Breaking News

Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek


Az ilyen tinisztorit szeretem!
Szívzűrterápia strébereknek

Eredeti cím: The Avery Shaw Experiment
Kiadó: Móra
Oldalszám: 232
Fordító: Vándor Juditt
ISBN: 9789631196764
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,09)
Megrendelési link
Avery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezgeti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy barátnője van… Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja ­bebizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja. A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra veszi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…


Véleményem

A LOL könyvek Facebook oldalának játékán volt olyan marha nagy szerencsém, hogy dedikált könyvjelzőt nyerhettem, hozzá pedig egy szabadon választott LOL könyvet. Annyit hallottam már Graysonról, hogy nem is volt kérdés, melyik könyvet választom majd. Így történt, hogy pár napon belül meg is érkezett a Szívzűrterápia strébereknek könyvem, és csábítgatott, miközben még rengeteg másik olvasnivaló is várt rám.

Aztán csak beadtam a derekamat, esti olvasnivalóként nekiálltam a könyvnek, aztán persze abba se tudtam hagyni, ezt is elolvastam egy szuszra - az alvásmennyiségem kárára. De megérte. Azt kell mondanom, az eddig általam olvasott LOL könyvek közül határozottan ez a legjobb, imádtam!

És bár Grayson, a férfi főszereplő, valóban minden dicséretet megérdemel és jogosan kerül fel az "Én ilyen pasit akarok, hol vannak az ilyen pasik???" listákra, azért azt kell mondanom, nem csak miatta jó a könyv. Sok olyan regényt olvastunk már szerintem mindannyian, amelyben gyakorlatilag a szexi férfi főhős viszi a hátán a sztorit, ami gyakorlatilag fabatkát sem érne, ha ő nem lenne... ő.

A Szívzűrterápia strébereknek nem ilyen. Egy igazán lelkesítő tiniregény, amiben nem a népszerűség hajkurászása van a középpontban, a főhősnőnk nem csorgatja távolról a nyálát a suli legmenőbb srácára - bár azért ez majd még alakul -, és hasonló kliséhegyek... Egyszerűen egy romantikus történet, szimpatikus és kevésbé szimpatikus szereplőkkel egy olyan témáról, ami szerintem előbb-utóbb mindenkit érint: hogyan lehet kiheverni, ha összetörik az ember szíve?

Avery régóta szerelmes a legjobb barátjába, Aidenbe, aki mit sem sejt a lány érzéseiről. Ezzel elég hamar sikerül is dűlőre jutni. Nem sokat olvasunk az "előtte" kapcsolatukról, de az a kevés épp elég ahhoz, hogy elfogadjuk és megértsük kettejük kapcsolatát külső szemmel is - mint például Grayson -, és azt is megértsük, Avery miért szerelmes - vagy legalábbis miért hiszi azt, hogy szerelmes - Aidenbe.

Aztán ahogy a történet beindul, egyre jobban távolodunk ettől a kapcsolattól, és elindulunk Averyvel a tudományos szemmel kiértékelt "felgyógyulás" útján. A lány ugyanis saját magát elemzi ki  projektjében, melyben bizonyítani szeretné, hogy az összetört szív gyógyulása során ugyanazokon az állomásokon kell átesnie az embernek, mint amikor a gyászt próbálja feldolgozni. (Ez egyébként véleményem szerint meglehetősen logikus, hiszen ha belegondolunk, összetört szív esetén is gyászolunk - egy korábbi kapcsolat vagy legalábbis a kapcsolat reményének halálát.)

Grayson, Aiden bátyja az, aki segíti ebben Averyt. Ugyanis bár egész életében kvázi húgaként tekintett a lányra, a hirtelen jött Aiden-Avery "szakítás" hatására egy váratlanul jött zuhanyjelenet miatt (ami egyébként zseniális!) rájön, hogy neki tulajdonképpen tetszik öccse legjobb barátja.

Már alapvetően az összetört szív utáni lassú felgyógyulás bemutatása miatt is érdemes lehet olvasni a könyvet, de vannak még apróságok, amelyek miatt nagyon tetszett a sztori, ugyanis tudatosan nem operált rengeteg olyan klisével, amit egy ilyen könyvtől várnánk. Nagyon tetszett például, hogy Grayson társaságának népszerű csajai nem voltak gonosz, áskálódó banyák, mint ahogyan azt megszokhattuk. Az is nagyon tetszett, ahogyan Grayson és Avery kapcsolata miatt gyakorlatilag a legtöbb klisét sikerült ledönteni a stréber-népszerű szembenállással kapcsolatban, miközben senkit sem áltatott a sztori: a stréberek igenis megmaradtak strébereknek, a népszerűek meg népszerűeknek. Sőt, azt is bírtam, hogy a stréberek részéről nem volt meg a kényszeres igény, hogy népszerűek legyenek - valahogy a legtöbb tinikönyv belefut ebbe, miközben legyünk őszinték: nem minden kocka vágyik népszerűségre, igenis jól érezzük magunkat a magunk kocka mivoltában. Másrészről pedig a kockaság nem feltétlenül jelenti, hogy minden kocka személyisége is egyforma - jó példa volt erre a mellékszereplők közül Avery barátnője, akiről inkább nem írnék részleteket, meghagyom a lehengerlő meglepetést.

