Breaking News

Swati Avasthi: Ököl/jog


Másodszor is izgalmas és elgondolkodtató

Swati Avasthi: Ököl/jog

A blogturnéról




Július 27-én egy nagyon fontos témát feldolgozó könyvvel indul retró turnéra a Blogturné Klub. Jace-t az apja rendszeresen bántalmazza, ezért testvére segítségével próbál új életet kezdeni. Hogy sikerül-e neki, és milyen nehézségekkel kell szembenéznie az úton, kiderül három állomásos turnénkon.
A játékban résztvevők között pedig egy példányt ki is sorsolunk a könyvből!




Eredeti cím: Split
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 296
Fordító: Acsai Roland
ISBN: 9789632457017
Sorozat: -
Függővég:
Bechdel-teszt: 
Moly link
Goodreads link (4,04)
Megrendelési link
A tizenhat éves Jace Witherspoon apja keze által átrendezett arccal régen látott testvére küszöbéhez ér 3,84 dollárral és egy titokkal. Megpróbál tovább lépni, új barátokat, új iskolát és új munkát találni, de hiába minden, ha nem képes elfelejteni, amit maga mögött hagyott. Édesanyját még mindig markában tartja az apja. És volt barátnője egy titkot őriz – ki tudja meddig. Kiderül, hogy vannak dolgok, amiktől nem lehet csak úgy elsétálni. – Swathi Awasthi lebilincselő képet fest arról, hogy mi történik utána. Miután, azt mondod, elég, miután lelépsz hogyan kezdj el ismét élni? Az olvasó egész biztosan nem tudja abbahagyni ezt a letehetetlen könyvet.

Az első mondat:


"Kezdhetem a hazudozást."

Véleményem


Évek teltek el azóta, hogy először olvastam az Ököl/jogot. Amikor a retró turné ötlete felmerült, rögtön szívesen jelentkeztem. Mert két dologban biztos voltam: tetszett a könyv, és bejegyzést is akartam róla írni, aztán valahogy mégis elmaradt. Viszont nyilvánvaló volt, hogy újra kell olvasnom, mert már csak halvány benyomások szintjén élt a fejemben. 

Viszont elég volt újra fellapoznom, és elkezdeni az elején, rögtön, mintha villám csapott volna belém, beugrott a történet. Hát, persze! Hogyan is felejthettem volna el Jace-t, a testvérét, és azt, hogy mennyire megrázott ez a könyv annak idején. Viszont azzal együtt, hogy tudtam, már olvastam a könyvet, elég idő telt el azóta ahhoz, hogy szinte úgy érezzem, megint először olvasom. (Szinte.) És azt mondom, már emiatt megérte ez a blogturné. 


A történetet in medias res kezdjük: Jace épp megérkezik bátyjához, akit évek óta nem látott. Azóta, hogy úgy döntött, elszökik otthonról, és maga mögött hagyja erőszakos apjukat, aki rendszeresen verte. Jace viszont továbbra is ott maradt, az édesanyjával, és mindketten tűrték a veréseket. Egészen mostanáig - hogy pontosan mi is történt, ez szépen lassan körvonalazódik, mindenesetre Jace is menekül, és ki máshoz is fordulhatna, mint Christianhez. De azóta sok minden megváltozott: Jace és Christian szinte idegenek, Christian már rezidens és még egy komoly barátnője is van. Pedig a főszereplőn csak rá számíthat, és az ő segítségére támaszkodva kell felépítenie egy új életet. Lehetőleg úgy, hogy édesanyjukat is sikerüljön kimenekíteni otthonról. 

Hú, hogy én mennyire imádtam ezt a történetet! Kezdjük talán Jace-szel! Nagyon egyedi karakter, és végig elhittem, hogy ő bizony egy olyan fiú, aki mindezt a szörnyűséget átélte. Kemény, mégis mélyen belül egy bántalmazott kisfiú. Aki emiatt sokszor félelemből olyan védekezési mechanizmusokhoz fordul, amik nem feltétlenül a legjobbak. De hát ezt látta otthon is, az erőszak a megoldás. Mindeközben áldozatként pontosan tudja azt is, hogy nem az erőszak a megoldás, és most végre kapott egy lehetőséget. Nagyon szerettem nézni, hogyan próbálkozik - és nagyon-nagyon próbálkozik. De nem úgy, ahogyan Christian. Ő nem akar maga mögött hagyni mindent, mintha ez az egész meg sem történt volna. A gondolatai néha sokkolóak, főleg az, amilyen nyers egyszerűséggel tud beszélni a szörnyűsgekről. Végig szurkoltam neki - azért is, hogy sikerüljön maga mögött hagynia mindent, és azért is, hogy ő maga is meg tudjon újulni, ahogyan az élete. 

A másik nagyon fontos szereplőnk a már említett Christian, a bátyó. Vele sokkal nehezebb dolga van az embernek. Megértettem olvasás közben, miért ilyen. Mégis... bizonyos jelenetekben valahogy túlságosan is hideg és távolságtartó, és nagyon sokszor alig tudtam rá nem neheztelni. De nem tagadhatom, hogy természetesen a bántalmazás és az, hogy egyedül találta magát a világban, és alkalmazkodnia kellett, nem múlthatott el nyomtalanul. 

