Breaking News

Jacob Grey: Vadak - A fehér varjú hangja {Nyereményjáték}

Újabb aranyos middle grade történet!

Jacob Grey: Vadak - A fehér varjú hangja

A blogturnéról




A Kolibri Gyerekkönyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Jacob Grey Vadak – A fehér varjú hangja című regénye, a Vadak sorozat első része. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és ismerjük meg együtt a fiút, akit varjak neveltek fel, fedezzük fel vele és három hű társával együtt a múltban rejlő titkokat.

Az út első napjára 2015. november 22-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg a Vadak világát. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Vadak – A fehér varjú hangja című könyvből.




Eredeti cím: Ferals
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 302
Fordító: Magyari Andrea
ISBN: 9786155541803
Sorozat: Vadak 1. 
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,67)
Megrendelési link
Jacob Grey rejtélyes figura. Kevesen ismerik őt személyesen. Azt beszélik, az Egyesült Államok egyik nagyvárosában él, éjjelente pedig az utcákat rója, így találja ki sötét hangulatú, izgalmas történeteit.
„Az idegen kopogtat, majd elfordítja a fejét. Egyenesen Krára néz. Most a varjak is elmentek, és a világon senki nincs itt, csak Kra és az idegen.
A fiú egy aranygyűrűt pillant meg a férfi mutatóujján. Az ékszer ovális felületére valamilyen képet véstek. Egy pók potrohának és nyolc lábának éles vonalait.
A férfi alig mozgó ajkakkal suttogja:
– Érted jöttem!"

Az első mondat:


"Az éjszaka az ő világa volt."

Véleményem


Az első élményem a könyvvel kapcsolatban az volt, hogy milyen elképesztően gyönyörű. Emlékszem, elmennem átvenni a pakkomat, és aztán megláttam ezt a könyvet, és képtelen voltam visszatenni a szatyorba, úgyhogy csak álltam a metróban, fogtam a könyvet és - elismerem - simogattam. Komolyan, hihetetlenül gyönyörű. Sokszor előfordul, hogy irigylem az amerikai kiadások csillogását a magyar könyveknél - imádom őket így is, de néha látni Youtube videókon meg fotókon, meg persze a saját külföldi példányokon, hogy másképp csillog, hogy csillámporos, hogy szivárványos... És persze előfordul, hogy túl sok, de bizonyos könyveknél kifejezetten más érzést kelt az extra csillogással a borító, mint anélkül. Na, ez a borító pedig hozza azt, amit sok kinti kiadásnál láttam. Amúgy is tetszett a kép már első pillantásra is, de ahogy tálalva lett - bravó. 

A másik olvasás előtti élményem, amire emlékszem, hogy mennyire tetszett a fülszöveg. Nem feltétlenül a történetre gondolok, mert ha belevágtam a könyvbe, akkor nyilván érdekelt a sztori. A szóhasználat maradt meg bennem nagyon. Ez nem az a fülszöveg, amit itt is olvashattok, hanem az, ami a levehető borító belső fülén van. És hogy mi tetszett benne? Az, hogy mennyire kreatív a szóválasztás - pókokról van szó, és ezt ki is használják benne nyelvi szinten is. 

Na de miről is szól a sztori? Most felvázolom kicsit, mert ez a fenti fülszöveg nem sokat mond. Kra fiatal fiú, aki Blackstone utcáin éli mindennapjait, szülők nélkül. Társa az életben csupán három varjú: Morc, Rikacs és Tejes. És Kra bizony beszélni is tud velük. A szüleire nem igazán emlékszik, de van egy visszatérő álma, amiben a szülei kihajítják az ablakon, és a varjak mentik meg. Nem tudja, van-e benne igazság, de az biztos, hogy csak rájuk számíthat az életben. A dolgok akkor kezdenek megváltozni, amikor a közeli börtönből megszökik három bűnöző, és Kra belekeveredik az ügybe. Megmenti Lydia és az édesapja (a börtön egyik vezetője) életét, és Lydia rátalál a "fészkében". Innentől kezdve a fő feladat elkapni a bűnözőket, de mint kiderül, a tétek ennél nagyobbak: a bűnözők ugyanis valami nagyobb részei, ami kapcsolatban áll Kra képességével és a szüleivel is. Ahogy halad előre a történet, egyre több rejtélyre derül fény. 


Van nekünk egy főgonoszunk is, és ha már állatokkal beszélgetés, akkor mi mással beszélgetne: pókokkal. Komolyan, van hátborzongatóbb, mint egy olyan főgonosz, aki pókokat uszíthat rád és bábba sző? Juj. Dupla juj. 

A sztori egyébként aranyos volt, Krát nagyon megkedveltem, és a varjú társait is, még ha utóbbiak néha az agyamra is mentek a... károgásukkal. De még ilyenkor is jót mosolyogtam rajtuk, és hű társai Krának, szóval piros pontokat érdemelnek! Kra és Lydia párosát is szerettem, gyorsan egymásra találnak, nagyon tetszett, hogy a lány mentes az előítéletektől. Semmit nem tud Kra világáról, mégis teljesen természetesen viselkedik a szülők nélküli, utcán élő, büdös fiúval - megvan benne a gyermeki ártatlanság, meg a képesség, hogy bárkivel, bárhol barátságot kössön. Így a két fiatal gyorsan egymásra talál, és együtt kezdenek nyomozni, aztán minden kalandot együtt élnek végig. 

Mellettük persze van egy sor mellékszereplő is, sokukról szívesen olvastam volna még akár ennél is többet. Picit spoileres lenne, ha mindegyikükről elkezdenék írni, de remélem, a folytatásban több lesz Morzsából és Magoncból, különösen utóbbit szerettem. Morzsánál viszont a tragikus története foglalkoztat - nem kaptunk belőle többet, épp csak megemlítik, hogy nem volt könnyű élete, de a konkrét részletekbe nem ment bele a szerző. Remélem, jól sejtem, hogy még jelentősége lesz, ezért a nagy titkolózás. 

Egyébként a történet sok tipikus elemmel operál, és ezt most mindenféle rossz szájíz nélkül mondom: megvan a főgonosz, akit már egyszer legyőztek, de visszatérni készül, megvannak a csatlósai, a korábbi "kör", akik felvették vele szemben a harcot, a szülők rejtélyes múltja, a természetfeletti képesség és a "kiválasztott" státusz. Szóval azt semmiképp sem tudom mondani, hogy olyan meglepetések voltak, hogy eldobtam az agyam. Ennek ellenére aranyos sztori volt, együtt tudtam élni a szereplőkkel, és rengeteg dolog érdekel még a világgal kapcsolatban, és sok lehetőség is van benne. 

Nem kapunk ugyan függővéget, viszont van egy kis utalás a végén... és hát, erős a gyanúm, hogy mi történt, de nagyon boldog lennék, ha nem lenne igazam. (Bár kell a konfliktus a folytatásra, szóval...)

AJÁNLOM



Nyereményjáték


A Krát felnevelő varjak korukban, színükben és személyiségükben különböznek egymástól, de a varjakat a valóságban nem eszerint különítjük el, hanem fajok szerint. Mi most ezeket a fajokat keressük. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő bejegyzésekben a kiemelt betűk segítségével kitaláljátok, hogy melyik varjúfajokra gondoltunk. A faj nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe.

Ha kitaláltátok mind a négy faj nevét, esélyetek nyílik megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott Vadak – A fehér varjú hangja regény egy példányát!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11/22 Dreamworld
11/23 Könyvszeretet
11/24 Kelly és Lupi olvas
11/25 Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések