Breaking News

Moziztam! - A szürke ötven árnyalata


Sziasztok!

Már jóval a film megnézése előtt gondolkoztam rajta, mennyire is akarok én most ebben a bejegyzésben belemászni az egész "Szürke ötven" jelenségbe. Az utóbbi egy-két hónapban már lassan a csapból is a filmes hírek folytak, ezzel együtt pedig jöttek újfent a tiltakozók is - akik bojkottálták, betiltották a filmet és persze újra meg újra hangsúlyozták, mennyi problémájuk is van a sorozattal. Valójában ez zajlik már azóta, hogy a könyv ilyen felkapott lett. Kicsit tényleg olyan érzésem van, mint a Twilightnál is volt - sikk volt utálni, mégis mindenki olvasta/nézte, vagy ezért, vagy azért. Aki meg mégsem, az minden szinten elhatárolódott és nagy mellénnyel hirdette, hogy ő bizony nem, ő nem engedett a szennynek, ezzel is intelligenciáját lobogtatva. (Ne vegye magára senki!)


Hogy én ebbe nem akarok belefolyni a filmes kis beszámolómmal, abban biztos voltam. Annyit beszélt már mindenki a Szürkéről, hogy lassan nem is lehet olyan fogódzót találni rajta, amit már ne tapogattak volna össze kezek ezerszám. Valahogy úgy érzem, hogy a Szürke és a Twilight is - minőségtül függetlenül írom ezt - annak esett áldozatul, hogy túlságosan is népszerű lett. Egyik sem akart világmegváltó lenni - a Twilight csak egy tinirománcnak készült a sok közül, a Szürke pedig egy erotikus történet (nevezhetjük pornónak is, ha úgy kényelmesebb), amelyet egy középkorú nő írt nőisége válságában, szexuális vágyait kiélendő, levezetendő. De ahogy a média felkapta őket, rögtön lehetett támadni mindkettőt, nyilvánvaló hibáik és gyengeségeik miatt - miközben pont azt felejti el útközben mindenki, hogy egyik könyv sem akart példát mutatni, életvezetési tanácsadó lenni. Százszor rosszabb tinikönyvekről nem beszél senki és százszor rosszabb erotikus könyvektől nem hangos a sajtó.

Na de ennél mélyebben tényleg nem tervezem értékelni az alapkoncepciót. Tudjuk, mi a sztori, aki semmit sem sejt róla, az elmúlt egy-két évben valószínűleg egy burok alatt rejtőzködött valahol Timbuktuban, és most még a fanfiction alap etikai részébe sem másznék bele. Szóval aki arra számít, hogy olvashat egy jó kis "szapulást", az rossz helyen jár. Eldöntöttem, hogy nem fogok belemenni abba, mit is gondolok az alaptörténetről - egyszerűen arról fogok írni, hogy a könyvhöz képest milyen volt a film. Mennyire maradt hűséges, hogy tetszett a szereposztás, a zene stb. Úgyhogy a bevezető gondolatoktól eltekintve a Szürke pro és kontra vitába nem kívánok belefolyni, megteszi majd helyettem száz másik blogger, vlogger, újságíró, véleményformáló, szomszéd, padtárs, kolléga, kutya, macska, kisegér...

Mindenesetre megnéztem a filmet. Olvastam a könyveket, többször is, tehát úgy álltam neki a filmnek, hogy tudtam, körülbelül mire számíthatok. Az előzeteseket, részleteket, kulisszák mögötti videókat is láttam, és tulajdonképpen előtte már végignéztem a casting folyamatát, láttam jó pár képet a forgatásról... Szóval nem vakon sétáltam be a moziba, mégsem pontosan azt kaptam, amire számítottam. 


Ami a főszereplő színészeket illeti, nálam ez ötös. Bár nem így képzeltem egyiküket sem, elégedett voltam. Jamie Dornan szerintem jó pasi, és ahhoz képest, hogy egyébként nagyon cuki és kedvesnek tűnik az életben, jól hozta a kemény Christian karakterét. Bár az is igaz, hogy a forgatókönyv kicsit változtatott rajta - egyszer-kétszer a hirtelen csöndbe benyögött profán szexuális beszólása inkább viccesnek hatott.