Mindenesetre nagyon kellett mellé a barátnője, aki bár az első jeleneteiben nem túl szimpatikus, de minél többet szerepel, annál jobban lehet imádni. Pont ellentéte Christiannek - nagyon nyitott és elfogadó, pedagógusként sokszor pszichológiai szemmel vizsgálja a két fiú cselekedeit, viszont talán pont ezért tudja olyan jól kezelni őket, leginkább Jace-t, mert hozzá könnyebben eljut. 

Persze vannak még mellékszereplőink - egyrészt Jace-ék szülei, másrészt Jace néhány iskolatársa, újak és korábbiak is. Van egy ex, meg egy-két új lány, aki valahogyan kapcsolódik a fiúhoz. Tényleg nagyon mellékszálon kapunk csak romantikát is, és ez sem az a rózsaszín romantika, ez is végig realista. És a hangsúly nagyon nem ezen van - hála istennek. 

Nagyon szeretem a romantikus történetnek, de kár lett volna ezt a regény elrontani vele. Persze, imádtam Mirriam és Christian kapcsolatát, meg Jace szerelmi életéért is szurkoltam, de jó példa ez a könyv arra, hogy nagyon jól működhet YA könyv fő romantikus szál nélkül is. 



A téma pedig nagyon komoly: családon belüli erőszak, és még inkább az, hogy vajon hogyan tovább? Nagyon sok bántalmazással foglalkozó történet (főleg mostanság, hogy az NA könyvekben divat lett a téma, az Ököl/jog beelőzte őket) erősen jeleníti meg magát a bántalmazást - legyen az nemi erőszak vagy verés. Egy-egy jelenet erejéig itt is kapunk ilyesmit, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy belelátunk Jace lelkébe, amikor próbál továbblépni. Érezzük, milyen bilincset jelent ez a tapasztalat akkor is, amikor az ember már kikerül a veszélyes helyzetből. 
Másrészt nagyon komolyan előkerül a kérdés, hogy vajon milyen nehéz kilépni ebből a szituációból. Nagyon sokszor hallani róla, hogy nők akár hosszú évekig tűrik, hogy a férjük folyamatosan kezet emel rájuk és más módon bántja őket, fizikailag és lelkileg is, terrorban tartja őket - a nők mégsem lépnek ki. Könnyű azt gondolni, hogy csak úgy egyszerűen ki kell lépni az ilyen kapcsolatból, de amikor benne van az ember, valószínűleg mégsem ennyire az. Nem mondom, hogy ettől függetlenül csendben tűrni a jó megoldás, sőt... Igenis tenni kell valamit, főleg, ha gyerekek is érintettek. Szóval ennek tükrében nem tudtam megkedvelni a srácok anyját sem. Ettől függetlenül azonban a kérdés érdekes, és mindenképpen jó, hogy a könyv erre is kitért. 

Összességében rettentően imádtam ezt a könyvet - leginkább lelki-gondolati síkon mozgatott meg, másodszor is, hiszen igazán beleszeretni azért senkibe sem tudtam (ez romantikus sztoriknál sokkal-sokkal könnyebb), az akciójelenetek pedig inkább fájdalmasak. De persze jó értelemben. Le se tudtam tenni a könyvet, végig izgultam, mi lesz a szereplők sorsa, elgondolkoztatott, és azért minden fájdalom ellenére mosolyt is csalt az arcomra és nem roppantott össze. 

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/okoljog.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Az ötlet és egy érdekes videó



Swati Avasthi a honlapján mesél arról is, honnan jött az ötlet az Ököl/joghoz. Swati néhány éve már egy családon belüli erőszakra szakosodott jogi irodánál dolgozott, akik kifejezetten az áldozatok védelmén dolgoztak, amikor egy nő besétált hozzájuk a két gyerekével. A kisfiú kifejezetten nyitott volt, megmutatta neki még a kihullott foga helyét is, és azt is, hogy egy másik pedig már mozog, és a nyelvével ide-oda tologatta. Amikor az asszony részletesen mesélni kezdett arról, hogyan bántották, rákérdezett, nem akarja-e, hogy addig egy gyakornok vigyázzon a gyerekekre. Mire a nő azt felelte, hogy felesleges, más úgy tanúi voltak. És ekkor Swati elgondolkozott, vajon mi lett volna ezzel az aranyos kisfiúval - a kisfiúval, aki olyan büszkén mutatta a mozgó fogát -, ha az anyja nem hagyta volna el azt, aki erőszakoskodott vele. 

Az extrám másik része egy videó - ebben az angol nyelvű hangoskönyvből hallhattok egy részletet, alá pedig egy kis animációt is készítettek. 



Nyereményjáték


A családon belüli erőszakkal küzdeni nagyon fontos, és még fontosabb tudni, hová fordulhat az ember, ha ilyen helyzetbe kerül.
Ezúttal nincs más dolgotok a játékban, mint családvédő szervezetek Facebook oldalaira ellátogatni, és ezt jelezni a Rafflecopter dobozban.
Figyelem! A nyertes jelentkezését az értesítő e-mail kiküldésétől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak Magyarország területére postáz!


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


07.27. - Media Addict
07.29. - Dreamworld
07.31. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések