Breaking News

Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!


Egy őrült(en jó) mesekönyv
Doboztrollok 1. – Gatyára fel!


A blogturnéról

Hallottatok már Sajthida városáról? Ismeritek Alantvilág lakóit? A káposztafejeket, a nyúlasszonyokat, az ügetőborzokat? Neem? A doboztrollokat sem???

Nahát, akkor éppen itt az ideje, hogy megismerjétek őket!

Tartsatok velünk október 6-12-ig Alan Snow Gatyára fel! című gyermekkönyvének blogturnéján, és megismerhetitek a doboztrollok kalandos életét, Sajthida különös lakóit, érdekességeket tudhattok meg a könyvből készült filmről és persze részt vehettek velünk egy nagyszerű sajtvadászaton! Aki ügyes vadásznak bizonyul, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!


Eredeti cím: Here Be Monsters!
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 208
Fordító:
ISBN: 9786155450310
Sorozat: Doboztrollok 1.
Függővég: van
Bechdel-teszt: megbukott
Goodreads link (3,84)
Moly link
Megrendelési link

Mikor Sajthidán Arthurt sarokba szorítja a gaz Suvasz, a fiúnak egy pillanat alatt minden reménye odavész, hogy visszajusson föld alatti otthonába. Ám segítségére siet egy nyugdíjas ügyvéd, egy félénk káposztafej és néhány izgága doboztroll.
Segítség! Szörnyek!!!

Véleményem

Ez az a fajta mesekönyv, ami már annyira őrült, hogy már csak azért is imádod! Komolyan mondom,
szinte már a kinyitástól számítva éreztem, hogy itt nem lesz minden rendben. A könyv elején ugyanis található egy kis bevezető, ahol egy alap képet kaphat a világról a kedves olvasó. Így egészen hamar kiderül, hogy ebben a történetben élő sajtok rohangálnak, káposztafejek élnek a föld alatt és doboztrollok lopkodják a műszaki cuccokat, amelyekre szükségük van. És akkor az édesvízi tengeritehénről és a nyúlasszonyokról nem is beszéltem. 

Igen, szóval amire szükségetek lesz: tegyétek kicsit félre a jó öreg józan észt, erre az egy-két órára, ameddig a könyv olvasása tart, nem lesz szükségetek rá. Ha pedig gyerekek vagytok, akkor erre a felnőtt tanácsra nincs is szükség, hiszen a ti fantáziátok úgyis határtalan, nem köti semmi.

Ha hasonlítanom kéne valamire a sztorit, akkor valamiért a régi Wallace és Gromit történetek jutottak eszembe. Azokban is az volt a legjobb, hogy természetesen egy pillanatra sem tűntek reálisnak, de attól még nem lehetett őket abbahagyni.

És a történet vége is ugyanaz, mint Wallace-ékénak. Ugyanis akármilyen őrült világba csöppenünk is főhősünkkel, Arthurral, a történet maga mégis egy nyomozás meséje. Arthur a nagyapjával él a föld alatt, és nem tud visszajutni, mert valaki bezárta az összes leutat. Ki kell deríteni, ki és miért tette azt. Eközben ott van a rejtélyes és illegális sajtvadászotok ügye, egy ellopott találmányé, egy elkobzott repülőszerkentyűé, és valahol mindennek a legalján a kiinduló rejtély: mi a fenéért akart Arthur nagyapja a föld alá költözni? (Vagy helyesebben: mi vagy ki kényszerítette vajon rá erre?)