Viszont Christiannál sokkal érdekesebb volt Ana. Ugyanis a könyv naivájához képest a filmben sokkal határozottabb, sokkal tudatosabb döntéseket hoz, és az egész őrlődése románc és a Christian által kínált kapcsolat között sokkal tisztább és érthetőbb, kevésbé idegesítő sőt, kifejezetten érthető. Nem veszett ki Anából az ártatlan jelleg, ahogyan az sem, ahogy egyre jobban megismeri nőiességét és egyre nyíltabban áll a szexualitáshoz, de sokkal erősebb szereplő, mint a könyvben. Néha már-már túlságosan is erősnek tűnt - már Christianhez képest. Komolyan, nagyon tudatosan manipulálta sokszor Christiant, terelgette afelé, amit ő szeretne - a könyvben ez nem volt így. Ott maximum kért valamit, de nem állt ki határozottan azért, amit akart. A filmben megteszi - tárgyal, visszautasít, megtapasztal valamit és reagál rá. Látszik, hogy valóban gondolkozik, nem pedig csak belesodródik ebbe az egészbe. (Bár a szájharapdálástól konkrétan már kikészültem a végére. Túl. Sok. Volt.)

Ez a változtatás egyébként tetszett - a legtöbb kritika azért éri a könyvet, mert Christian valamiképpen belemanipulálja Anát ebbe a kapcsolatba, és végig rátelepszik. A filmes Ana viszont kevésbé naiv és jobban képviseli a saját álláspontját. 

Egyébként a forgatókönyv viszonylag hűen követi a könyv történetét. Voltak kisebb változtatások, például a szerződés megtárgyalása Christian irodájában zajlik, van egy közös séta, amiben Christian kicsit mesél erről az egészről, de még az interjúban is változtattak meg dolgokat. Ezektől eltekintve viszont inkább kihagyások, lerövidítések voltak, mint átírások. Azokból akadt néhány, ami érthető is, hiszen a film így is elég hosszúnak érződött. (Komolyan, nagyon hosszúnak éreztem, ami meglepett.)


Nagyon érdekes viszont az, hogy mindezek ellenére kicsit úgy éreztem, hogy az az élet veszett ki a történetből, ami a könyvben megvan. Valószínűleg azért, mert egy nő fantáziálgatása szülte a történetet, de a könyv minden nehéz témája ellenére könnyednek érződik. Az apróságok teszik azzá - a vicces e-mail váltások, az elejtett megjegyzések, egy-egy érzelmi csúcspont két szexjelenet között (például nálam ilyen volt az, amikor Christian visszamegy Anához, amikor megtudja, hogy sír a fenekelés után - na, ez itt kimaradt, pedig vártam). Az e-mailek persze részben megvoltak, ennek örültem is, összességében azonban az érzelmi csúcspontokat hiányoltam. Egy-egy apró jelenet vagy megjegyzés a könyvben elérte olvasás közben, hogy érezzük, itt szerelem születik. Ezt a filmben én nem teljesen kaptam meg. Megvan a szikra, Christian pillantásaiban látszik is, ahogy próbálja feldolgozni, ami épp vele történik, de a varázslat, ami miatt olyan sokan szeretik szerintem a sztorit, valahol elveszett útközben. 

