megérkezett az új Cassandra Clare kötet, a Lord of Shadows borítója. A leleplezésről ITT nézhettek meg képeket.

Ránézve a Dark Artifices - Gonosz fortélyok második részének borítójára, lesz itt mit elemezni bőven. Nem is kevés.





Kezdjük a legnyilvánvalóbbakkal!

A korábban megosztott részlet alapján úgy tűnt, hasonló elrendezésű borítóra számíthatunk, mint amilyen az első részé, a Lady Midnight - Éjfél kisasszonyé volt.

Most viszont nyilvánvalóvá vált, hogy nem követik olyen szorosan az első sémáját, mint az A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek sorozatnál is volt.

Egymás mellé téve az első és a második kötet borítóját, ez teljesen nyilvánvaló:



Ami viszont változatlan: a színvilág továbbra is az óceán színeit idézi, az egészen világos kéktől a sötétkékig, ami már szinte fekete. Láthatjuk, hogy némileg komorabbak a színek, mint az első résznél: nincsenek már szinte zöldbe hajlóan élénk árnyalatok, viszont elég sok a szürke és a fekete.

Szintén változatlan, hogy szereplőt látunk a borítón - igaz, a körítés teljesen más. Az első résznél ez Emma volt, ennél pedig nyilvánvalóan Julian.

Viszont nagyjából a lényeges hasonlóságok sora ki is merül.

Van nekünk ugyan Julianünk, viszont látszik, hogy sokkal kevésbé hangsúlyos a borítón, mint amennyire az első részen volt az alak. Szinte háttérbe vész, már csak a mérete miatt is. De ráadásul ott van még mellette az óriási híd, amire mindjárt visszatérünk. 

Ami Juliant illeti: víz alatt van, mint ahogyan korábban Emma is az első köteten, viszont Emma passzív póza helyett nagyon is aktív. Harcra emeli a kardot, küzd valami ellen - de fogalmunk sincs mi ellen, ugyanis itt nem látunk polipkarokat, sem más fenyegetőt - hacsak nem maga a híd az.
Egyébként: a Lady Midnight borítón Emma bőrén láthattunk rúnákat, most vajon miért nincsenek Julianen? Nyilván nem akkora a szabad bőrfelülete, de azért a karjából mindkét oldalon látszik, és valamennyi a nyakánál is, mégsincs rúna. 



A korábbi bejegyzésben már írtam Juliannél, de hátha valaki lemaradt. A kard nem látszik igazán tisztán, mindenesetre felmerül a kérdés: ez vajon Cortana, Emma kardja, vagy egy másik fegyver? Azt már tudjuk, hogy Cassandra Clare-nél a kardokra érdemes odafigyelni, hiszen általában jelentőségük van.

A másik kedves kis részlet a karkötő Julian kezén - ami Emmával való kapcsolatának is szimbóluma, és valamiképpen megnyugtató, hogy még mindig hordja, az első rész befejezése, és a várható következményei miatt.



Na de nyargaljunk tovább a borító másik hangsúlyos elemére, arra a bizonyos hídra! Nem nehéz beazonosítani, ez bizony a Tower Bridge, azaz Londonban járunk. (Egyébként ezt Cassie is megerősítette Twitteren.)
És itt kerülnek elő sorban a kérdőjelek - talán az a borító adja eddig a legtöbb lehetőséget a teóriázgatásra. A történet Los Angelesben játszódik, akkor mégis hogy jön ide London? És mi van Londonban, amit Julian ilyen fenyegetőnek érez? De már alapjáraton a híd elrendezése is felvet kérdéseket? Hogyhogy így, függőlegesen jelenik meg a borítón?



Teóriázgatni pedig lehet, hiszen tudjuk, hogy London fontos szerepet játszik az Árnyvadász világban, és van is, amihez kötni tudjuk: a Blackthornok nagybátyja a Londoni Intézetből érkezett, ahogy oda köthető a sorozatban megjelenő Tessa és Zakariás is - még ha kicsit régebbre is kell visszamenni érte. Azt is tudjuk, hogy az első rész elején a Blackthornok Nagy-Britanniában jártak egy rokon miatt, és maga Éjfél kisasszony is köthető az országhoz. Lehetőség tehát sok van, és nyilván a fentieken kívül még rengeteg dolog lehet a kapcsolódási pont: de vajon mi lesz?

Érdekes és meglepő változás a borítón egyébként a cím is. A magam részéről azt gondoltam, a teljes sorozatban megtartják a Lady Midnight ezüst betűit, de tévedtem. A színek hellyel-közzel ugyanazok maradtak, viszont a sorrend változott. Három felirat, három elrendezési lehetőség, szóval lehetséges, hogy a következő borítón sárga-kék-ezüst színben érkeznek majd a feliratok?




És akkor a végére maradt még egy érdekes adalék, ami talán kicsiben nem is látszik, de nagyban, egészen halványan igen, és a hídnál még a felirat is olvasható: Magnitudes of the stars, azaz a csillagok magnitúdói - mellette kicsiben pedig tényleg ott vannak a jelzések.



Szóval bizony valamiféle csillagtérkép látható halványan. A magnitúdó az égitestek fényességének mértékegysége. Ami viszont még érdekes: a csillagtérkép elrendezése kicsit olyan, mintha Juliant burkolná be valamiféle védőmezővel, ráadásul egy formát ki is vehetünk, ami feltűnően hasonlít egy angyalszárnyra.




Összességében gyönyörű a borító, de bevallom, nem vagyok 100%-ig elégedett. Szerintem Julian túl kicsi, még a híd mellett is lehetett volna nagyobb, és kicsit furcsállom, hogy nem passzol jobban a Lady Midnighthoz. 

Egyébként valószínűleg nem csak én gondolom így, mert már egy módosított változat is készült, ami jobban passzol az első sémájához és Julian is nagyobb rajta: 

Forrás

3 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes, hogy én ránéztem a borítóra és "hmm, nem rossz", te meg egy teljes bejegyzést körítettél hozzá. Csak kapkodtam a fejem, hogy "jé, tényleg!" Nagyon jó megfigyelő vagy! :D

    Személy szerint én szerettem Cassie könyveiben, hogy a borítók mindig sémát követnek. Nekem sokkal-sokkal jobban tetszik a módosított verzió, mint a leleplezett. :\

    VálaszTörlés
  2. Nekem a pegazus részének tűnik az a szárny. Ha jól megnézed ott vannak a patás lábak is és a sörény egy része is kivehető.

    VálaszTörlés
  3. nekem nem jön át ez a borító :( az első igazi kedvenc, ez a rész viszont nem igazán nyerte el a tetszésemet :(

    VálaszTörlés