Az érdekes cselekmény mellé még a könyv stílusát is szerettem. Bár érezhetően még mindig a tinik a célközönség, és ennek megfelelően kapunk is tipikus tinis szófordulatokat, nem éreztem gyermetegnek a stílust. A legjobb pedig a humor volt! Tele volt vicces jelenetekkel és megjegyzésekkel a könyv, és hatalmas piros pont jár, amiért a sztorit váltott szemszögben ismerhettük meg. Kifejezetten üdítő és megmosolyogtató volt, hogy ugyanazokat az eseményeket mennyire másként látja Avery és Grayson. 

A mellékszereplők közül a legnagyobb hangsúly nyilván Aidennek jut, bár az esetek többségében nem túl szimpatikus, amit csinál. Őszintén nem kedveltem meg, még ha el is fogadtam a szoros köteléket közte és Avery között. Sokkal jobban szerettem a korábban emlegetett barátnőt, és Grayson baráti körét, Owent és a csini lányokat is beleértve. Bármennyire imádtam azokat a jeleneteket, amelyekben Grayson és Avery kettesben voltak, kifejezetten üdítőek voltak ezek a közös, nagycsoportos jelenetek is - például a bowling meg a buli. És kiemelném még a mellékszereplők közül a felnőtteket is, mind a szülők, mind a tanár piros pontot érdemel, végre nem az volt a legnagyobb gondunk, hogy a tinik fájdalmát és szenvedéseit egy felnőtt sem értheti meg. 

Azt hiszem, már csak a két főszereplőről nem beszéltem még, vagy legalábbis csak futólag. Azt kell mondanom, kifejezetten kedveltem mindkettőt, és ez azért is nagy szó, mert a legtöbb tiniregény főhősnője általában nincs a helyzet magaslatán - idegesítően hülye vagy csak szimplán idegesítő. Nem mondom, hogy nem voltak pillanatok, amikor nem kiáltottam volna rá Averyre, hogy nyissa már ki a szemét, de igazából a motivációja elfogadható volt, ahogyan a bizonytalansága is. Pont azért, mert éreztük, ahogy szép lassan kinyílik és átesik a gyász szakaszain, hogy sokkal erősebb legyen a végére, mint volt. Ezért könnyebben el tudtam fogadni a csacskaságait is. 
Graysonról pedig talán nem is kell szót ejtenem. (Na de persze, hogy kell!) Igazán cuki, gondoskodó, figyelmes, ölelgetnivaló, nyálcsorgatásra késztető... Na jó, abbahagyom. Ha elolvassátok a könyvet, úgyis tudni fogjátok, mire gondolok. 

Összességében szuper könyv volt, a szereplőket, a sztorit és a humort illetően is, alig várom, hogy újabb Kelly Oram könyv akadjon a kezembe. (Hamarosan!)

NAGYON AJÁNLOM

8 megjegyzés:

  1. Ha Kelly Oram, akkor ajanlom a Cinder&Ellat! az is zsenialis. Meg a V, is for virgin is :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!:)
    Én is imádtam! Egyszerűen a legjobb Lol-os könyv!:) Grayson pedig...nincsenek rá szavak:3
    Nagyon tetszett az értékelés, és a könyv is!:)

    VálaszTörlés
  3. Én is imádtam ezt a könyvet és teljesen egyetértek a véleményeddel... És hát nekem is volt ilyen szerencsém, hogy még egy korábbi játéknál nyerhettem meg ezt a fantasztikus könyvet ! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia! :)
    Nekem is nagyon tetszett. Aranyos könyv. Igazából ezzel elmondok mindent. Sokat nevettem rajta. A legjobb LOL könyvek egyike. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia, nekem nagyon tetszett a könyv, és az is, ahogy leírtad!!:)
    Legjobb LOL könyv:)

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Erről a könyvről már nagyon sok jót hallottam, és ha már neked is pozitív véleményed van róla, hát, muszáj elolvasnom :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem is kedvencem :D nagyon szeretem úgy a fő-,mint a mellékszereplőket ~ főként Libby-t ~, minden Avery-Grayson jelenetet, de persze az olyanokat is,mint a buli, Avery szülinapja, satöbbi. Aranyos sztori, mindenkinek ajánlom :) És alíg várom,hogy a Cinder&Ella is megjelenjen magyarul! *^▁^*

    VálaszTörlés
  8. Szia! Szerintem ez a legjobb LOL könyv. Hú, ha Kelly Oram könyvet ajánlanék ezen kívül,akkor az a Cinder&Ella. Nagyon bírom a történet mélységét, érdemes elolvasni, szerintem tanulságos. És ha már a csodálatos írónő könyveinél járunk, azt kell mondjam, hogy a Libby-ről szóló könyv (Csókelvonó kockáknak) nekem nagy csalódás volt. Nem veszem el tőle a kedved, és szívesen olvasnék róla kritikát, ez csak a személyes véleményem.

    VálaszTörlés