Kaptunk egy sor szexjelenetet például. De talán pont azért, mert az E/1-es érzelmek Ana szemszögéből a filmből nyilván kimaradtak, az egész az, ami: szex. (E/1-nél mondjuk az istennőzés hiánya határozottan jó volt.) Ahhoz képest, amire számítottam egy mozifilmnél, meglehetősen bátran nyúltak a meztelenséghez - nagyon sok pucér vagy legalábbis félmeztelen jelenet van. Ám ezek mögött a legtöbb esetben nem láttam érzelmet, de szerelmet tutira nem. Élvezet volt, vágy. Ezek megvoltak, de számomra valami hiányzott. Ültem a székemben, és valahogy nem... ragadott meg az egész. Egyszerű szex maradt - ja, kötelekkel meg minden, ezt mondjuk a körülményekhez képest ízlésesen mutatták be, de összességében - nem tudom jobban megfogalmazni - nekem sok volt a női vonaglás. Még az első szexjelenet volt a legkülönlegesebb, de onnantól kezdve a körítéstől eltekintve nem nagyon láttunk mást csak azt, hogy Christian csinál valamit, Ana meg fekszik és vonaglik. Értem én, sok volt a szexjelenet, de ennél nagyobb változatosságnak örültem volna nem csak az eszközökben. (Na, és ez most úgy hangzik, mintha valami perverz lennék, de nem... Tényleg. :D)
A pucérságtól és a dolgok megmutatásától  nagyon sokszor csak kényelmetlenül éreztem magam és az járt a fejemben, hogy basszus, ezt de kínos lehetett forgatni.


A zene egyébként jó volt, a látványvilág is, kifejezetten tetszett például a film elején, hogy valóban szürkével indítottak - szürke város, szürke pulcsi... És mivel az előzetesekben nem volt benne, és nagy eséllyel sokan erre vagytok kíváncsiak: a Fájdalom Vörös Szobája nagyon kemény lett. Durvább, mint amilyennek én képzeltem. Az én fejemben a könyv alapján az egész teret a vörös ágy uralta, és sok minden fiókokban volt elrejtve. Itt nagyon sokat adtak arra, hogy lássuk egyből, hogy miről van szó - mindenféle eszközök, kötelek, nyakörvek, bilincsek, ostorok lógnak a falról, van egy külön tartó a pálcáknak, mindenféle egyéb eszköz, amihez ki lehet kötözni, feszíteni a nőket. Nem csodálom, hogy nem mutatták meg előre, így sokkal hatásosabb volt.

Ami a fordítást és a szinkront illeti, hála istennek nem használták a könyv fordítását, ez nagyon jó döntés volt. Viszont a szinkronnal nem teljesen vagyok elégedett, a hangok se nagyon jöttek be, és bár konkrét bajom így elsőre nem volt a fordítással, én azért szeretném az eredetit hallani - az eredeti hangokkal és hangsúlyokkal. (Ja, azért mondanám, Jane Austen nevét nem sikerült kiejteni...)

Egyébként mint közösségi élmény, nem a legjobb. Vannak filmek, amiket az ember kifejezetten szívesen néz társaságban és még hozzá is tesz az élményhez. Na, ez nem az a film. Amikor 60 emberrel (mondtam egy számot, ennél nagy eséllyel több) ülsz egy sötét teremben, melletted egy középkorú pasival, aki a lábát rázogatja, akkor azért meglehetősen kínos tud lenni két percen keresztül egy igen konkrét szexjelenetet nézni a képernyőn...

 
Viszont hogy még egy jó pontot említsek: a film lezárása szerintem marha jól sikerült. A könyvben ugyanezt kicsit hirtelennek éreztem, Ana oldaláról pedig az lebegett bennem, hogy hogy lehetett ilyen hülye abban a konkrét szituációban. A filmben jobban felvezették, hogy Ana hogy jutott odáig, hogy azt kérje Christiantől, amit... És utána szépen le is vezették, majd egy hatásos függővéggel zártak, ami még keretet is adott az egésznek. Nekem bejött ez a vég.

Szóval első körben nem voltam elájulva a filmtől. Nagyjából hűséges a könyvhöz, vannak benne szexjelenetek, ízlésesen vannak bemutatva a durvább részek is, a két színész jó volt (a többiekről nem beszélnék, mert a mellékszereplők nagyon háttérbe szorulnak), a zene jó, a látványvilág is, a lezárás még jobban is tetszett, mint a könyvben - mégis hiányzott valami. Olyan közepesnek mondanám összességében. Bár tervezem megnézni még egyszer a másik hatvan ember meg a középkorú pasi nélkül, eredeti hangon, gyanítom, úgy azért egy fokkal jobb lesz. Meglátjuk, változik-e a véleményem...

