Breaking News

Olümposzi istenek Book Tag

KönyvParfé kérdezte meg, lenne-e kedvem kitölteni ezt a book taget, és hát persze, hogy volt! Imádom a görög mitológiát, így testhezállónak is éreztem. 



Álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz megválaszolni a tag kérdéseit. De az volt. Nem is kicsit. Annyira, hogy van, amire nem voltam hajlandó válaszolni, ne haragudjatok. 

Mindenesetre következzenek az istenek és istennők!






Zeusz
Az istenek és a mindenség királya, az ég és a villámok ura


Nevezd meg a kedvenc vezetőd, legyen jó vagy rossz:

Magam is meglepődtem, de Acherón ugrott be Sherrilyn Kenyon sorozatából. Nagyon rejtélyes, és néha a falra mászok tőle, de tényleg a szívén viseli az emberei sorsát és ha tesz valamit, azt okkal teszi. Kész irányítani, utasításokat adni, de elfogadja az önálló döntéseket és gondolatokat, ha pedig valami gáz van, nem tűnik el és hagy ott csapot-papot.

Héra
A házasságot és a születést védelmező istennő


Nevezd meg a legjobban működő házasságot, amiről olvastál:

Ezen is gondolkoztam egy ideig, de végül újra meg újra ugyanoda lyukadtam ki: Mr. és Mrs. Weasley. 
Alapvetően azt gondolom, főleg az évek mutatják meg, egy házasság jól működik-e vagy nem. Tucatjával tudnék felsorolni olyan friss házasokat, akik rettentő boldogok, de odáig soha nem jutunk el, hogy meddig is tart ez a nagy boldogság. 
Régimódi vagyok, hiszek a hosszú házasságokban. Mr. és Mrs. Weasley még hosszú évek múltán is szeretik egymást, megvan köztük az a kis pajkosság, ami szerintem kell egy jó kapcsolathoz, felneveltek egy sor gyereket, ráadásul nem is akárhogyan, még nehéz körülmények között is. Megtanították a gyerekeiknek, hogy a szeretet és a családi melegség fontosabb, mint a vagyon. 

(És már most tartok tőle, hogy sok válaszomnál előkerül majd a Harry Potter, előre is elnézést.)

Démétér
A földművelés és a termékenység istennője


Nevezd meg azt a könyvet, ahol legszívesebben lapáttal kergetted volna el az istennőt, vagyis, ahol idegesített a gyerek karakter:

Hát, nem biztos, hogy ezzel népszerű leszek, mert szerintem kb. az egyetlen ember vagyok, akinek nem jött be a könyv, de... Az Egy ropi naplója bármelyik szereplője. 

Poszeidon
A Tenger és a földrengések istene


Egy könyv, amin annyit sírtál, hogy egy kisebb papírzsepi-gyártó cég egyhavi bevételét biztosítottad:

Na, ilyenből van egy pár. Egy takaros kis listát is összeállítottam már régebben (olyan kicsit, hogy két részletben kellett megosztanom: 1. és 2.), és azóta csak rosszabb lett a helyzet. Elsőre a Csillagainkban a hiba ugrott be meg a Hyperversum

Dionüszosz
A bor és mámor megtestesítője, aki ért a mezőgazdasághoz és termékenységet is hoz


Egy könyv, ami mellett nem tudtad megállni, hogy ne egyél/igyál valamit:

Konkrét eset nem igazán rémlik, de elég nagy összegben mernék fogadni, hogy a Csábítások és csemegék gondoskodott róla, hogy magamhoz kelljen vennem egy kisebb ország csokoládéadagját. 

Apolló
A Nap és a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, a gyarmatosítás, a művészetek és az íjászat istene


Nevezz meg egy könyvet, amit csak és kizárólag napfényben, biztonságban, árnyékoktól és ijesztő elemektől mentesen mersz olvasni:

Nem igazán olvasok félelmetes könyveket, úgyhogy egyelőre szerintem még nem volt ilyen. Illetve... ha mégis olvastam valami szellemes-borzongatót, az nem rázott meg annyira, hogy igazán féljek.