Szóval rejtélyből akad bőven, de Arthur szerencséjére segítőkből is. És őszintén mondom, bármilyen lehetetlen csapat is az övék, minden tagját egyszerűen imádtam! Ott van mindjárt Majszoltay úr, aki maga a jóság és elfogadás. Maga köré gyűjt mindenféle segítségre és gyámolításra szoruló lényt és befogadja őket. (Meg vödörből itatja velük a kakaót, ami nem elhanyagolható pont, amit a javára lehet írni.) Vagy Titusz, a káposztafej, aki fajtájához híven imád minden káposztafélét, de roppant félénk és visszahúzódó. Vagy Hal, a doboztroll, aki szó szerint a gonosz karmai közül menti ki a fiút. És bár nem túl intelligens, mégis az első perctől nyilvánvaló, hogy nem rossz szándékú, még akkor sem, ha épp csavarokat lopkod valahonnan. (Ha már doboztrollok: bármilyen abszurdnak is tűnt eleinte az ötlet, kifejezetten a szívemhez nőttek. Szeretnék egy házi doboztrollt.)

A gonosz karakterek pedig pont ugyanilyenek: például Suvasz úr, akinek elég pár pillanat, hogy megutáltassa magát az olvasóval.
Természetesen gyerekkönyvről beszélünk, így egyikükről sem kapunk mély jellemrajzot, hogy vajon miért ilyenek, de erre nincs is szükség. Egyszerűen csak.. elhisszük.

És ezt tudom mondani az egész világról. Bármilyen abszurd, bármilyen meglepő is néha, akárhányszor emeljük meg a szemöldökünket az újabb és újabb furcsa elemén a könyvnek, valahogy elhisszük, mert így, egyben annyira jól összeáll. A furcsaságok ellenére megvannak a maga szabályai, a maga története, igazán szépen felépített. 
Illetve van még egy elem, amivel annyira jól operál, hogy még ezek a furcsaságok is beleférnek: a humor. Például a tudományos piték vagy éppen az az elképzelés, hogy a kalóz patkányok mosodásnak álltak. Végig, végig ott van, hogy nem kell mindent komolyan venni, egyszerűen csak el kell fogadni egy kis időre, hogy Sajthida egyszerűen ilyen.

Ráadásul hogy még hihetőbb legyen a dolog, a tehetséges író-illusztrátor még rajzban is rögzíti nekünk az eseményeket, azaz a könyv tele van képekkel!

Rettentően kíváncsi vagyok a folytatásra, mert nem igazán kaptuk még meg a válaszokat a kérdéseinkre. Sebaj, majd a következő részben!

AJÁNLOM


Blogturné extra - A filmzene

A mese zenéjét Dario Marianelli, olasz zeneszerző komponálta. A neve elsőre talán nem ismerős, de ha felsorolok néhány filmet, amin dolgozott, akkor máris jobban látjuk, hogy nem kis kaliber, még ha nem is olyan ismert, mint John Williams. Tehát néhány film, aminek a zenéjéért ő volt a felelős: Vágy és vezeklés, V mint vérbosszú, Büszkeség és balítélet, Anna Karenina, Ízek, imák, szerelmek...

Az alábbi videóban meghallgathatjátok a teljes háttérzenét:





Készült azonban egy szöveges dal is a filmhez, a Doboztroll dal, amit Mark Orton és Loch Lomond énekelt fel.





Nyereményjáték

Sajthida városában rég bezárt már a Sajtpalota, és hosszú évek óta betiltották a sajtvadászatot is. Hébe-hóba azonban előfordul, hogy illegális sajtvadászoktól hangos az erdő, akik kegyetlenül lecsapnak szegény sajtokra...
Mi egy ennél sokkal békésebb és minden tekintetben legális sajtvadászatra hívunk titeket! Kapjátok el a legfinomabb sajtokat a sajtvadászat során, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, hogy melyik blogon melyik sajtot sikerült fülön csípni.
/A szókereső sajtvadászat a hagyományos szókeresés szabályait követi, tehát az értelmes szavakat - ezúttal a sajtok nevét - kereshetitek a szókeresőkben föntről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra és átlósan is!/
Aki minden sajtot megtalált, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje
 
10/06. Roni Olvas
10/08. Deszy Könyvajánlója
10/10. Kelly & Lupi Olvas
10/12. Dreamworld

http://www.blogturneklub.com/

Nincsenek megjegyzések