8 megjegyzés:

  1. Őszintén szólva elsőre nekem is vegyes érzéseim voltak a filmmel kapcsolatban.De másodjára eredeti szinkronnal jobban tetszett.A látvány világ és a zene nagyon jó volt.Nekem csak azzal volt problémám,hogy az események nagyon gyorsan pörögtek,amit meg is értek hiszen minden nem lehet benne ami a könyvben.Bár azért pár jelenetet hiányoltam ami kimaradt.
    A színészek jók voltak,különösen Dakota.Anastasia nagyon irritált a könyvben,de a filmben kifejezetten szerettem.

    Moravszki Renáta

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy végre valakinek (rajtam kívül) tetszettek a színészek. Jó volt olvasni a véleményed, sok mindenben egyet is értek. Szerencsére én párommal néztem meg a filmet, és egy teremnyi emberrel. :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem a film tetszett :) Amennyire féltem tőle, annyira kellemesen csalódtam. A napokban kezdtem el olvasni a könyvet is... hát eddig vannak olyan részek, amiket képtelenség lett volna mozivászonra vinni anélkül, hogy ne lett volna ez az egész pornófilm. Akárki akármit mond, az alapból maximálisat hozták ki az alkotók! :)

    VálaszTörlés
  4. A könyv jobban tetszett mint a film, mert sokkal részletesebben van elmesélve a történet.

    VálaszTörlés
  5. Nekem a film sokkal jobban tetszett, mert Ana tényleg sokkal magabiztosabbnak és erősebbnek látszik, mint a könyvben. A szereplőkkel én is meg voltam elégedve, annak ellenére, hogy voltak akik már a film előtt szinte megkövezték volna Jamie-t és Dakotát.
    A film eleje nekem egy kicsit kapkodósnak tűnt, valami hiányérzetem volt közben... Attól függetlenül SOKKAL jobb lett mint a könyv. :)

    VálaszTörlés
  6. Jó volt végre egy ilyen jó hosszú értékelést olvasni, nem csak a tipikus 2 szavas, hogy jó volt / rossz volt.
    Nekem kicsit vegyesek az érzéseim a filmmel kapcsolatban. Könyvbe az egyik kedvenc trilógiám, ez a könyv szerettette meg velem az olvasást és az életemre is nagy hatással volt.
    A filmben érzek némi hiányosságot, de hát nem lehet mindeki igényeinek megfelelni. Tetszett, hogy vicces is volt, érzelmes is, szex-jelenet is volt, szóval volt benne minden ami kellett :)
    Összességében nekem nagyon tetszett 5/4 pontot adnék rá :)

    VálaszTörlés
  7. Miskolczi Vivien2015. március 4. 19:33

    Nagyon tetszett. Örök kedvenc, az a könyv. Sokkal részletesebb, és több mindent a fantáziámra bíz. Az viszont a színészek dícséretére szól, hogx szerintem nagyszerűen keltették életre a szereplőket. Amit elképzeltem jelenetet az olvasás közben, azt tökéletesen adta vissza a film. A szex jelenetek az ijedelmek ellenére teli volt érzelemmel és az a bizonyos kémia is működött Jamie és Dakota között. Mia az egyetlen csalódásom. Személy szerint nagyon negatív a kinézete miatt. (Ezen, természetesen lehet vitatkozni, én nem Rita Ora személyében képzeltem őt el.) Összességében a kritikák ellenére 5/5 számomra. Életem filmje. És természetesen könyvsorozata . A filmből pár kedvenc jelenetemért fáj a szívem, de nem férhet bele minden.

    VálaszTörlés
  8. A negatív kritikák ellenére tetszett a film, sőt lehetett volna benne több "meztelen jelenet", de a befejezés így is tetszett. :)

    VálaszTörlés