Breaking News

7 érdekes tény Bimba professzorról

Május 15-én ünnepli a születésnapját a Roxfort egyik házvezető tanára, Pomona Bimba. 

Bár még a tanárok között is a háttérbe szorult, azért összeszedtem róla 7 olyan érdekes tényt, amit nem biztos, hogy tudtatok róla. 





1. Beszélő név



A római mitológiában Pomona a gyümölcsfák és a kertek istennője.
A Sprout, Bimba eredeti vezetékneve egy angol igéből származik, aminek a jelentése: nőni kezd, kirügyez



2. McGalagony és Bimba iskolatársak voltak



A Pottermore cikke szerint Pomona és Minerva két éven keresztül jártak egyszerre a Roxfortba, és a két nőnek már akkor is nagyon jó kapcsolata volt, ami később is megmaradt.



3. Alliteráció



A hatodik könyvig Bimba volt az egyetlen házvezető tanár, akinek a vezetékneve és a keresztneve nem alliterált, és ez a magyarban is így maradt. (Filius Flitwick, Minerva McGalagony, Perselus Piton)
Ezt végül Horatius Lumpsluck törte meg.



4. Most akkor férfi vagy nő?

Meglepő módon az első HP kötet korai német, olasz és európai portugál fordításában is férfi karakterként jelent meg Bimba, annak ellenére is, hogy egy alkalommal a 8. fejezetben boszorkányként utalnak rá.



5. Bimba első megjelenése a könyveken kívül



Bimba először nem a filmekben tűnt fel fizikai valójában, hanem a Bölcsek köve számítógépes/Playstation játékában. Ez még jóval azelőtt volt, hogy Miriam Margolyest kiválasztották volna a szerepre, így teljesen más volt a megjelenése. 



6. Tanárok édeskettesben



Korábban már megírtam, hogy az egyetlen általunk ismert roxforti tanár-tanár románc Bimbához kötődik. Persze a kapcsolat vége szakítás lett, de azért barátok maradtak. >>> Részletek <<<



7. Fontos döntések



Bimba tagja volt annak a csapatnak, akik Dumbledore halála után megtárgyalták a Roxfort jövőjét - McGalagonnyal, Flitwick-kel, Lumpsluck-kal és Hagriddal. Erősen kiállt amellett, hogy az iskolát továbbra is nyitva kell tartani, mert Dumbledore is ezt akarná. Ezenkívül támogatta a javaslatot, hogy Dumbledore-t a Roxfortban helyezzék örök nyugalomra, annak ellenére, hogy erre korábban még sohasem volt példa.

2 megjegyzés:

  1. Várjunk, a 6. pontról nem derült ki, hogy hamis? Hogy páran tréfaként szerkesztettek egy ilyen Twitter-bejegyzést, és ez nem Rowlingtól származik. Csak nem ellenőrizték az infót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ez abszolút hiteles infó: a Bölcsek köve jubileumi házas kiadásában szerepel, a Hugrabug változatban, Bimba bemutatásánál.
      Nem tudom, mennyire fog látszódni, de a lényeg azért megvan: https://static2.hypable.com/wp-content/uploads/2017/06/harry-potter-20th-anniversary-edition-prof-sprout.jpg

      Törlés