Artemisz
A Hold és a vadászat szűz istennője, ő segít a szülésnél és védelmezi a nőket és a gyermekeket


Nevezz meg egy igazi badass főhősnőt, aki nem várná meg a szőke herceget fehér lovon, hogy megmentse, hanem ő menne a sárkány elé:

Celaena. Szerintem aki ismeri az Üvegtrón sorozatot, annak különösebb magyarázat nem is kell. Erős, határozott, tud harcolni, okos, és kb. bárkit elküld a fenébe, ha kedve van. 


Pallasz Athéné
A bölcsesség és az igazságosság istennője


Egy könyv, ami teljesen a csőbe tudott húzni téged, hogy aztán a végén egy óriásit koppanhass:

Ez is egyértelmű: Az árulás csókja. Egy olyan dologban sikerült átvernie a könyvnek, ami alap lenne, aztán puff! Vissza kellett lapoznom rögtön, mert nem akartam elhinni. Utána pedig újra elkezdeni, hogy rájöjjek, mégis hogy sikerült az írónőnek ezt megvalósítania. Zseniális. 

Hermész
Az istenek hírnöke, a pásztorok, utazók, kereskedők istene, az ékesszólás, az irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője


Egy könyv, ami elviselhetetlen vágyat ébresztett benned az utazásra:

Csak egy nap. Több olyan könyv van, aminek a helyszíneire el szeretnék jutni, és olyan érzést keltettek bennem, hogy egy bizonyos városba MOSTAZONNAL mennem kell. De magára az utazásra, a felfedezésre, a cél nélküli kóborlásra a Csak egy nap buzdított. Azóta a saját utazásaimhoz egész máshogy állok, nyitottabb szemmel járok, bátrabban merek felfedezni rejtettebb zugokat is. Konkrétan a könyv elolvasása után már európai hátizsákos túrát tervezgettem - szerintem ez sokat mond. 

Héphaisztosz
Az istenek kovácsa, a tűz és a vulkánok istene, a mesteremberek védelmezője


Melyik az a tárgy az olvasmányaidból, amit az életben is szívesen használnál:

Csalni fogok: varázspálca. Na persze tudjam is használni, természetesen. A Harry Potter kapcsán találkoztam már többször ezzel a kérdéssel, és bár szuper dolog az időnyerő meg a láthatatlanná tévő köpeny, de ha van pálcád, szinte bármit meg tudsz tenni, egy kis tanulással. (Viszont tökéletesen jó nekem egy teljesen átlagos pálca, nem akarok a Pálcák Urát.)

(És az időnyerős vádakat továbbra is tagadom. :D)

Árész
A háború istene, az értelmetlen vérontás és kegyetlen öldöklés megtestesítője


A "leglátványosabb" csata, amit eddig olvastál:

Hűha, de nehéz kérdés. Hm... Hát, biztos nem a legepicebb mind közül, de az Üvegváros csata része anno nagy kedvencem volt, és még mindig nagyon szeretem. Szerintem szuper lezárás volt, és tetszett, hogy több helyszínen jártunk és mindenki kivette a részét belőle. 
A másik, ami eszembe jutott, de teljesen más okokból, az Outlander és Culloden. Azt az érzelmi részen kívül az tette kifejezetten érdekessé, fájdalmassá és maradandóvá nálam, hogy tudtam, valóban megtörtént. 
És még két könyv ugrott be, amiben emlékeim szerint jó kis csatajelenetek voltak: Eragon és Hyperversum.
De valószínűleg ebben a kérdésben nem az én véleményem a mérvadó, mert általában nem a csatajelenetek szoktak a legjobban érdekelni. 

Aphrodite
A szerelem és a szépség istennője


A legszebb szerelmi történet, amit valaha olvastál:

Ez komoly? Hát hogy lehet ilyet kérdezni egy olyan románcmániás könyvmolytól, mint amilyen én vagyok???
Na jó, próbálkoztam, tényleg. De nem vagyok hajlandó válaszolni, bocsi. 

Hádész
Az Alvilág ura


Egy karakter, akit bármikor átküldenél Hádész birodalmába, hogy végre megszabaduljon tőle a világ:

Umbridge. Nem kérdés. 

Hestia
A családi tűzhely védőistennője



Egy könyves hely, ahová szívesen beköltöznél:

ROXFORT, JÖVÖK!

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Mehetek veled a Roxfortba? 😄😃😂

    VálaszTörlés
  3. Mehetek veled a Roxfortba? 😄😃😂

    VálaszTörlés