Breaking News

Megvannak a Libri irodalmi díj győztesei!

Én magam a blogon sokkal inkább a közönségdíjakra koncentrálok, mivel leginkább a szórakoztató és ifjúsági irodalomban utazom, de azért egy cikket igazán megérdemel a Libri szépirodalmi díja is.

Tegnap átadták őket ugyanis, egészen pontosan kettőt. 




A közönségdíj nyertese nem túlságosan meglepő módon Bödőcs Tibor lett Addig se iszik című könyvével, amiről egyébként én is írtam annak idején.

A Libri irodalmi díj nyertese 2018-ban az amúgy egyetlen női jelölt, Tompa Andrea Omerta című regénye lett.

„Szenvedélyesen beszél. És erős nyelve van ehhez a szenvedélyességhez. Nem is egy, hanem négy. Három különlegesen érzékeny nő és egy kissé félszegen megszállott férfi elragadó szólamát halljuk. Ez a regény ráadásul eléri azt, hogy akár egy olyan téma, mint a rózsanemesítés (nőies? nem: kifejezetten férfias) témája érdekelje az embert, amennyiben ilyen virágzóan írnak róla” – mondta Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja.

És ha már egyetlen női jelöltről írok, azért nézzük meg, kik voltak a jelöltek.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet több mint 100 képviselője tehetett javaslatot, hogy a 2017-ben megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség.

A mezőny végül így alakult:

BÖDŐCS TIBOR: Addig se iszik
FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ: A melankólia dicsérete
KEMÉNY ISTVÁN: Lúdbőr
NÁDAS PÉTER: Világló részletek I-II.
PARTI NAGY LAJOS: Létbüfé
PEER KRISZTIÁN: 42
SPIRÓ GYÖRGY: Kőbéka
TOLNAI OTTÓ: Nem könnyű
TOMPA ANDREA: Omerta
VIDA GÁBOR: Egy dadogás története

A díjakra végül a szakmai zsűri és közönség szavazhatott. A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak. 

A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármelyik könyvük promóciójára felhasználhatnak - mondjuk valószínűleg Bödőcs Tibornak erre olyan szüksége nincs is, remek médiaszele van amúgy is és nagyon ügyesen tartja fenn a nevét Youtube csatornájával is. 

Az ünnepélyes díjátadó május 15-én este volt a Budapest Music Centerben.

Nincsenek megjegyzések